четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5274 прочитания

    ЕС пoиска от Apple да плати 13 милиарда евро данъци на Ирландия

    Представители на Apple и Ирландия заявиха, че ще обжалват решението
    30 август 2016, 13:58 a+ a- a

    Европейският съюз поиска от американската технологична компания Apple да плати 13 милиарда евро (14,5 милиарда долара) неплатени данъци плюс лихви върху тях на ирландското правителство. Искането дойде след като антимонополният регулатор на ЕС отсъди, че специалната схема, по която печалбите на компанията са преминавали през Ирландия е незаконна държавна помощ, съобщи „Ройтерс“.

    На практика решението на комисията изисква от Ирландия да си възстанови неправомерно ниските данъци, които е осигурила на американската технологична компания, като поиска от Apple да ги изплати със задна дата и лихви.

    Санкцията е 40 пъти по-голяма от най-голямата глоба, налагана от ЕС в подобен случай.

    Представители на Apple и Ирландия заявиха, че ще обжалват решението. Между 2014 и 2003 компанията е плащала данъци в размер между 0,005 и 1% върху печалбата от продажби на iPhone в Европа, обясняват от Европейската комисия.

    Данък печалба в САЩ е в размер на 35%. Стандартният данък печалба в Ирландия е в размер на 12,5%, съобщава CNN. Именно ниският данък печалба е сред факторите, които привличат множество чуждестранни инвеститори в Ирландия.

    Apple Sales International отговаря за закупуването на продукти на Apple от производителите на оборудване по целия свят и продава тези продукти в Европа (както и в Близкия изток, Африка и Индия). Apple е организирала своите операции по продажби в Европа по такъв начин, че по договор клиентите са закупували продукти от Apple Sales International в Ирландия, а не от магазините, които физически са им продавали продуктите. По този начин Apple е отчитала всички продажби и печалбите, произтичащи от тези продажби, пряко в Ирландия.

    Ирландия е предоставила на Apple нелегални данъчни облекчения, които са позволили на технологичната компания да плаща значително по-малко данъци в сравнение с други бизнеси в продължение на много години, обясни Маргрете Вестагер, европейският комисар по конкуренцията.

    Мерките, които тя предприема, основно срещу американски компании, ядосаха Вашингтон, който обвини Брюксел в протекционизъм, коментира още „Ройтерс“.

    От Европейската комисия уточняват, че Apple Sales International и Apple Operations Europe са ирландски корпоративни дружества, които са изцяло собственост на Apple group, контролирана от американското дружество майка Apple Inc. Те държат правата за ползване на интелектуалната собственост на Apple за продажба и производство на продуктите на дружеството извън Северна и Южна Америка по т. нар. споразумение за „споделяне на разходите“ с Apple Inc.

    По силата на това споразумение Apple Sales International и Apple Operations Europe правят годишни плащания на Apple в САЩ, предназначени за финансирането на научноизследователска и развойна дейност, извършвана от името на ирландските дружества в САЩ. През 2001 тези плащания са възлезли на около 2 милиарда щатски долара и са нараснали значително през 2014. Тези разходи, основно за сметка на Apple Sales International, са допринесли за финансирането на повече от половината от цялата изследователска дейност на Apple group в САЩ за развитие на неговата интелектуална собственост в световен мащаб. Тези разходи се приспадат от печалбата, отчитана от Apple Sales International и Apple Operations Europe в Ирландия всяка година.

    Облагаемата печалба на Apple Sales International и Apple Operations Europe в Ирландия се определя от данъчно становище, издадено от Ирландия през 1991, което е било заменено от второ подобно данъчно становище през 2007. Това данъчно становище е преустановило действието си през 2015, когато Аpple Sales International и Apple Operations Europe са променили своите структури.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк