петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6662 прочитания

    Стартира поредица от образователни форуми Neterra Lab

    Повече за инициативата научете от Невен Дилков, основател и управител на „Нетера“
    14 септември 2016, 13:55 a+ a- a

    Българската технологична компания „Нетера“ стартира поредица от безплатни B2B образователни форуми Neterra Lab. Това съобщиха от ръководството на компанията на среща с медиите по повод 20-годишнината от създаването ѝ. Първото събитие ще се проведе на 19 септември 2016 от 16.00 часа в хотел „Хилтън“. Всеки форум ще бъде на различна тематика и в него участие ще вземат партньори и клиенти на компанията. Целта на инициативата е да се превърне в трибуна за споделяне на опит и за дискутиране на най-новите неща в сферата на технологиите. Във фокуса на първото събитие „SOS! Кой оплете моята мрежа?“ ще са изнесената системна администрация и защитата от хакерски (DDoS) атаки.  

    Инвестициите на „Нетера“ в българската икономика от създаването ѝ до днес възлизат на 46 млн. лева, съобщиха още от компанията. В момента в „Нетера“ са ангажирани 140 български ИТ специалисти.  В плановете за развитие на компанията са изграждането на нов дейта център през 2017, както и нов телепорт за спътникови комуникации през същата година. Дългосрочна цел е разширяване на дейността с точки на присъствие в целия свят.

    Повече за инициативата и плановете за развитието на компанията научете от Невен Дилков, основател и управител на „Нетера“:

    Какво е Neterra Lab и защо стартира?

    Какво представляват форумите Neterra Lab и каква е целта им?
    Neterra Lab е форум, който се организира от Neterra и нашите партньори и клиенти. В него ще участват хора от индустрията, които са се сблъсквали с реални проблеми и сме ги решавали заедно по най-добрия възможен начин. 

    Причината да организираме Neterra Lab дойде от факта, че съвременните мрежи и начини за организиране и поддържане на уеб и мейл сървъри, бази данни, електронни магазини и т.н. съвсем не са това, което бяха преди дори 1 година. И ние се огледахме с очите на клиент да видим къде човек може да получи информация. И се оказа, че няма откъде. Не е толкова лесно в цялата лавина от информация, която има в интернет, човек да намери авторитет или източник на информация как да се справя с най-тежките проблеми. 

    А те не са малки. Последната  DDoS атака, която трябваше да отбием за наш клиент, беше над 100 гигабита. Като се има предвид, че целият трафик в България е малко над 100 гигабита, може да си представите за какъв мащаб става въпрос.

    Повече за темите на първия форум

    Какви теми ще се обсъждат? 
    Конкретните теми, които ще обсъдим, са две. Едната е свързана с изнесената системна администрация. Това е когато вместо на системен администратор, разчитате на помощта на фирма като Neterra за анализ и поддръжка на мрежата съобразно вашите нужди. Създадохме екип от квалифицирани млади хора, които се занимават с поддръжка на сложни мрежи и системи. Това е нещо, което от тази година започнахме и вече предлагаме. И е съвсем ново за българския пазар.

    Втората тема е свързана с DDoS атаките, които за съжаление напоследък станаха доста модерни в интернет. Има най-различни видове атаки също толкова видове решения, с които да се справяме с тях. За добро или за лошо, по-скоро за добро, съвременният бизнес до голяма степен зависи от своите ИТ системи и това те да работят добре. Ние всяка седмица се справяме с по две-три атаки на наши клиенти и институции. Така че справянето с тези атаки е нещо, което си заслужава да се сподели и да се покаже. Как става, как може да се прави, как се прави това нещо, какво е възможно и какво не. 

    Кога стартира и кой може да се включи?

    Кога ще се проведе първият такъв форум?
    Първият форум Neterra Lab ще бъде на 19 септември (понеделник) в „Хилтън“, от 16:00 часа. Той е безплатен и всеки може да се регистрира на страницата на Neterra (http://neterra.net/lab) и да дойде. 

    За какви бизнеси е подходящо събитието?
    Нашите наблюдения показват, че 99,9% от бизнесите вече зависят до голяма степен от своите ИТ системи. Никой не може да работи без имейл, без уеб сървър, а за много бизнеси онлайн магазинът е начинът да си продават стоките и услугите. Така че всеки, който го е грижа за бизнеса му, е добре дошъл и ще намери какво да чуе там. Бизнесите, които съумяват да използват своите ИТ системи добре, го превръщат в свое конкурентно предимство. Така че фокусът върху тези системи никак не е излишен и е съвсем актуален в днешно време и ще става все по-актуален. 

    Кои ще са лекторите? 
    Лекторите са от големи и много добре известни компании от бранша в България, които са се справяли заедно с нас с такива проблеми и са готови да споделят своя опит.

    Колко често ще има такива форуми?
    Няма твърд график. Ще ги провеждаме веднага щом открием някаква интересна тема за обсъждане и ще се стараем да го правим максимално редовно.

    За бъдещите проекти на компанията 

    Какви са плановете за развитие на компанията?
    До около година планираме да изградим нов дейта център. Дейта центърът, който построихме преди около 3 години, беше най-новият център не само в България, но може би и в региона и той се напълни за по-малко от 3 години. Така че това ще бъде следващата ни сериозна инвестиция.

    В зависимост от няколко големи проекта, за които кандидатстваме в чужбина, смятаме да изградим нов телепорт. Това е съоръжение за спътникови комуникации, което да допълни услугите, които ние предоставяме от „София телепорт“ в столицата. То ще е на ново място, с по-добри атмосферни условия, с по-голяма площ и т.н. Това ще стане известно в близките може би 2-3 месеца. Имаме заделен бюджет и за придобиване на компании, които са успешни и са близки до нашата дейност, за да можем да разширим обхвата и мащаба на дейността си.     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ