четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7891 прочитания

    Fitch определи дългосрочния рейтинг на „УниКредит Булбанк“

    Според международната рейтингова агенция банката има водеща роля на българския пазар
    28 септември 2016, 08:43 a+ a- a

    Международната рейтингова агенция Fitch определи дългосрочния рейтинг на „УниКредит Булбанк“ на “BBB“ (Long-Term Issuer Default Rating – IDR), рейтинга на подкрепа (Support Rating - SR) на "2" и рейтинга на самостоятелна основа (Viability Rating - VR) на “bb". Дългосрочният рейтинг е с негативна перспектива. В официалното си съобщение Fitch обяснява, че посочената перспектива отразява настоящата перспективата от дългосрочния рейтинг на собственика на банката.

    Рейтингът на „УниКредит Булбанк“ от Standard and Poor’s, който беше актуализиран през юни тази година, е BB+/стабилна перспектива/B и е равен на рейтинга на България от същата агенция.

    Според Fitch профилът на „УниКредит Булбанк“ показва водещата ѝ позиция на местния пазар, устойчива доходност, силни капиталови буфери, стабилно финансиране и ликвидност. Агенцията посочва, че в рейтинга е отразено и мнението на експертите от Fitch, че българската банка и регионът на ЦИЕ са от стратегическо значение за „УниКредит“ групата.

    „Добрият бизнес профил на „УниКредит Булбанк“ и мащабът ѝ позволяват да се представя по-устойчиво от конкурентите си в България, независимо от влиянията на различните икономически цикли“, се казва в съобщението на агенцията.

    В края на първата половина на 2016 „УниКредит Булбанк“ е най-голямата банка в България по активи (около 20% пазарен дял), по кредити за клиенти (около 19%) и по депозити (около 19%). Fitch добавя, че банката е номер едно на пазара в България в корпоративния сегмент и е втора в банкиране на дребно. Агенцията посочва и че нивото на лошите заеми е значително по-ниско от средното за банковия сектор в страната, но е по-високо в сравнение със средното ниво за ЦИЕ.

    Друг показател, на който Fitch обръща внимание, е капиталът на банката, който е значително над регулаторните изисквания.

    „Банката се финансира чрез клиентски депозити (които са около 85% от източниците на финансиране в края на първото полугодие на 2016), има силен депозитен модел, висока ликвидност и може да разчита допълнително на подкрепа от компанията-майка“, казва Fitch. Агенцията посочва, че съотношението кредити към депозити е достигнало 84% към края на юни 2016 в резултат на близо 25% ръст на депозитите през 2014 и 2015 заради т. нар. flight-to-quality (търсене на качество) при колапса на една от най-големите банки в страната и засилването на гръцката криза, респективно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа