петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2873 прочитания

    Корупцията е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас

    Само 2% от компаниите смятат, че корупцията е малко и не затруднява бизнеса, показва допитване сред членовете на БТПП
    07 октомври 2016, 09:37 a+ a- a

    Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това показва анкетно проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Такова е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

    Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

    Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната (49%) и общинската (47%) администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки (46%) и съдебната система (21%) са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката за най-високо ниво на корупция.

    Политическите назначения в администрацията (59%); непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка (50%) са двата основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

    Резултатите от допитването показват три водещите начина за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

    Членовете на Палатата са предложили и конкретни мерки за справяне с този проблем. Част от тях са: въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията.

    В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

    Мениджърите смятат, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията за участие в анкетата заради загуба на доверие, че промени ще има, отбелязват от БТПП.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк