петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10761 прочитания

    Xoomworks: България е привлекателна аутсорсинг дестинация за Великобритания

    Основателят и главен оперативен директор на британската технологична компания Стив Джаксън пред Economy.bg
    10 октомври 2016, 17:03 a+ a- a

    Британската компания Xoomworks, специализирана в предлагането на технологични решения и аутсорсинг услуги, ще разшири присъствието си в България. В началото на 2015 компанията откри център за разработка на софтуер в София. Днес тя има 50 служители у нас, като до няколко години те трябва да достигнат до 200 души. Това е вторият център в Източна Европа за компанията, която вече присъства в Румъния. Сред големите й клиенти са Betfair и Expedia.

    Още за плановете на компанията вижте какво сподели пред Economy.bg Стив Джаксън.

    Колко служители има Xoomworks у нас, колко и какъв тип специалисти още ще наеме?

    Г-н Джаксън, защо решихте да откриете офис в България?
    Решихме да открием център за разработване на софтуер в София, след като направихме проучване. Вече имахме такъв център в Румъния и търсехме друг град, където да намерим таланти с технологични умения. Проучването ни показа, че този град е София.

    Откога присъствате на пазара в България?
    Оправдаха ли се първоначалните очаквания за страната ни? Стартирахме дейността си тук в началото на 2015. Първоначално започнахме работа с 20 души, 20 месеца по-късно вече имаме 50 служители. Опредено очакванията ни се оправдаха. Наехме повече хора, отколкото очаквахме. И засега се радваме на отличен успех.

    Планирате ли да наемете още хора?
    Да, ще продължим да растем. Тъкмо сменихме офиса, тъй като предишният вече ни отесня. Сега сме в офис за 80 души. Опасяваме се, че много скоро и той ще ни стане тесен. Най-голямото предизвикателство ще е да продължим да намираме и привличаме квалифицирани специалисти. Броят на работните места, които ще разкрием, зависи до голяма степен от клиентите ни. Не искаме да наемем твърде много хора, които да седят и да чакат за работа. Не знам колко точно хора ще наемем, но подозирам, че между 150 и 200 през следващите няколко години.

    Специалисти с какви умения търсите?
    Тъй като ние сме компания, занимаваща се дигитални технологии, за нас определено най-важни са техническите умения. Освен това търсим специалисти на средно ръководно ниво, HR специалисти.

    Имате ли трудности да намерите квалифицирани кадри?
    Не сме имали много трудности досега. Когато за първи път стъпваш на пазара като нов бранд, ти си ентусиазиран, още си новак. В този т.нар. „меден месец” набирането на персонал е относително лесно. Хубавото е, че този период продължава. Осъзнахме още от началото, че изграждането на добър бранд е много важно и работихме доста затова.

    Секторът е много конкурентен и много компании имат трудности.
    Въпреки че растем бързо, ние не го правим с темпа, с който растат други компании. Отчасти защото големите компании могат да отделят много средства, за да се справят с проблема. Ние не можем да си позволим това. Затова ние се фокусирахме върху нематериалната част, която хората ценят повече.

    Върху какви проекти работи екипът ви в България?
    Нашият екип в България работи по различни проекти. По-голямата част от клиентите ни са от Великобритания или САЩ. Обикновено повечето от проектите ни са свързани със създаването на нови продукти на нови платформи.

    Може ли да назовете някои от по-големите ви клиенти?
    Двама от най-големите ни клиенти са Betfair и Expedia.

    За потенциала на аутсорсинг индустрията у нас

    Как оценявате потенциала за развитие на аутсорсинг индустрията в България?
    Бъдещето на аутсорсинг индустрията в България е светло, доколкото университетите продължават да подготвят достатъчно добри кадри. Въпреки че засега тук не се наблюдава ожесточена борба за професионалисти, както в други страни, в които присъстваме, то и тук започва да се усеща конкуренция за таланти. Тя ще се увеличава, ако образователната система не започне да създава по-голям брой специалисти с технически умения.

    Какво трябва да направят властите, за да стане България по-привлекателно място за аутсорсинг за британските компании?
    Смятам, че страната вече е привлекателна, поне за Великобритания. Българското правителство обаче трябва да внимава да не я рекламира прекалено, защото ако търсенето започне да надвишава предлагането твърде много, за много компании страната ще стане твърде скъпа. Конкуренцията за квалифицирани кадри също ще се ожесточи. Това ще накара големите компании да си тръгнат, а това ще е много жалко. Затова считам, че властите трябва да внимават. Струва ми се, че в момента търсенето и предлагането са добре балансирани. Но ако се насърчи твърде много търсенето, предлагането бързо ще се окаже голям проблем, което ще има сериозни последици.

    Споменахте, че имате офис в Румъния. Къде е България в сравнение със северната ни съседка като аутсорсинг дестинация?
    Считам, че и двете страни имат изключителни технически кадри. Струва ми се, че Румъния е малко по-зрял пазар по отношение на набирането на персонал, което означава, че на нас ще ни е по-трудно да привличаме добри кадри там в сравнение с България.

    Ще доведе ли Brexit повече британски компании у нас?

    Как Brexit ще се отрази на индустрията във Великобритания?
    Едно от големите ни притеснения е курсът на паунда, който вече ни засегна сериозно. Другото е движението на хората. В момента нашите екипи могат да дойдат много лесно във Великобритания и да работят за британски клиенти. Чакаме да видим какво ще се случи. Не мисля, че всички граници ще бъдат затворени във Великобритания и всичко ще спре, но движението на хора може да стане значително по-трудно. Не мога да ви кажа какво ще стане, защото не знам, но определено нашите притеснения са свързани с курса на паунда и движението на хората.

    Можем ли да очакваме в резултат на излизането на Великобритания от ЕС повече британски компании да изнесат част от бизнеса си към България?
    Според мен това до голяма степен зависи от курса на паунда. Тук определено има много добри кадри, но има много други места с квалифицирани кадри. Дали ще е Чехия, Полша, Румъния, Сърбия или Украйна, таланти могат да се намерят. По-важният фактор ще е курсът на паунда. Ако той се запази на настоящото си много ниско си ниво или падне още, то тогава България ще се окаже доста скъпа дестинация, което може да е проблем.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава