Най-голям интерес има към професията готвач, но браншът страда от остра липса на хора за изпълнителните позиции
„В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на форум за кадрите в туризма „Професионалното развитие в туристическия бранш - предизвикателства и възможности“. Тя припомни още, че по данни от World Travel and Tourism Council за 2015 броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.
put text here
Сред проблемите е и фактът, че за 20 години в България са направени инвестиции за около 18 млрд. евро в изграждане на материална база, а във вузовете със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. От друга страна, чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т.нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.)
Сериозна крачка за привличане на персонал е приемането на Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Чрез него стана възможно наемане на кадри от трети страни за потребностите на туризма по облекчена процедура,припомни още министър Ангелкова. Благодарение на промените ще могат за първи път да се ангажират сезонни служители с разрешения за работа до 90 дни, стана ясно по време на форума.
В професионално направление „Туризъм“ най-голям интерес и прием на ученици има за готвачи. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, който също взе участие във форума. В страната за готвачи се обучават 4700 ученици в 60 училища. Общо в страната в сектор „Туризъм“ учат над 14 700 деца в 14 професии. Те са приети в 130 професионални гимназии и 25 средни училища.
Зам.-министър Стаматов обясни, че почти няма интерес за сервитьори, бармани и планински водачи. В момента само 131 ученици учат за сервитьори. Няма прием за пикола и камериерки поради липса на желаещи.
Стаматов призова бизнеса да се включи в план-приема по места. Туристическият бизнес, общините и директорите на училища вече могат сами да определят приема в сектора, обясни той. Затова е разрешен гъвкав прием в зависимост от населеното място.