петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13353 прочитания

    EXL: Автоматизацията ще доведе до съкращаване на персонал в аутсорсинга в България

    Учете скандинавски езици, съветва Каушал Агарвал, вицепрезидент и ръководител на европейския бизнес на аутсорсинг компанията, пред Economy.bg
    20 октомври 2016, 10:17 a+ a- a

    EXL ще продължи да се разраства в България. В момента аутсорсинг компанията има 280 служители в офиса в София. Ако преговорите с потенциални клиенти се увенчаят с успех, EXL ще разкрие още между 500 и 700 нови работни места у нас. Едновременно с това компанията автоматизира процеси, което води до намаляване на персонала. Автоматизацията ще засегне значително аутсорсинг индустрията като цяло и в частност България, прогнозира Каушал Агарвал, вицепрезидент и ръководител на европейския бизнес на EXL. Тя ще доведе до прелокиране към по-евтини дестинации, но по-комплексните процеси ще продължат да се реализират у нас и в региона на Източна Европа, предвижда още Агарвал.
    EXL е американска компания, основана през 1999. Главният й офис е разположен в Ню Йорк, като има оперативни центрове в Индия, Филипините, САЩ, Чехия, Румъния, Малайзия и България. През 2011 EXL придоби американската Outsource Partners International (OPI), която беше специализирана във финансовото и счетоводното обслужване. OPI беше най-старата аутсорсинг компания у нас с офис в София, открит през 2006.
    Каушал Агарвал участва в годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която за първи път се проведе в София. В рамките на конференцията Economy.bg разговаря с Агарвал за плановете на компанията и бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията.

    За плановете на EXL у нас

    Планира ли EXL да разшири присъствието си в България?
    Да, планираме. Ние постоянно се разрастваме в България. Миналата година привлякохме петима нови клиенти и открихме около 100 нови работни места тук. В момента работим с потенциални клиенти и ако ги привлечем, ще открием още 500 нови работни места.

    Колко служители имате в момента?
    В момента имаме 280 служители. Ние сме най-старата аутсорсинг компания в България. Тук сме от 2006 година и ние сме първата компания, която се установи в Бизнес парка в София. Постоянно привличаме нови клиенти в България, но едновременно с това автоматизираме процесите и намаляваме персонала. Така въпреки че имаме петима нови клиенти, персоналът ни не нарасна значително. Но през следващите няколко години имаме големи планове за разрастване. Работим основно с двама потенциални клиента и ако ги привлечем, ще открием между 500 и 700 работни места в България през следващите три до четири години.

    Имате ли планове да откриете офиси в други градове в България?
    Засега не. Проучвали сме възможностите за офиси в други градове като Пловдив и Варна. Имахме офис във Варна с около 50 служители, който трансферирахме към наш клиент. Сега присъстваме само в София и нямаме непосредствени планове да откриваме офиси в други градове. Не искаме да се диверсифицираме твърде много, защото откриването на нови офиси и изграждането на екипи в други градове струва пари. Считаме, че само ако преминем границата от 1000 служители в София, ще търсим възможности за разрастване в други градове.

    Какъв тип специалисти търсите?
    Търсим основно хора, говорещи немски език. Немският е ключов език. Имаме нужда от много немскоговорещи хора. Осъществяваме проекти на 16 различни езика, най-вече немски, френски, италиански, испански, датски. Така че търсим основно хора, владеещи чужди езици, но също и много хора с познания във финансите и счетоводството.

    За потенциала на аутсорсинг индустрията в България

    Как оценявате потенциала на аутсорсинг индустрията в България?
    Смятам, че има потенциал, особено за аутсорсинг, разчитащ на владеенето на чужди езици. Трябва да отбележа обаче, че ние се сблъскваме със сериозен недостатък на ресурс на пазара. Процентът на напусналите във всички компании расте. Всяка компания отчита около 30% напуснали, а при някои езици, като немския, където търсенето е високо, броят на напусналите надхвърля 40%.

    Как може да се отговори на това предизвикателство?
    Това е предизвикателство, на което ние трудно можем да отговорим, защото това зависи от образователната система. За някои езици създадохме собствени обучителни програми. Но това е скъпо и понякога се оказва не много добре работещ метод.

    Имате офиси в Румъния и в Чехия. Ако трябва да сравните България с тези две държави, къде е страната ни като аутсорсинг дестинация?
    От гледна точка на разходите България е много изгодна дестинация за клиентите ни. Защото ако клиентите търсят възможност за аутсорсинг в ЕС, то вероятно България е най-евтиното място. Чехия е скъпа дестинация, Румъния и България са на едно ниво като цена. Но ние обикновено не решаваме къде да реализираме даден проект на база цена, а на база умения. Установихме, че в България има по-голям ресурс от немскоговорещи, а в Румъния – от френско и италионоговорещи.

    Кои са най-големите ви клиенти и от кои сектори са те?
    Не мога да назова нито един клиент, защото имаме подписани споразумения за конфиденциалност. Реализираме много финансови, счетоводни и застрахователни проекти в София.

    За бъдещето на аутсорсинга в ерата на автоматизацията

    Как виждате бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията? Автоматизацията и роботиката ще повлияят значително на аутсорсинг индустрията през следващите 3 до 5 години. Много от процесите би трябвало лесно да могат да бъдат автоматизирани, което ще ни позволи да съкратим персонала с 25%. Според мен България ще е по-засегната. Защото вече има много автоматизирани решения за превод и проектите на френския, немския, италианския и скандинавския бизнес, които се реализират главно в България днес, ще могат да се осъществяват в по-евтини локации, като се използват единствено англоговорещи хора, подпомагани от решения за превод. Някои от нашите клиенти вече направиха това. И според мен все повече компании ще последват тази тенденция. Това обаче ще засегне само back office бизнеса. Другите проекти ще останат в България и Източна Европа.

    Тази тенденция ще доведе ли до съкращаване на персонал?
    Вероятно да. Много процеси, като например въвеждане на фактури в системата, могат да се автоматизират или да се преместят към по-евтини локации. Ние вече релокирахме към други локации проекти, в които бяха ангажирани 40 души. Това бяха хора с френски, италиански, немски. Комплексните процеси обаче, които изискват вземане на решение, ще останат в Източна Европа и в бъдеще.

    Какво бихте посъветвали днес един млад българин – какви умения и квалификации трябва да придобие той, за да е успешен в света на автоматизацията?
    Що се отнася до аутсорсинга ние, естествено, търсим хора, владеещи чужди езици. Владеенето на определени езици обаче е по-добре платено от това на други. Такива са например скандинавските езици, за които ние плащаме доста повече в сравнение с немския или френския. Така че краткосрочно решение за човек, който иска да припечели пари, би било да научи някой от скандинавските езици. Дългосрочното решение според мен е: „Научи нещо, което те прави уникален, което не е лесно и което малко хора могат да правят на пазара! Специализирай се, за да имаш по-добра кариера в дългосрочен план!”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla