сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2072 прочитания

    Английските банки искат да останат под юрисдикцията на ЕС след Брекзит

    Искането е това да продължи за период от 5 години след официалното излизане на страната от ЕС
    09 декември 2016, 11:21 a+ a- a

    Големите банки във Великобритания искат британското правителство да разреши финансовият сектор да остане под юрисдикцията на европейските закони за период до 5 години, след като страната излезе официално от ЕС. Международните банки също така искат от правителството да позволи Европейският съд да взима решения, касаещи техния бизнес в посочения период. Това е записано в документ, подписан от голям брой банки, съобщава агенция „Ройтерс“.

    По информация на агенцията документът е изготвен от няколко правни кантораиот името на банки, лобиращи в правителството, страната да излезе от ЕС поетапно. Документът има подкрепата на най-големите банки в страната, достояние е на министерството на финансите и е най-ясното искане на финансовия сектор до момента за транзитен период, в който да се адаптира към Брекзит. Това са коментирали пред агенцията банкери.

    Документът предупреждава за потенциалните шокове за британската и европейската икономики от загубата на жизнено важни банкови услуги, ако на банките не бъде осигурен транзитен период, който да продължи след 2-те години, за които страната трябва официално да се отдели от ЕС, след като задейства член 50 от Лисабонския договор.

    Ако не бъде осигурен преходен период, съществува риск някои банки да не успеят да изместят частично своите дейности извън Великобритания, нито да създадат необходимите дъщерни дружества в страната навреме. Това означава, че на финансовите институции може да им се наложи да прекратят рязко своята дейност в ЕС.

    Според документа, за релокация банките имат нужда от 3 години, но във връзка с множеството искания за разрешение към регулаторите, които ще бъдат отправени едновременно, това може да отнеме повече време.

    Документът е съставен от три от най-големите адвокатски кантори във Великобритания - Linklaters, Freshfields и Clifford Chance. Според текста в него той е предназначен да осигури техническа подкрепа на тези, които ще водят преговорите за позицията на Обединеното кралство. Всяка една от канторите е отказала да коментира искането пред „Ройтерс“.

    Според твърденията в документа трябва да бъде сключена сделка за преход, който да продължи между 3 и 5 години. За да бъде сключена такава сделка, обаче, Великобритания ще трябва да приеме европейските закони във финансовия сектор за определения период. Документът също така твърди, че Европейският съд (една от най-ненавижданите европейски институции от евроскептиците в страната, тъй като може да пренебрегва решенията на британските съдилища) най-вероятно ще трябва да решава всякакви казуси по време на транзитния период. „Разбираме добре политическата чувствителност на това предложение“, се казва още в документа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 6 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 11 часа