четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6157 прочитания

    Какви ще са тенденциите в разработката на софтуер през 2017?

    Progress прогнозира все по-силно присъствие на JavaScript в големите компании и възход на приложенията за еднократна употреба
    12 януари 2017, 13:43 a+ a- a

    Четири технологични тенденции, които ще влияят върху работата на софтуерните разработчици през 2017, анонсира днес технологичният гигант Progress. Сред тях са все по-силното навлизане на JavaScript в големите компании, завръщането на инструментите за визуален дизайн на приложения, популярността на приложенията за еднократна употреба и липсата на напълно поддържан стандарт за уеб компоненти.

    Популярността на JavaScript продължава да расте; TypeScript набира скорост

    Днес, когато JavaScript може да работи на сървър и е в основата на iOS и Android приложенията, трудно може да се намери софтуерна екосистема, която езикът все още да не е докоснал. Освен това JavaScript започва да доминира в големите компании благодарение на Node.js и програмния език на Microsoft – TypeScript. В последните няколко години Node се стреми да предлага по-стабилни предложения за големите компании, както и да включва функционалности специално за тях – например дългосрочни планове за поддръжка. През 2017 г. ще видим как JavaScript – и по-специално Node – завземат дял от разработките в бизнеса, традиционно базирани на C#и Java.

    Инструментите за визуален дизайн се завръщат

    През 2017 г. инструментите за разработка ще бъдат по-достъпни за всеки. През 80-те и 90-те години много хора, които не са програмисти, можеха до някаква степен да програмират десктоп WinForms приложения визуално чрез функциите „drag“ и „drop“. Оттогава насам уеб и облачните технологии превърнаха разработката на софтуер в сложен и децентрализиран процес, недостъпен за непрофесионалните разработчици.

    Тази година ще наблюдаваме завръщането на инструменти като тези за WinForms, които ще помагат на разработчиците в компаниите да сглобяват визуално големи части от приложенията си, което ще спомогне разработката на софтуер отново да стане по-достъпна.

    Възходът на приложенията за еднократна употреба

    През 2017 г. ще бъдем свидетели на възхода на приложенията за еднократна употреба. Терминът throwaway app описва практиката на компаниите да създават приложения, решаващи определен проблем, които след това не се използват никога повече. От една страна, това може да бъде доста скъп, дълъг и неефективен процес. От друга обаче, с новите технологии разработчиците могат да създават софтуер по-бързо, което прави еднократните приложения по-приемлива практика.

    Стандартите за уеб компоненти остават извън обозримото бъдеще

    За съжалание 2017 г. няма да ни доближи ни най-малко до напълно поддържан стандарт за уеб компоненти. Трудностите с производителността – най-вече що се отнася до Shadow DOM – ще продължат. Въпреки че Apple внедри Shadow DOM в Safari, функционалността винаги е била там и отварянето на API-то беше по-скоро удобство, отколкото намек за поддръжка на стандарта. И докато разработчиците и вендорите на браузъри признават необходимостта от „native” (вградена) поддръжка на компонентите, библиотеки като React и Angular запълниха празнотата и осигуряват много повече възможности за програмистите под формата на нови функционалности за приложения, отколкото просто компонентен модел. И Angular, и React ще се ползват все повече и повече, като разработчиците ще гледат на тях като „решението за уеб компонент“ в обозримото бъдеще.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки