четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25921 прочитания

    Как се прави розово масло?

    Каква е реколтата тази година, колко струва розовият цвят и с какво е уникално българското розово масло разказва Веселина Ралчева - собственик на малка семейна дестилерия за етерични масла
    07 юни 2017, 11:35 a+ a- a

    Българската маслодайна роза е един от символите на родината ни, а българското розово масло е познато по цял свят. Най-голяма популярност като производител на розово масло България получава в края на 19 и началото на 20 век, когато парфюмерията, козметиката и фармацевтиката го откриват като незаменима съставка на продуктите, които произвеждат. И до днес българското розово масло е еталон за качество в световен мащаб, а България е световен лидер в производството. Годишно у нас се произвежда средно около 2 тона розово масло, 95% от което отива за износ. 

    Каква е реколтата тази година, как се прави розово масло, колко струва и къде се използва разказва Веселина Ралчева, собственик на малката семейна фирма за етерични масла „Ина“. Компанията възражда отглеждането на рози в Панагюрище (повече ТУК) и разполага с малка дестилерия, в която преработва розовия цвят и добива розово масло. 

    За реколтата през 2017 и цените на розовия цвят

    Каква е реколтата от рози тази година?

    Тази година реколтата е рекордно добра. Прибирането ѝ върви добре, както и производството на розово масло. Това е нещо, което чакахме от години. Разбира се, това пък води до по-ниска цена на розовия цвят, което е притеснително за самите розопроизводители. Но това е една реакция от много високите цени и липсата на рози в последните години, която, надявам се, ще бъде преодоляна и нещата ще си дойдат на място.  

    Колко струва розовият цвят в момента? 

    Миналата година розовият цвят достигна нива над 6 лева за килограм. В момента се изкупува между 3,50 - 4 лева, като на места цената е 3 лева, тъй като розоварните са затрупани с цвят. Но 3 лева е една ниска за розопроизводителите цена, като се има предвид, че 1 лев се дава за бране на розовия цвят и 2 лева няма как да покрият разходите на хората. Така че справедливата според мен цена за всички е  3,50 - 4 лева. 

    Как се прави розово масло?

    Как се произвежда розово масло? 

    Розовото масло се произвежда в един почти непрекъснат процес. При другите видове масла като например лавандула, всеки съд да изкарва финалния продукт. При розовото масло е различно. Розовият цвят най-напред се поставя в огромни метални съдове, залива се с вода и се атакува с пара. По този начин се отделя първичният дестилат, който минава през охладители и се разпределя в специални съдове - конвенционалния в един, биологичния – в друг. Оттам с помпи се изпраща в кохобационни колони, където се извършва вторична дестилация. Това е нужно, защото първичният дестилат не успява да отдели достатъчно добре розовото масло. Колоните са пълни със специфичен материал (рашигов пълнеж) - специфични цилиндърчета, които увеличават многократно пътя на триене и по този начин се извлича максимално маслото от дестилата. То се събира във финалните съдове, където в края на работния ден, тъй като е по-леко от водата, се издига по специални тръбички над нея. След това се събира и съхранява в медни или алуминиеви съдове. 

    Къде се реализира розовото масло?

    Колко килограма розово масло произвеждате годишно и кои са основните ви пазари? 

    Между 30 и 40 килограма е нормалният капацитет на дестилерията. Основните ни пазари, разбира се, са навън, защото България произвежда много повече розово масло, отколкото би могла да потребява в козметичната индустрия. Изнасяме основно за европейските страни – Франция, Германия, Швейцария, но сме имали и партиди за САЩ, Япония, Тайланд и други по-екзотични дестинации. Някои от компаниите, с които работим, са Wala Cosmetics (известна по света марка за биокозметика), Taoasis, Alambica и др. В крайна сметка маслото достига до компаниите, които произвеждат най-висококачествените парфюми, тъй като то освен че е много ароматно, има още едно много ценно свойство, което го прави почти незаменимо. Розовото масло е стабилизатор на парфюмните композиции. Много малка част от него стабилизира аромата и го задържа за дълго. 

    Колко струва килограм розово масло?

    Колко струва килограм розово масло?

    Какви ще са цените тази година все още никой не може да каже, докато не приключи кампанията и не направим финалните калкулации, анализи за качество и т.н.  Но със сигурност цената, която беше достигнала някакви рекордни нива миналата година от 10 000 евро за конвенционално и 12 000 евро за биологично розово масло, ще бъде много по-ниска тази година и ще влезе в нормалните си ценови граници 6 -7 000 евро. И това ще запази пазара ни, защото тези високи цени заплашваха да срутят пазара на розовото масло. Следващото ниво производители директно ни предупредиха, че ще започнат да изваждат розовото масло като съставка от своите продукти, ако тези ценови равнища продължават да се запазват. На принципа на махалото цените може би тази година ще са малко по-ниски, но в крайна сметка ще се установят между 7 и 9 000 евро, което е нормална цена за двата вида масло – конвенционално и биологично.

    За уникалните свойства на българското розово масло

    С какво е уникално българското розово масло и специално маслото, произвеждано в Панагюрище? 

    Розовото масло в Панагюрище има специфичен аромат с медена нотка и е много добро като качество. Това е оценено както от нашите клиенти, така и от нашите колеги в страната. А иначе българското розово масло продължава да бъде еталон за качество и марка. Основният ни конкурент е Турция. Те отдавна до голяма степен развиха тази индустрия и в един момент дори произвеждаха повече от нас. Сега си делим първото място. Турция добива добро качество масло благодарение на подходящите райони за отглеждане на рози, но въпреки това българското розово масло продължава да държи първенството по качество. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 15 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 15 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 16 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 18 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.