събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2585 прочитания

    55% ръст на сделките за офис площи през първото полугодие

    Пазарът на офиси остава движен от IT и BPO компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи
    20 юли 2017, 14:00 a+ a- a

    Висока наемна активност на пазара на офиси през първата половина на 2017 отчитат от консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. По данни на компанията общо за периода са сключени и подновени договори за общо 85 600 кв. м. В сравнение със същия период на 2016 ръстът е 55% в резултат на няколко еднократни големи сделки и предоговаряния. Нетно усвоените площи нарастват с 18% в сравнение с първото полугодие на 2016.

    Това показва анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

    Пазарът остава движен от IT и BPO компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи. Като най-голяма сделка за периода, а и за цялата година, се очертава тази на Progress (ex-Telerik), които подписаха договор за 10 800 кв. м в Grafix Business Center с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. С този договор почти цялата сграда е отдадена под наем още преди очакваното си завършване през 2018. 

    „Пазарът е много динамичен и за поредна година сме в ситуация сгради в строеж да са почти изцяло отдадени под наем преди разрешение за ползване. Това подкрепя лек ръст на наемните нива и задържа дела на свободните площи под 9.5%, но в близките години очакваме плавен ръст на незаетите площи“, обобщи Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Най-значимият проект, получил разрешение за ползване през второто тримесечие на 2017, бе Millennium Center. Сградата с отдаваема офис площ от 23 200 кв. м бе въведена в експлоатация с над 50% заетост. По данни на Cushman & Wakefield Forton тази година се очаква да бъдат въведени в експлоатация 134 000 кв. м офиси, а тези в строеж към полугодието са 360 000 кв. м. 

    През последните месеци е регистриран лек ръст на офертните наеми в първокласния сегмент, като те нараснаха с 4% до 13.5 евро/кв. м.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години