петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5078 прочитания

    Софтуерната компания Symphony: Ще открием до 70 работни места в офиса ни в София

    Съоснователят и изпълнителен директор на босненската компания Харис Мемич пред Economy.bg
    26 юли 2017, 15:36 a+ a- a

    В края на май босненската софтуерна компания Symphony обяви, че планира да открие четири нови офиса в София, Солун, Нови Сад и Скопие. Дружеството вече присъства в Сан Франциско, Сараево и Белград.
    Symphony е създадена през 2009 от Харис Мемич и Маумер Чишия. Занимава се с разработки в областта на машинното самообучение, добавената реалност, биотехнологиите и др.
    Мемич е роден в Сърбия, но е отраснал в Холандия, където завършва информационни технологии. Чишия е роден в Босна, отраснал е в Дания и има МВА от „Станфорд“.
    Symphony си сътрудничи с някои от най-разпознаваемите компании в Силициевата долина, пише списание Inc. За компанията в момента работят около 80 души. С новите офиси екипът на компанията глобално ще се увеличи четворно.

    Economy.bg се свърза със Symphony, за да разбере повече за плановете на компанията за офиса в София.

    Неотдавна обявихте, че планирате да отворите нови офиси в София, Солун, Нови Сад и Скопие. Защо се спряхте на тези четири града?
    Решението да разширим присъствието си в тези четири града беше логична стъпка в нашата стратегия за растеж на бизнеса. Убедени сме, че има много талантливи хора в този регион, чийто потенциал не е използван достатъчно. Основната ни цел е да предложим интересни предизвикателства на тези хора, да им помогнем да израснат и да постигнат успех. Ние съзираме потенциала им и искаме да работим заедно за реализирането му.
    Убедени сме, че с точните хора всичко е възможно. С тях ние ще имаме възможност да увеличим още екипа си. Това ще допринесе за разширяване обхвата на нашите софтуерни услуги, както и за повишаване на способността ни да обслужваме настоящи и бъдещи пазари.
    Знаем, че в тези градове има добри университети. Наясно сме с усилията да бъдат подобрени образователните системи. Следим развитието на местните университети и студенти от известно време и сме впечатлени от качеството на техните познания.
    Освен това целта ни е да повишим стандартите на местната ИТ индустрия. По този начин ще можем да предложим на хората тук отлични възможности за работа, еквивалентни на тези, които те биха могли да намерят някъде на Запад.

    Как и защо избрахте София за един от градовете, в които ще откривате нови офиси?
    Ние силно вярваме, че хората в този регион имат значителен потенциал. Част от стратегията ни за растеж е да изградим бъдещи центрове на Symphony в градовете с потенциал. София е един от тези градове, в които винаги сме искали да изградим нов дом. Технологичната екосистема в града се развива много бързо и младите хора все повече отправят поглед към кариера в този сектор. Много сме щастливи, че скоро идваме в София. Присъствието ни в България ще е от полза не само за Symphony и служителите й, но също и за българската икономика. Искаме да предложим нови и по-добри възможности за местните хора, като ги окуражим да продължат да се развиват и израстват. Силно вярваме и се надяваме, че присъствието ни ще накара и други инвеститори да дойдат в България.

    Колко работни места планирате да откриете в София?
    Стратегията на Symphony е да се разраства с по-малки мащаби в региона, с офиси от по до 70 души. Така ще можем да запазим близостта сред екипите. Целта ни никога не е била да изграждаме голям офис в даден град, защото така можем да изгубим представа за хората, които работят там, за техните навици, истории и техните личностни характеристики. Нашата цел е да изградим екипи, където хората се познават, вдъхновят се един от друг, обядват заедно, забавляват се заедно и израстват заедно всеки ден. Искаме да изградим общност от хора в София, които споделят нашата страст към технологиите. Стремим се да направим приятна работната среда в Symphony, сравнима с тази, която споделяме с най-близките си приятели и роднини.

    От какъв тип специалисти ще имате нужда за офиса в София?
    Специализирани сме в разработването на софтуер и затова ще търсим най-вече инженери. Разбира се, ще имаме нужда от колеги, които да установят и ръководят офиса.

    Къде ще бъде офисът ви в София?
    В момента не можем да посочим конкретно място в града. Искаме да намерим локация, която можем да приспособим на 100% според нашите нужди. Нашите офиси са уникални и всяка отделна част от това пространство трябва да отразява нашата визия и култура.

    Как оценявате потенциала на ИТ сектора на Балканите? Какви са предимствата и какви са предизвикателствата да правиш бизнес тук?
    Знаем, че ИТ секторът на Балканите може да предложи много по отношение на умения и талант, но липсват възможности. Тук, на Балканите определено разходите за живот са по-ниски, което улеснява правенето на бизнес, но това не означава, че хората тук трябва да работят при по-лоши условия. За нас в Symphony хората са най-големият актив.
    По цял свят най-голямото предизвикателство пред бизнеса е липсата на квалифицирани служители. През следващите четири години въпреки модерните и напреднали образователни системи в ЕС ще има около 900 хил. незаети работни места в ИКТ сектора. Можем ли да се справим с това? Да! Трябва да подготвим още повече кадри. ИТ секторът предлага добре платена и креативна работа и ние искаме да предложим отлични възможности на отдадени хора. Готови сме да заделим сериозен ресурс да постигнем това. Имаме късмет, че в региона има напредничаво мислещи и иновативни хора и ние искаме да им предоставим пространство, за да се развиват в родните им страни. Много талантливи хора смятат, че трябва да отидат в САЩ или Германия, за да се развиват и работят, защото не виждат бъдеще на Балканите. Сега вече няма да им се налага да напускат семействата и приятелите си – вече ще имат всичко, от което се нуждаят тук.

    Имате офиси в Белград и Сараево. Как успяват те да работят заедно за една обща кауза?
    Искаме да решим най-голямото технологично предизвикателство в света, като открием най-добрите таланти. Нашата визия предвижда да създадем работната сила на бъдещето, където границите, географското местоположение и гражданството няма да са пречка пред най-добрите инженери да предоставят услуги на световно ниво. Ще постигаме успех заедно, абсолютно убедени сме в това. Symphony наема служители, които демонстрират емпатия и откритост, като ние насърчаваме култура на даване на обратна връзка, обучение и растеж. Хората от Балканите имат много предимства, но те трябва да се справят постоянно с много предразсъдъци. Някои от тях са част от живота ни толкова отдавна, че вече ги считаме за нещо нормално. Ние в Symphony искаме да сложим тези предразсъдъци настрана и да работим върху значими проекти с хора, които искат да постигнат сериозни успехи. Опитът ни досега сочи, че сме на правилния път: способни сме да преборим предразсъдъците. Вече имаме изграден екип от чудесни хора, които учат заедно и са готови да споделят познанията си.

    Как прилагате опита си от Силициевата долина на Балканите? Кое от този опит се оказа работещо тук и кое - не?
    Още от ранна детска възраст много от хората на Балканите биват обхванати от някакво общо усещане за безпомощност. Това ги кара да вярват, че те не могат да постигнат нещо по-добро, само защото са от този регион. Според нас няма причина да вярваме в това. Ние сме добре образовани, с много добри езикови познания, здраво работещи и можем да бъдем толкова успешни, колкото компаниите от Силициевата долина.
    Един от най-големите уроци, които научихме през последните 10 години, е свързан с възможността за провал. Нещото, което отличава Symphony, е бизнес подходът ни: ние сме наясно, че няма успех без провал. Учиш се от провала, разширяваш хоризонтите си, работиш по-здраво, докато най-накрая постигнеш успех. Друго нещо, което научихме от клиентите си в Силициевата долина и екипа ни в Сан Франциско, е, че трябва да се откажем от традиционното мислене за работа тип от 9 до 5 часа и всичко, което е свързано с подобен график. Затова решихме да предложим повече гъвкавост за по-голяма удовлетвореност и по-добър баланс между личния и професионален живот на нашите служители.

    Какъв съвет бихте дали на младите предприемачи на Балканите – да търсят ли реализация на по-големите пазари в Европа или САЩ или по-добре първо да се фокусират върху региона?
    Вярвайте в себе си! Ако искате да навлезете на по-големите пазари в Европа или САЩ, просто го направете. Ако искате в началото да се фокусирате върху региона, тогава действайте в тази посока. Най-важното нещо, което някой може да направи, е просто да работи за постигане на целта си и да вярва в себе си. Резултатите зависят от теб: от твоите усилия, познания, енергия, мотивация и отдаденост. Докато си отдаден на мисията да успееш, можеш да постигнеш чудеса, независимо къде се намираш.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години