четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2849 прочитания

    В САЩ осъдиха Johnson & Johnson да плати 417 млн. обезщетение

    Срещу компанията са подадени над 5,5 хил. иска заради продукт, повишаващ риска от рак
    22 август 2017, 14:52 a+ a- a

    Съдът в Лос Анджелис осъди Johnson & Johnson да плати 417 млн. щ.д. на 62-годишна жена, която твърди, че е заболяла от рак на яйчниците след използване на продукт на компанията, съдържащ талк.

    Съдебният състав призна компанията и нейните дъщерни дружества за виновни в това, че не са предупредили жената за рисковете, които използването на бебешка пудра носи. По информация на различни медии срещу Johnson & Johnson са подадени между 5500 и 6000 иска на същото основание. Срещу компанията има вече 4 осъдителни решения от съда в Сейнт Луис, по които тя дължи обезщетение в размер на близо 300 млн. щ.д.

    Още през октомври 2016 от Johnson & Johnson реагираха, отхвърляйки истинността на твърденията за връзка между техния продукт и заболяването от рак. „Нищо не е по-важно от осигуряването на безопасността на нашите продукти. Науката, проучванията, клиничните тестове и десетилетия изследвания от медицински експерти от цял свят продължават да потвърждават безопасността на козметичния талк, използван в Johnson’s® Baby Powder“, се посочва на официалната корпоративна страница на холдинга. Компанията създаде и специален сайт, който се нарича „факти за талка“ и обяснява защо талкът е безопасен.

    Доколко пудрата, съдържаща талк, е канцерогенна е обект на дебат от години. Изводите на различни научни проучвания са противоречиви. Според някои опасна е само пудрата, която съдържа и азбест, а връзка между талка и развитието на рак няма. Учени от Харвард анализират данни за 8525 случая на рак на яйчниците и достигат до извода, че: използването на талк пудра се свързва с малко до средно покачване на риска от различни разновидности на рак на яйчниците. Според тях, тъй като жените нямат голяма възможност да избегнат други рискови фактори, е препоръчително да ограничат използването на пудрата.

    След първите осъдителни решения потребителите, които съдят компанията, са изправени пред нова пречка. През юни месец 2017 Върховният съд на САЩ промени подсъдността за подобни искове. Вече щатските съдилища няма могат да разглеждат такива дела, освен ако увреждането не е настъпило в конкретния щат. Според експерти това ще затрудни воденето на дела, защото процесът е скъп и отнема години, а с новата уредба ще се ограничи възможността за подаване на колективни искове, при които много хора търсят правата си съвместно.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка