петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8644 прочитания

    Норбeрт Кaуенховен: Blockchain ще промени международната търговия

    Вижте какво сподели един от директорите в IBM пред Economy.bg
    17 октомври 2017, 17:27 a+ a- a

    На 14 октомври в София за шеста поредна година се проведе специализираната технологична конференция MUFFIN Conference. Сред лекторите на събитието бе и Норбeрт Кaуенховен. Той е ръководител на звеното в IBM, което отговаря за внедряването на модерни технологии в сферата на международната търговия. Обърнахме се към г-н Кaуенховен, за да ни разкаже повече за платформата, която технологичният гигант разработва съвместно с компанията за морски транспорт Maersk, и защо смята, че blockchain технологията коренно ще промени пазара на доставки. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Г-н Кaуенховен, IBM и  Maersk подготвят нова платформа, която да улесни транспортирането на стоки. Бихте ли ни разказали повече за нея?
    Платформата свързва участници по веригата на доставки, обменяйки информация помежду им, като за целта се използва blockchain технология.

    Какво разграничава тази платформа от останалите ERP системи?
    Tова, че осъществява връзката от край до край, покривайки пълния цикъл от натоварването до разтоварването на контейнера. Базирана е на blockchain, което създава голямо доверие между партньорите. Отличава се с динамичност на данните и гарантира сигурността на информацията. Освен това е световна инициатива на две големи компании – IBM и Maersk. Наистина сме решени да реализираме този проект и това коренно ще промени пазара на доставки.

    Защо решихте да използвате blockchain технологията?
    В миналото имахме същата идея за споделяне на информация, но винаги беше налице страхът от конкуренцията. Компаниите се опасяваха, че ако използват база данни за много продукти, за която някой друг държи единствения ключ, ще изтече информация към конкурентите им. Използвайки blockchain технологията, процесът е организиран различно. Данните се криптират, няма централен ключ. Същевременно данните в blockchain лесно се променят, но тяхната автентичност е гарантирана. Правителствата и банките могат да бъдат уверени в истинността на документите. Тези предимства на blockchain водят до изцяло ново технологично решение, което е търсено и широко приложимо. Доволни сме, че предприехме това начинание.

    Вижте какво сподели Норбeрт Кауенховен за платформата, която IBM и Maersk разработват съвместно.

    От технологична гледна точка кои бяха най-големите предизвикателства при разработването на тази платформа?
    Това е нова технология. Решихме да използваме “hyperledger”. Това е инструмент с отворен код, а не продукт на IBM. Всеки може да го ползва. Всеки може да надгражда платформата. Така че доставчици на добавена стойност могат да развиват своята дейност, използвайки hyperledger технологията. Другото предизвикателство беше да намерим баланса, създавайки правилната архитектура, така че платформата да работи добре. Успяхме да оптимизираме системата, така че да бъде бърза и да може да поеме съответния брой заявки. По наши изчисления в световен мащаб 43 млн. контейнера биват транспортирани годишно. Това значи, че системата трябва да има капацитета да обслужи множество заявки. Не можем да си позволим да бъде бавна. Вече знаем как да постигнем това.

    Изглежда за успеха на това начинание партньорствата са ключов елемент. Каква е Вашата стратегия за развитие?
    Като начало Maersk е много голям играч. Данните за контейнерите на Maersk  са вътре в системата. Това само по себе си е много привлекателен набор от информация. Стремим се да включим правителствата, да направим така, че да могат лесно да използват системата, да имат по-насочен подход, да избегнат ненужни инспекции, да увеличат процента разкрити нарушения – пренасяне на наркотици, контрабанда, бомби и др. За всяка от страните има полза. На този етап е лесно да привлечем партньори. Двете компании сами по себе си осмислят проекта, но колкото повече участници, толкова по-добре.

    Виждате ли някакви рискове, свързани със сигурността на данните?
    Винаги има рискове, но не виждаме нищо специфично. Участниците, които искат да ползват платформата, трябва да постигнат съгласие относно начина, по който това ще става. Трябва да бъде свършена определена организационна работа. Например голям производител на коли трябва да посочи на доставчиците си да използват платформата. Така всички ще можем да синхронизираме дейността си и да плащаме по-малко. През последната половин година тестваме системата и това е предизвикателно.

    Вижте какво сподели Норбeрт Кауенховен за приложението на blockchain технологията в бизнеса пред Economy.bg

    Според Вас има ли blockchain технологията потенциал да трансформира международната търговия?
    Да, абсолютно. Мисля, че наистина този софтуер ще промени изцяло сектора. Blockchain технологията сваля преградите, гради доверие. Както казах  гарантирането на автентичността на документите, възможността за промяна на данните – това дава сила, която носи печалба. Почти всички участници ще могат да съкратят своите разходи и това ще окаже ефект върху целия сектор, той ще бъде коренно променен.

    В какъв мащаб очаквате да бъдат икономиите, реализирани в сектора, вследствие на платформата?
    20 млрд. в различни валути. Ако погледнете разходите за транспорт, много от тях са свързани с преминаване на граници,  привеждане на документацията в съответствие с  конкретни процедури. Много от тези разходи могат да бъдат значително съкратени. Първо, като се направи преход от хартия към дигитални технологии, второ, пряко свързвайки се с първичния източник на информация. Има огромен брой от възможни приложения. Бих казал, че е доста лесно да се идентифицират ползите за всеки и това е най-вълнуващата част.

    Виждате ли потенциал в Blockchain технологията да промени коренно някой друг бизнес?
    Да, определено. Същият принцип може да бъде приложен в публичния сектор. Да кажем, че някой е заподозрян за извършване на престъпление. Впоследствие ще има дело в съда, ще отиде в затвора, ще го пуснат, ще бъде социализиран. Това са поредица от събития, за които ще бъдат създадени множество документи. Не всеки от веригата ще може да вижда всичко, но  тук blockchain технологията би могла да намери приложение. Помислете и за личните данни на физическите лица – раждате се, жените се, купувате къща. Искате тези процеси да бъдат обхванати от запис, който може да променяте и да потвърждава, че наистина притежавате съответната къща, че наистина сте женени или пък разведени, че имате деца. Всички тези процеси ще бъдат кандидати за blockchain технологията. Не всичко ще бъде blockchain, но има подходящи кандидати.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 8 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 49 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 52 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове