петък, 23 февруари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1211 прочитания

  Какъв е делът на софтуерната индустрия в българската икономика?

  Основен принос за ръста на бранша в България имат компаниите, работещи предимно за външни пазари
  06 декември 2017, 16:55 a+ a- a

  При запазване на същите темпове на растеж на приходите в софтуерната индустрия, само след 3 години – през 2020, приходите на бранша в страната се очаква да достигнат 3% спрямо БВП. Това ще нареди бизнеса не само сред най-високоефективните, но и сред най-големите в страната. Само за период от 10 години софтуерният бизнес ще е увеличил дела си близо три пъти спрямо БВП.  

  Това показват данните от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Докладът е разработен въз основа на данните, получени от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ. 

  Основен принос за ръста в софтуерната индустрия в България имат компаниите, работещи предимно за външни пазари. През последния петгодишен период (2011 г. - 2016 г.) оперативните приходи на експортно ориентираните софтуерни компании са нараснали (в евро) близо два и половина пъти – от 312 млн. евро до 764 млн. евро или с цели 145%.

  Ръстът на експортно ориентираните продажби спрямо предходната 2015 година отново е много висок - 19% или 233 млн. лева.

  За засилващото се влияние върху икономическата стабилност и развитие на България през 2016 година показва и фактът, че експортно ориентираната софтуерната индустрия по приблизителна оценка държи близо 77% от всички изнесени далекосъобщителни, компютърни и информационни услуги и 10% от износа на всички услуги от България (БНБ, платежен баланс, стандартно представяне, услуги кредит). Така дейността на експортно-ориентираната софтуерната индустрия в България през 2016 година е подобрила салдото по текущата и капиталова сметка на страната с между 500-600 милиона евро.  

  Какви приходи генерира софтуерната индустрия и какъв е дълът ѝ в БВП?
  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 16 часа
  Парламентът даде достъп на финтех компаниите до банковите ни сметки
  Новата евродиректива за платежните услуги беше окончателно приета от Народното събрание
  преди 16 часа
  ЧЕЗ продава активите си в България
  Купувач е българското дружество "Инерком България"
  преди 21 часа
  Частната болница „Вита“ откри нова база
  Инвестицията е на стойност над 20 млн. лева
  преди 23 часа
  Една трета от хората предпочитат телефоните пред семействата си
  Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината от тях описват телефона си като своя най-добър приятел, сочи международно проучване