четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1719 прочитания

    Над две трети от шведските компании у нас планират разширение на дейността си

    Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро, а чрез тях са разкрити 8 500 работни места
    12 декември 2017, 13:59 a+ a- a

    Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си в следващите 3 години. Това показва проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава. Данните бяха представени днес от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм.

    „Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро, а чрез тях са разкрити 8 500 работни места“, каза зам.-министър Манолев.

    По думите му дейностите, в които са инвестирани капитали от Швеция са свързани със секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, търговия и др.

    Според представените данни 94% от шведските компаниите ще запазят или ще разширят дейността си в България. Анкетираните са оптимистично настроени и към възможностите за рентабилност на българския пазар.

    Проучването показва още, че 29% от компаниите вече имат производство в България, а 30% от тези, които нямат, планират да разкрият такова в следващите 3 години.

    Сред основните силни страни на нашата страна се посочва членството в ЕС, ниските разходи (оперативни, данъчни и др.), инфраструктурната свързаност, географското положение и др.

    По време на събитието бе посочено, че Скандинавския регион предлага много възможности и за български предприятия. Налице са перспективи за разширяване на пазара на български хранителни стоки (вина, сирена, консервирани продукти, минерални води, зеленчуци и плодове, екологични храни и др.). Съществува и потенциал за увеличаване на българския износ и осъществяване на преки контакти между български предприятия и скандинавски партньори в сектори като химическата и фармацевтичната промишленост, текстил, производството на мебели, машини, оборудване и услуги в областта на компютърните технологии и др.

    „Доказателство за този потенциал е и фактът, че през 2017 имаме над 20% ръст на двустранния стокообмен с Швеция, който надхвърля половин милиард лева“, каза още икономическият заместник-министър.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС