вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5919 прочитания

    Над 800 нови работни места се очаква да бъдат разкрити в Бургас

    Над 30 са инвеститорите в индустриалната зона в града, част от тях ще открият производствата си през 2018
    15 януари 2018, 15:36 a+ a- a

    През тази година местната власт в Бургас ще фокусира усилията си върху осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства. От тази година Общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за всички технически услуги. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов при представянето на бюджет 2018 на града.

    Развитието на индустриалните зони е процес, на който Община Бургас постави началото през 2009 със създаването на Индустриален и логистичен парк - Бургас. До този момент са изградени улици, локално пътно платно, улично осветление, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни съоръжения, трафопостове. Общата площ на зоната е 240 дка, като към момента 80% от капацитета й е запълнен.

    В зоната вече има над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018. В процес на строителство са производствени бази за хидравлични компоненти, пропан - бутан, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, изработване на сувенири и др. Заявен е и инвестиционен интерес за производство на части за железопътната индустрия и автомобилостроенето.

    Общият размер на привлечените инвестиции в зоната надхвърля 80 млн. лева и се очаква да бъдат разкрити над 800 нови работни места.

    Изчерпването на капацитета на зоните наложи да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018 стартира ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще даде възможност да се търсят големи инвеститори.

    През изминалата година бяха изпълнени ключови инфраструктурни проекти за Бургас, какъвто е изграждането на ул. "Крайезерна", подчертава Николов. Така е осигурена пряка връзка между Индустриален и логистичен парк - Бургас фаза 1 и фаза 2 с магистрала Тракия.

    Индустриална зона Българово е другата зона, където ще бъдат вложени средства за изграждане на инфраструктура. Общата площ на зоната е 110 дка, като към момента 50% от капацитета й е запълнен. Закупени са терени от 5 компании - италиански производител на детайли за обувната промишленост, търговско-сервизни бази за земеделска техника, производство на ВИК продукти за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция. Заявените инвестиции са в размер на 18 млн. лв. Ще бъдат разкрити над 130 работни места. През 2018 ще бъде доизградена довеждащата инфраструктура, подземните комуникации, канално-помпена станция с тласкател.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция