събота, 23 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2176 прочитания

  Търговците са най-активни на пазара на логистични площи

  През 2018 г. около 55 000 кв.м площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара
  13 март 2018, 09:55 a+ a- a

  Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5%, достигайки 883 600 кв.м към края на 2017 г. То предстои да бъде допълнено от 177 600 кв.м проекти на етап „в строеж“. Това става ясно от проучване на Colliers International на пазара на логистични и индустриални площи в София през 2017.

  В резултат на интензитета на търсенето, през изминалата година са усвоени 53,000 кв.м, а свободните площи са спаднали до 7%. При средните наемни нива за модерни логистични имоти няма промяна на годишна база. Те се запазват на 4.5 евро за клас А площи и 2.7 евро за клас Б.

  Друго, което се отбелязва в последния доклад на Colliers за сектора на логистични и индустриални имоти, е че най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените транзакции. Те са следвани от фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%). При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето, заедно с тези от “Лека промишленост” и “Електроника”. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив. 

  През 2017 г. Colliers, съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори пореден път проведе проучване сред производителите на автомобилни компоненти в България. Сред основните изводи от него, свързани с пазара на имоти в разглеждания сектор, са че 26% от участвалите компании са в площи под наем, а останалите 74% са в собствени бази. Преобладават помещенията, строени в съответствие с конкретните изисквания на компаниите (62%), спрямо реновираните съществуващи бази (38%). Сред причините са, че наличният сграден фонд е морално остарял по отношение на качество и технически характеристики. В средносрочен план повечето компании продължават да планират разширение в рамките на сегашната си локация. Като нова тенденция се оформя експанзията и в други населени места – 32% от запитаните посочват този отговор, в сравнение с едва 4% през 2016 г. 

  През 2018 г. около 55 000 кв.м площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара.

  Прогнозите на Colliers са държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии, техническа инфраструктура.

  Очакванията са автомобилният сектор да запази потенциала си за последващ растеж,  а производствените компании да продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  „Софарма Трейдинг“ разширява операциите си в Сърбия
  Компанията планира да разшири националното си присъствие в Сърбия като основа за развитие в региона на Източна Европа
  преди 14 часа
  Milestone Systems ускорява иновациите и увеличава капацитета за развитие с 45%
  Част от тази инвестиция ще бъде насочена към офиса на компанията в София
  преди 18 часа
  Интерактивен технологичен център за деца и младежи отваря врати в София Тех Парк
  TechnoMagicLand е проект на българската софтуерна компания „ТехноЛогика“ и подготвя днешните деца за професиите на бъдещето
  преди 18 часа
  Столичната община стартира кампания за алтернативно предвижване в градска среда
  София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек