петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7129 прочитания

    „Теленор“ продава активите си в ЦИЕ на PPF GROUP за 2,8 млрд. евро

    Трансакцията включва изцяло притежаваните от „Теленор“ телекоми в България, Унгария, Черна гора и Сърбия
    21 март 2018, 09:31 a+ a- a

     „Теленор“ подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро, изчислена на база стойност на предприятията. Това съобщиха официално от пресофиса на българския телеком оператор.

    Трансакцията включва изцяло притежаваните от „Теленор“ предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.  Сделката подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. 

    PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България.

    „С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на „Теленор“ в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността на  „Теленор“ ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. „Теленор“ е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на „Теленор Груп“ Сигве Бреке.

    „С тази трансакция, PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group Ладислав Бартоничек.

    „PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на „Теленор Груп“ в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, коментира главният изпълнителен директор на „Теленор“ България Оле Бьорн Шулстъд.

    „Теленор“ работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. „Теленор“ закупи Globul в България през 2013 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство