петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2759 прочитания

    Въвеждат по-сериозен контрол при туристически пътувания

    Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма
    19 април 2018, 15:56 a+ a- a

    Туристическият бранш ще бъде улеснен с отпадането на общо 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител и са свързани с основните дейности на министерството. Това става след като Народното събрание прие на второ четете  Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. Тези промени са в изпълнение на мерките и приоритетите на българското правителство за намаляване на административната тежест за бизнеса. 

    Засилените контролни функции на туристическото ведомство предвиждат контролно звено да проверява лица, извършващи туристически услуги. Длъжностни лица от ведомството ще могат да проверяват както обектите, така и дейността на лицата. Промените предвиждат съставените констативни протоколи да се изпращат до КЗП за последващ контрол и налагане на санкции. Увеличава се горната граница на имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Въвежда се глоба в двоен размер при повторно нарушение.

    Важна част от одобрените промени е и транспонирането на Европейската директива за пакетните пътувания. Промените ще модернизират и разширят обхвата на защита на туристите. С тях се въвеждат по-сериозни гаранции в защита на потребителите, като допълнителна преддоговорна информация и защита за изпълнението им. Измененията ще позволят и прехвърляне на договор за пътуване от едно лице на други след предизвестие на организатора и в разумен срок преди началото му.

    Предвижда се също задължение за възстановяването на платените суми на пътуващ без необосновано забавяне в случаи, когато туристическите услуги или част от туристически пакет или свързани туристически услуги не са били предоставени в резултат на неплатежоспособност или несъстоятелност на търговеца и туроператора. Проектът  на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма определя Министерството на туризма за централно звено за контакт за улесняване на административното сътрудничество и надзора на туроператорите и туристическите агенти, които работят в различни държави членки на ЕС. 

    Приетите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник, с изключение на текстовете свързани с транспониране на директивата, които влизат в сила от 1 юли 2018 г. Министерство на туризма при необходимост ще започне разяснителна кампания за промените сред туристическия бранш след обнародването на документа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове