сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  31018 прочитания

  Компанията на този българин вече струва 5.6 млрд. долара

  75 пъти инвеститори са отказвали финансиране на стартъпа на Владимир Тенев
  15 май 2018, 10:43 a+ a- a

  Роденият в България Владимир Тенев е съосновател на компания, чиято пазарна оценка достигна внушителните 5.6 млрд. долара. Това стана, след като платформата за търговия на акции без комисионна Robinhood, приключи успешно последния си, четвърти по ред, рунд за набиране на финансиране. При него стартъпът е успял да привлече 350 млн. долара с водещ инвеститор фондът DST Global и Sequoia Capital, съобщава Business Insider.

  Така компанията на българина вече е втората най-скъпа частна финтех компания в САЩ след Stripe, пише Fortune. Самият Владимир Тенев заедно с другия съосновател - колегата му от университета "Станфорд" Байджу Бхат, вече са милиардери.

  Само преди година Robinhood имаше оценка от 1.3 млрд. долара и 2 млн. потребители, а сега приложението може да се похвали с 4 млн. потребители.

  „Това е единственото място, където човек може да търгува едновременно с криптовалути, акции и опции“, отбеляза Тенев, цитиран от TechCrunch.

  От скоро компанията предлага и транзакции в криптовалути. Това е едно от причините за резкия скок в оценката на платформата.

  Business Insider отбелязва, че за 5 години компанията на Тенев е получила 75 отказа от инвеститори за финансиране.

  През 2016 Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти на американското списание Forbes. 29-годишният българин е израснал в САЩ. Родителите му работят в Световната банка.

  През 2011 той напуска Калифорнийския университет, където прави докторантура по математика, и заедно с неговия колега създават приложението Robinhood.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 5 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.