четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3905 прочитания

    Ще изграждат ремонтна база за самолети и на летище Пловдив

    Израелската компания „Израел аероспейс индъстрис“ има интерес към базата
    18 май 2018, 14:43 a+ a- a

    Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на среща между министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на консорциум между Hainan Airport Group и "Пловдив Еърпорт Инвест".

    В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 млн. евро в срок от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

    Китайските инвеститори запознаха Московски с плановете за развитие на летище Пловдив. Те изразиха намерение да превърнат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания „Израел аероспейс индъстрис“ вече са проявили интерес да оперират базата.

    Московски увери представителите на Hainan, че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено е 4-5 км., като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ „Тракия“ и АМ „Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана „Юнкер“.

    Министърът изтъкна, че това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Представителите на Hainan увериха, че ще проучат възможностите да съдействат за привличането и на други китайски компании, които да инвестират в България.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам