сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4921 прочитания

    В какво инвестира българинът?

    Какво е било финансовото поведение на българина през 2018 и какво е добре да има предвид за следващата, разказва Мартин Миланов, експерт от Tavex
    13 декември 2018, 15:24 a+ a- a

    Мартин Миланов, експерт от Tavex

    Според китайския лунен календар 2019-та е година на прасето. То символизира паричното благополучие и правилните финансови вложения.

    В тон с предстоящата година на финансови възможности, Мартин Миланов, експерт от Tavex, обобщава какво е било финансовото поведение на българския потребител през изминалата 2018 г. и какво го очаква в годината на парично благополучие.

    Финансовото поведение на българина през 2018-та показва, че той е наблягал на регулярни инвестиции в злато. Може да се каже, че има 13% ръст в покупката на злато спрямо 2017 г.

    Сред най-често купуваните инвестиционни продукти са 50-грамово кюлче, злато (което е един от основните международни инвестиционни продукти), исторически златни монети, като турския куруш. Други продукти, които са закупени, са австралийски лунари в различните им отсичания от 1/20 унция до 1 унция. Също така монетата австралийско кенгуру, която е от най-припознатите инвестиционни продукти не само в България, но и по света. Българите купуват и сребърни монети. Инвестиционните монети от 1 унция, както и еднокилограмовите им разновидности, предпочитани от нашенци.

    Символиката на китайския знак на 2019-та година…

    Прасето е дванадесетият знак от лунния китайски календар. Според хилядолетния мит, Нефритният император поканил животните на своето тържество и подредил календара според реда, в който животните пристигнали в замъка му. Прасето обаче се успало и пристигнало последно. Така календарът бил завършен и неотлъчно следван до ден днешен. Знакът принадлежи към групата на водните знаци и отбелязва началото на зимата и започването на месеца на дървото и природата. Ето защо прасето е символ и на новото начало, особено в бизнес план.

    2019-та е годината на жълтото земно прасе. Жълтият цвят също е символ на благополучие и предмети с този цвят, както и златните предмети и монети, се считат за задължителна придобивка. Годината под знака на Прасето се счита за изключително благоприятна за правене на бизнес и натрупване на финансово състояние. Знакът на Прасето е свързан с успеха. Новото начало, което се символизира с прасето, е и важен знак за започване на нови международни бизнес отношения, които имат потенциал правилно да се развиват напред във времето.

    Според китайския календар 2019-та година ще запълни липсите от предишните години и ще завърши преговорите, осъществили се в последните 12 години.

    Има си и лошата страна. Дипломатическите и икономическите срещи между големите световни сили и разривът помежду им са причина много хора, следящи китайския календар, да смятат, че 2019-та ще е последната година на възход и ще бъде последвана от негативен цикъл на големи геополитически и икономически промени.

    През последните няколко години българинът има по-голяма покупателна способност в сравнение с предишни години и това се вижда не само в парите, които отделя с цел инвестиция или с цел спестяване, но и като средства, които отделя за пътуване. През последните няколко години българинът има все по-голяма възможност, а и желание, да инвестира част от парите си и също така да заделя за пътуване.

    Тази тенденция, освен ако не се смени драстично икономическата обстановка, ще продължи и през 2019 г., като повечето международни икономически анализатори казват, че 2019-та може да бъде последната година на прогрес и развитие на световната икономика и че в общи линии икономическият цикъл е в своя край. Никой никога не може да предрече кога ще свърши той, но много икономисти твърдят, че 2018-та и до някаква степен и 2019-та са двете най-силни години и след това се очаква да има свиване на международните пазари и въобще на покупателната способност на хората, ще трябва много потребители да намалят своите разходи по един или друг начин.

    В момента България е стабилна и дори е надминала очакванията за икономически ръст през 2018-та година.

    2019-та ще е година, в която хора, които искат да имат дългосрочна сигурност в спестяванията си, е хубаво да се доверят на инвестиционното злато. Причината е много проста – в момента, в който икономическият ръст и възход спре, и световната, както и българската икономика влезе в поредната рецесия, то това рефлектира на абсолютно всички активи на компаниите и държавите. 

    Предвид, че златото е буквално единственият „лек“ за такъв тип икономически промени, не е неразумно стойността на този ценен метал да послужи не само като убежище, но и да увеличи парите на хората инвестирали в жълтия метал. Пари, които няма да загубят стойността си в по-трудни икономически времена.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 10 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 12 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 15 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ