сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4069 прочитания

    Различната история за Близкия Изток и Северна Африка

    Запознайте се със 7 млади предприемачи, които ще разбият представите ви за региона
    28 май 2019, 18:16 a+ a- a

    Каква е първата картина, която изниква в съзнанието ви, когато чуете за региона на Близкия Изток и Северна Африка? Много вероятно е тя да е свързана с военни конфликти, безредици и мигранти, пресичащи границата. Тук ще ви представя историите на 7 младежи от MENA, както е известен региона. Те също бяха пресекли границата и бяха дошли в Европа. Но не за да останат. Тези млади хора бяха в Брюксел, за да представят една различна история за региона, от който идват. В столицата на Европа те показаха едно непознато лице на родните си страни. На Стария континент младежите потърсиха убежище, но не за себе си, а за своите идеи. В рамките на първото издание на форума „EU Med means business – Shaping the future of entrepreneurship in the South“ 150 млади предприемачи от Египет, Тунис, Алжир, Мароко, Йордания, Палестина, Сирия и Либия разработиха и представиха 12 приоритета за инвестиции, подпомагане на бизнеса и създаване на работни места. Препоръките им ще бъдат използвани при изготвяне на бъдещите политики на ЕС по отношение на региона. Economy.bg беше единствената българска медия, която присъства на форума.
    Разговаряхме с част от младите предприемачи от региона за това какъв бизнес развиват, с какви предизвикателства се сблъскват, как ЕС допринася за развитието на проектите им, кои са хората, които ги вдъхновят. Срещаме ви със 7 предприемачи от различни страни.
    Вижте историите им:

    Той е само на 17 и вече има успешна компания зад гърба си. Как? Вижте повече:

    Абделрахман ал-Далак, от Йордания, 17-годишен, основател на Recycly
    Абделрахман беше най-младият участник в конференцията. Основал компанията си за рециклиране още на 15 години. „В Йордания много хора просто изхвърлят бутилките на улицата. Но това е твоята родина. Трябва да я пазиш“, отбеляза младежът в отговор на въпроса ми как му е хрумнала идеята. „Правителството инвестира много средства в събирането на боклука, но това са твоите пари, парите на данъкоплатеца. Когато рециклираш, спестяваш парите си“, обяснява ми логиката зад идеята си Абделрахман. Той е създател на машина за рециклиране от типа на т.нар. обърнати автомати (reverse vending machine). „Ако имате например пластмасова бутилка, пускате я в машината и в замяна получавате сладки или нещо друго. Тя учи децата, че е важно да рециклират отпадъците си, да пазят околната среда и страната“, разказва той. По думите му ЕС помага в комуникацията между предприемачи и правителство, така че властите в страната да чуят от какво има нужда бизнеса. Брюксел помага и с консултации и менторство по отношение на комуникация с потенциални инвеститори. Младежът сподели, че посещението му в Брюксел го е вдъхновило и за друг проект за развитие на по-екологосъобразен транспорт в региона.

    Moodfit e избрана от WEF за един от 100-те арабски стартъпа, които формират Четвърта индустриална революция. Вижте повече:

    Мохамед Сабуни, Ливан, съосновател на Moodfit
    Moodfit e онлайн платформа за интериорен дизайн, която ви помага да декорирате дома си. „Тя свързва хората с интериорни дизайнери, които им предлагат визия, след което ние купуваме, доставяме и монтираме мебелите, които са им необходими. Много е удобно, защото целият процес може да се направи онлайн на достъпна цена“, разказва младият предприемач, чиято компания е избрана от Световния икономически форум (WEF) за един от 100-те арабски стартъпа, които формират Четвърта индустриална революция. „Това събитие е добра възможност за нас да споделим проблемите си, да бъдем чути и да лобираме за подобрения в областите, където има проблеми“, подчерта той по отношение на форума в Брюксел. „Миналата година участвахме в програмата Next Society, която беше спонсорирана от ЕС и от Европейската мрежа за бизнес ангели (European Business Angel Network). Организираха уъркшопи за нас, както и няколко пътувания до Испания, Италия и Франция, така че да се запознаем с екосистемата и основните играчи в региона“, отбеляза ливанецът. Трансфер на знания и експертиза, менторство, коучинг и нетуъркинг – така обобщи той ролята на ЕС за развитие на проекта му. Досега компанията му не е получавала европейско финансиране. Такова те са получили в Ливан от частни инвеститори. Като най-големи предизвикателства за тях той очерта регулаторната рамка и данъчната система. „За нас е от ключово значение тези проблеми да бъдат решени, защото като стартъпи ние плащаме същите данъци като големите компании в Ливан. Друг фактор е ограниченият пазар – Ливан е твърде малка страна, за останем само в рамките й. Така че следващото предизвикателство пред нас е да излезем на нови пазари. Нужна ни е подкрепа от правителството или някаква програма, която да ни помогне да се разраснем навън“.

    Сима е предприемач от 10 години, а Dezain Space е нейната четвърта компания. Тя е и майка на 3 деца. Как Сима успява да намери баланс между семейство и бизнес, вижте:

    Сима Наджар, Йордания, управляващ партньор на Dezain Space
    Сима е предприемач от 10 години, а Dezain Space е нейната четвърта компания. Представлява инкубатор за дизайнери – независимо дали модни или на продукти, като им помага да развият бранда си чрез достъп до финансиране, уъркшопи, менторски програми и нетуъркинг събития. Dezain Space им предоставя и място за работа. За 18 месеца компанията вече има 90 дизайнери под покрива си. Тя ги свързва с международни фабрики. Преди Dezain Space Сима е имала модна агенция, бутик и уебсайт с видео клипове от типа How-to, които е продала, за да се фокусира върху настоящия проект. Младата бизнесдама отбеляза, че ЕС е съфинансирал развитието на Dezain Space чрез JADE (Jordanian Action for Development of Enterprises) проект. Подкрепени са били общо 5 инкубатора, включително нейния, като основно инвестициите са били в уъркшопи, менторство, достигане до нови пазари. ЕС е подкрепил финансово и организацията на изложението Souq Dezain, където дизайнерите са имали възможност да покажат колекциите си и да намерят пазар в чужбина, както и да се свържат чужди фабрики. Тя определи подкрепата на ЕС като фундаментална.
    Като най-голямо предизвикателство за нея като жена предприемач Сима отбеляза намирането на баланс между работа и личен живот, защото като майка на три деца това е най-трудно. „Но когато организираш добре задачите си, се получава“, посочи тя. „Важно е жените да имаме някакъв тип самоидентичност и да правим това, което ни харесва. Трябва да бъда добър пример за подражание на децата си. Смятам, че ще съм им по-добра майка, ако правя нещо за себе си“. Що се отнася до нейния модел за подражание, то това е Ханан Кадер, друга жена предприемач от Йордания и майка на 4 деца. Компанията й Hello World Kids учи децата на програмиране, защото това умение е много важно.

    Саед от Палестина, който вижда възможност в конфликта. Вижте повече:

    Саед Карзун, Палестина, основател на Taghyeer
    Taghyeer (бел.ред.: от араб – промяна) е неправителствена организация, базирана в Рамала, на Западния бряг, която се занимава със социално предприемачество. „Нашата визия е да изградим позитивна общност чрез социален бизнес“, отбелязва Саед. По думите му младежите съставляват 70% от палестинското население. „Политиците от израелското и от палестинското правителство все още мислят традиционно. Ние от новото поколение виждаме възможност в конфликта“, подчертава той. „Умората от нестихващия конфликт прави новото поколение палестинци и израелци по-склонно към двустранна комуникация. Младежите и от двете страни искат да живеят мирно и са склонни да си сътрудничат, защото бизнесът създава споделена ценност“. На въпрос дали и от другата страна има такъв интерес Саед отговаря утвърдително. Той е оптимист, защото вярва, че „новото поколение мисли глобално, дигитално, предприемачески“. Дава пример с частния палестински град Раваби, който е своеобразен технологичен хъб, в който млади палестински ИТ специалисти работят за технологични компании, вкл. израелски. Саед си пожела ЕС да подкрепя повече бизнеса, като включва и млади предприемачи при вземането на важни решения.

    "Обществото все още трудно приема, че жената може да бъде предприемач". Как Рания от Египет се опитва да промени това? Вижте:

    Рания Айман, Египет, основател на Entreprenelle
    Компанията на Рания подкрепя жени, които искат да стартират собствен бизнес. Подкрепата е под формата на обучения, даване на достъп до финансиране и подпомагане на развитието на съответните проекти. „Работим с жени, които имат идеи, но нямат ресурс“, обяснява Рания. ЕС подкрепя проекта й, като плаща за обученията на жените. Помощта на Брюксел тя определи като партньорство. Като едно от най-големите предизвикателства, особено в по-бедните, селски райони, е обществото да приеме, че жената може да бъде предприемач. „Те постоянно трябва да доказват, че правят нещо добро“, обяснява Рания. Друго предизвикателство пред дамите е, че те имат повече отговорности – да се грижат за дома, за семействата, за децата и т.н. „Опитваме се да променим нагласите и културата, като показваме на жените реални примери. Имаме голямо събитие, посветено на дамите предприемачи в Египет, където каним жени да разказват за своите успехи, за трудностите и за това как са ги преодолели. Когато видя жена от моя квартал, която е успяла, това ме вдъхновява и аз да постигна повече“, подчертава Рания. На въпрос какъв тип бизнес започват най-често дамите, които тя подкрепя, Рания посочва – мода, текстил или в хранително-вкусовата индустрия, различни занаяти, рециклиране, туризъм, реклама и технологии. Що се отнася до примерите си за подражание Рания сподели, че има много – от и извън Египет, като например Опра Уинфри.

    "Страните от региона имат нужда от „doers and believers“, вярва Амел от Тунис, която настоява за по-голямо участие на жените в бизнеса и политиката

    Амел Сайден, Тунис, технологичен предприемач и президент на Tunisian Startups
    Tunisian Startups е асоциация на стартъпите в Тунис. Амел е и съосновател на BetaCube – венчър фонд, активен във финтех сектора и Индустрия 4.0 чрез инвестиции в т.нар. seed фаза. Освен с финансиране те подкрепят стартъпите чрез контакти с маркетинг експерти, софтуерни разработчици. Амел също е активна в изграждането на дигиталната общност в региона. Тя определи подкрепата от ЕС като комбинация от трансфер на знания и експертиза в развитието на местната екосистема и структуриране на диалога между Европа и Южното Средиземноморие. „Има още много какво да се направи, но с постигнатото досега правим крачка напред“, посочва Амел. По думите й жените са слабо представени в стартъп екосистемата в региона, въпреки че момичетата се справят по-добре от момчетата в училище или в университета в повечето от страните в MENA. „Никой няма да ти каже, че няма да получиш финансиране, защото си жена. Става дума за едва доловими предразсъдъци, с които се сблъскваш всеки ден“, отбелязва Амел по отношение на предизвикателствата, с които се сблъскват жените предприемачи. „Имаме нужда от мерки, които да насърчават инвестициите в дамите предприемачи. Защото в момента те получават едва 2% от рисковото финансиране по света, което е смешно. Трябва да бъдем агресивни и по отношение на квотите – вместо квота от едва 10% жени в парламента, трябва да имаме 50%, защото жените са половината от населението в света.“ Що се отнася до нейните ролеви модели, то това са предприемачите от стартъп сцената в Тунис. „Това са изключителни хора и таланти, които искат да останат, а не да напускат страната. Те притежават характеристики като устойчивост, огромна енергия, вяра в бъдещето на Тунис. А страните от региона имат нужда от „doers and believers“ (реализатори и хора, които са убедени, че нещата са възможни)“.

    Миналата година Forbes Africa включи Абделах в класацията си 30 под 30. Защо той смята, че е важно Европа да гледа на региона като на партньор, а не само като на бенефициент на средства, чуйте:

    Абделах Малек, Алжир, основател на Sylabs, включен в класацията на Forbes 30 под 30 в Африка
    Sylabs е технологичен и предприемачески хъб, стартъп акселератор и coworking пространство. Идеята на платформата е да насърчи предприемаческия дух в Алжир чрез обучения и уъркшопи. Само за две години Sylabs е подкрепил 21 малки стартъпа да започнат или да развият бизнеса си. Абделах отбеляза, че досега не са получавали помощ от ЕС. В момента обаче стартират нова акселераторска програма, финансирана от ЕС чрез холандска организация. Миналата година Forbes Africa включи Абделах в класацията си 30 под 30. „Добре е младите алжирски предприемачи да получават повече видимост“, коментира Малек участието си в престижната класация. „Започнах да работя, когато бях на 13 години. Така че Sylabs беше логичната стъпка в развитието ми“. В университета той създава два стартъпа, които фалират, но провалът не спира Абделах. „Създавайки Sylabs, аз исках да реша проблемите, с които се сблъсквах като предприемач“. Що се отнася до моделите му за подражание, той посочи големите имена в Силициевата долина и Европа, но подчерта, че е добре се сътрудничи и с успешните предприемачи от региона. „Ние сме част от най-голямата мрежа от технологични хъбове в Африка, наречена AfriLabs, където споделяме опит и знания“. По думите му е добре Европа да подхожда към региона от позицията на партньор. „Ние имаме какво да предложим, Европа също. Можем да имаме win-win партньорство, а не само да получаваме пари от Европа“, подчерта той. На въпрос какво може регионът да предложи, Абделах изтъкна човешкия ресурс, и по-специално ИТ специалистите. Той оцени политическите промени в страната му като положителни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 16 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 17 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 18 часа
    преди 18 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 21 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.