петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7036 прочитания

    Sutherland България: Тази година ще се фокусираме върху увеличаване на екипите ни в Бургас, Пловдив и Варна

    В София растежът ще е по-балансиран с оглед голямото струпване на компании в сектора, коментира Димитър Гълъбов, изпълнителен директор на компанията
    21 февруари 2020, 12:52 a+ a- a

    През 2019 компанията за трансформация на бизнес процеси Sutherland разшири значително операциите си в България, като достигна екип от 2900 души. Близо една трета от тях (900) са започнали работа в компанията през последната година. Разрастването доведе до преместване в нов модерен офис в Бургас и добавяне на шеста локация в страната - нов офис в центъра на Пловдив. По думите на Димитър Гълъбов, изпълнителен директор на компанията, фокусът за тази година е продължаващо разрастване на екипите в Пловдив, Бургас и Варна, търсене на нови проекти за тези градове, както и проучване на нови потенциални локации в страната, където към момента липсва подобен тип бизнес. Офисите в София ще продължат работата си по настоящите проекти, като там ръстът се очаква да е по-балансиран с оглед на голямото струпване на компании в сектора. 

    Димитър Гълъбов обобщава 2019 пред Economy.bg и разкрива повече за плановете на компания за тази и следващата година.

    Каква беше 2019 за Sutherland България?

     Г-н Гълъбов, каква беше 2019 за Sutherland България? Колко души работят в компанията в момента и върху какви проекти?
    2019 беше поредната изключително успешна година за компанията в България, изпълнена с много динамика, постижения и надграждане на това, което сме направили до момента. През годината добавихме три нови проекта, разширихме значително портфолиото си с услуги в областите на Supply chain management, логистика и съпорт на технологични проекти. В момента в компанията работят 2 900 души, като, ако сравним миналия декември спрямо този декември, сме добавили над 900 нови позиции. В момента обслужваме 21 клиента от 5 различни индустрии. 

    Какъв е приносът на българския офис за глобалния бизнес на компанията?
    Sutherland България е най-бързо развиващата се локация в EMEA. Превърнахме се в хъб за най-големите глобални проекти на европейските клиенти на Sutherland. България се превърна също така в Center of Excellence за редица услуги за нашите клиенти, които стартирахме като базови, но надградихме с течение на времето. Отделно се превърнахме в център за технически проекти, като наехме доста инженерни позиции и разширихме няколко от големите си ИТ проекти в България. С това създадохме една сериозна перспектива за продължително развитие на този сектор. Миналата година създадохме и център за споделени услуги в областта на човешките ресурси, като България пое значителна част от глобалните ни процеси в тази област. 

    Какви са плановете за развитие на офисите извън София?

    Преди няколко месеца открихте нов офис в Пловдив. Какво стои зад това решение? Колко души работят там към момента и какви са плановете Ви за развитие и наемане на хора в града?
    Решението беше продиктувано от нашия растеж в България. Пловдив не е нова локация за нас. Няколко пъти сме гледали града като потенциален за нашето разрастване, но тази година решихме, че е правилният момент за това. Имаме голям проект, който вече 6 години оперира в България, и с него решихме да стартираме в града. Избрахме Пловдив поради ред причини. Това е вторият най-голям град в България и има изключително добри таланти. За месец и половина успяхме да съберем екип от 70 души, с който започнахме. Тази година продължаваме развитието в града и планираме да нараснем до 200 служители, като в момента тече активен подбор. Догодина целим да достигнем екип от 300 души в Пловдив.

    Ще споделя и новината, че през април ще се преместим в нов и модерен офис в града, като вярваме, че с това ще дадем допълнителен стимул на жителите на Пловдив да кандидатстват за работа в нашата компания. 

    Преместихте се и в нов офис в Бургас. Колко души достигна екипът Ви там и ще продължите ли да се разраствате?
    Така е. Тази година се преместихме в нов офис, който се намира в най-модерната сграда в града в момента. Причината за това беше отново растежът на компанията в Бургас, където за няколко години успяхме да удвоим броя на служителите си. В момента в града работят 350 души, като наемаме още 100 до края на месец март. И продължаваме с тенденцията да търсим нови проекти за града.

    А как се развиват офисите Ви в останалите два български града – София и Варна?
    В София към момента работят над 2200 души, докато във Варна екипът ни е малко под 300. В София продължаваме да се развиваме, макар и по-балансирано, поради огромното струпване на компании в сектора и не само. Варна обаче е град с голям потенциал и там продължаваме нашия растеж. За нас това е локация, в която ще се стремим да инвестираме повече през тази година. 

    София ще фокусираме върху развитието на сегашните ни проекти, както и на доразвиване на ИТ услугите, които изпълняваме оттук. В другите градове ще се стараем да надграждаме с нови клиенти и наемане на кадри, които да ги обслужват. Въпреки че работим в четири града от шест различни локации, имаме много добре изграден нетуърк модел, благодарение на който един и същи бизнес може да бъде обслужван еднакво от всеки град. И това вече го правим с няколко от нашите клиенти. Така че независимо къде имаме колеги, те обслужват по един и същи начин и с една и съща технология и процеси клиентите ни.

    Планирате ли стъпване и в други български градове?
    Да, винаги сме проявявали интерес към различни локации в България, защото нашият бизнес расте и ние търсим гъвкави схеми да го обслужваме. На този етап само мога да спомена, че имаме няколко български града, които потенциално могат да станат нашите следващи локации.

    За привличането и развитието на талантите в компанията

    Какви нови позиции разкривате най-често и от какви хора имате нужда?
    Sutherland постоянно има отворени позиции. Търсим хора с най-различни компетенции. Като започнем от хора, които владеят един чужд език, без никаква предварителна подготовка, до кадри с инженерно образование и опит в технологичния сектор. Често търсим хора с експертиза в управление на хора и процеси и тесни специалисти в различни области.

    Как компанията развива своите таланти?
    За колегите без предишен опит имаме много добре разработена програма за първоначален тренинг. И това е само началото, тъй като, ставайки част от компанията, те получават много допълнителни възможности да се развиват.  Хора, които сме идентифицирали с потенциал, могат да преминат различни курсове по лидерство. В тази област имаме собствена академия за развиване на таланти. Отделно, имаме доста хора, които нямат технически познания, но пък биха желали да работят по проекти в сферата на ИТ. За тях сме направили специална лаборатория, в която те могат да практикуват различни технически задания и да изучават това, което ще им е необходимо в бъдещата кариера. Имаме и вътрешна стажантска програма, в която колеги със специфични познания обучават други на свободен принцип. Отделно  имаме и безплатна обучителна програма за повишаването на нивото на владеене на чужд език на нашите служители.  

    Фактът, че имаме 21 проекта в 6 различни индустрии създава една много добра възможност за нашите служители да се преместят от една програма в друга, където да научат изцяло нови компетенции и умения. 

    През последните години заплатите в сектора растат значително.  Бихте ли споделили при Вас какви са средните възнаграждения, имаше ли ръст през последната година и ако да – какъв? Да, това е тенденция от години. Мога да споделя, че възнагражденията на годишна база в сектора нарастват с между 4 и 6%. И смея да твърдя, че нашият сектор е един от най-високоплатените в сравнение с много други в България.

    За бъдещето и потенциала за развитие на аутсорсинг сектора в България

    Какъв е потенциалът на аутсорсинг сектора в България и предизвикателствата, пред които се изправя към момента?
    Предизвикателствата са същите като в много други индустрии – предимно това е привличането на талант. Въпреки това смея да твърдя, че потенциалът се запазва и макар с не толкова високи темпове, секторът ще продължава да расте. Това е нещо, което наблюдаваме и в Sutherland и аз лично съм оптимист, че ние ще можем да продължим нашето развитие в България. 

    Отделно смятам, че пазарът би могъл да претърпи някакво допълнително прегрупиране. Мисля, че един нов играч, който би влязъл сега, ще изпита значителни трудности да се наложи спрямо вече утвърдените компании. Така че от тази гледна точка очаквам и някакъв вариант на консолидиране на компании и прегрупиране на сектора. Не на последно място ще спомена, че технологичният прогрес е нещо, което е фокус за всички компании от индустрията. Sutherland активно работи в тази област и предлага интегрирани решения, които осигуряват различни възможности за интеграция на интеракции с автоматизирани услуги, продажбено обслужване, чатботове, войсботове, Data analytics, Big data и т.н. Това са неща, които създават предпоставки за продължаващо развитие на сектора. 

    И за всичките години, в които България доби опит в тази област, ние смятаме, че имаме достатъчно добре развит човешки ресурс, който мина в ново измерение на познание и е готов да поеме нови и по-сериозни предизвикателства като естество на работа.

    Какво правите Вие, за да си осигурите необходимия талант с оглед на сериозната конкуренция на пазара на труда?
    Бих посочил няколко направления, в които вече работим и предстои да инвестираме. Първото е обучаване на кадри от самите нас, като очаквам да постигнем много повече резултати в идните години. Друга област е популяризиране на сектора сред хора, които не са запознати с него, и с нашите колеги търсим различни варианти в тази насока. Отделно ще търсим възможности в отварянето на работни позиции в локации, където в момента няма такъв тип бизнес. Това не е толкова лесно, защото ние все пак търсим някакъв мащаб. Но нещо, на което ще наблягаме тепърва, е работата от вкъщи. Това е една много добра възможност за хора, които могат вършат от всяко едно място същата работа, която изпълняват колегите в нашите офиси.

    Какви са плановете Ви за 2020?
    Продължаваме растежа си в България, като тази година ще наблегнем на развиване на офисите си извън София. Отделно ще диверсифицираме бизнеса с нови типове индустрии, за които искаме да положим допълнителни усилия и да привлечем клиенти. Ще продължим да инвестираме в обучението и развитието на нашите служители, както и да засилим връзката си с университети, училища и образователни институции за създаването на кадри за нашата индустрия. Продължаваме да работим съвместно и с нашите партньори за популяризиране на индустрията в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк