събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1347 прочитания

    САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността

    Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
    02 юни 2023, 15:04 a+ a- a

    Снимка: Amazon

    Федералната търговска комисия (FTC) санкционира Amazon заради слабото прилагане на поверителността на данните, принуждавайки я да плати 30 милиона долара глоби за нарушения на поверителността чрез своите устройства Ring и Alexa, съобщи Quartz.

    Министерството на правосъдието, което подаде жалбите от името на Федералната търговска комисия, заяви, че Amazon е нарушил правата на поверителност на децата, като е съхранявал техния глас и данни за местоположение в продължение на години, дори след като родителите са поискали данните да бъдат изтрити.

    „Незаконно запазените гласови записи предоставиха на Amazon ценна база данни за обучение на алгоритъма Alexa да разбира децата, облагодетелствайки крайния резултат за сметка на неприкосновеността на личния живот на децата“, каза FTC. Според декларация във федерален съд в Сиатъл), FTC иска Amazon да плати $25 млн. глоби и да изтрие гласовите записи и данните за геолокация на деца. Освен това на Amazon ще бъде забранено да използва такива данни за обучение на своите алгоритми.

    „Предложената заповед трябва да бъде одобрена от федералния съд, за да влезе в сила“, каза FTC в прессъобщение.

    В отделна, но подобна жалба, Федералната търговска комисия установява, че Amazon не е успял да ограничи адекватно достъпа до видео излъчванията от Rings, домашните камери на Amazon. Служители на Amazon и стотици изпълнители са имали пълен достъп до такива видеоклипове години наред.

    В един случай служител „в продължение на няколко месеца е прегледал хиляди видеозаписи, принадлежащи на жени, ползващи камери Ring, които са наблюдавали интимни пространства в домовете им, като техните бани или спални“, се казва в съобщение на FTC. „Служителят не е спрян, докато друг служител не открива неправомерното поведение.“

    В случая Ring Федералната търговска комисия изисква от Amazon да плати $5,8 млн., които ще бъдат използвани за възстановяване на средства на клиенти. Както при заповедта на Alexa, съдът трябва да я одобри, за да влезе в сила.

    FTC също разследва отделен антитръстов въпрос, свързан със сделката на Amazon за $1,7 млрд. за закупуване на iRobot Corp, която беше обявена през август миналата година. iRobot произвежда прахосмукачката Roomba, която събира данни за домовете на своите потребители с помощта на камери, сензори, изкуствен интелект и машинно обучение.

    Amazon се стреми да разшири лидерството си в сектора на интелигентните домакински уреди и забраната за придобиването на iRobot би била сериозна неуспех. От своя страна Amazon отрече каквото и да е нарушение.

    „Въпреки че не сме съгласни с твърденията на Федералната търговска комисия по отношение както на Alexa, така и на Ring, и отричаме нарушение на закона, тези споразумения оставят тези въпроси зад нас“, се казва в изявление на компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство