четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11522 прочитания

    Аутсорсинг бизнесът в България ще нарасне три пъти до пет години

    Вижте как изглежда индустрията днес, какви са възможностите и предизвикателствата според Стефан Бумов - председател на Българската аутсорсинг асоциация
    27 ноември 2012, 23:00 a+ a- a

    Как изглежда аутсорсинг бизнесът в България днес?

    В момента в един от най-динамично развиващите се бизнес сектори в България – аутсорсингa, работят между 12 000 и 15 000 души. Техният брой може да се утрои и да достигне 45 000 души за пет години, заяви Стефан Бумов – изпълнителен директор на „Софика Груп” и председател на новосъздадената Българска Аутсорсинг асоциация (БАА). Той подчерта обаче, че за да се постигне този амбициозен план, трябва да се увеличи броят на хората с необходимата квалификация и да започнат да се разкриват центрове извън София.

    Какви са прогнозите, възможностите и предизвикателствата в индустрията

    По думите на Стефан Бумов България днес е номер едно дестинация като атрактивност за аутсорсинг услуги в Централна и Източна Европа и на 17-то място в света според класацията на международните анализатори от A.T. Kearney. 

    Индустрията продължава да генерира сериозен ръст и през миналата година в България увеличението на новоразкритите работни места е в размер на 11%. В годините преди кризата този процент за България е бил около 20. Ако отново достигнем това ниво, през 2015 броят на заетите ще се удвои и ще достигне 30 000 души, а в рамките на пет години ще надхвърли 45 000.

    Каква е целта на Българската аутсорсинг асоциация

    Целта на Българската аутсорсинг асоциация, чиито учредители са AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group, е бизнесът и държавата да обединят усилията си в развитието на една от приоритетните индустрии за икономиката ни, за да може страната ни отново да се позиционира в Топ 10 на най-атрактивните дестинации за аутсорсинг.

    По думите ни Стефан Бумов големият процент незаети младежи в България може да се разглежда не само като проблем, но и като възможност, тези млади хора да бъдат привлечени в аутсорсинг индустрията. Основно предизвикателство, с което трябва да се справим, е, че само 12% от завършващите студенти имат необходимата квалификация да работят в аутсорсинг индустрията според доклад на McKinsey. Въпреки ниския процент обаче нашата страна в това отношение е по-добре от редица други държави и по думите на председателя на БАА има какво да наваксваме, но изходната ни позиция не е лоша.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам