събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11001 прочитания

    Аутсорсинг бизнесът в България с ръст от над 10-15%

    Вижте как оценяват годината мениджъри на компании, работещи в една от малкото индустрии, които отчитат растеж
    20 декември 2012, 13:02 a+ a- a

    Аутсорсинг индустрията в България продължава да генерира сериозен ръст.  Очакванията са годината да приключи с растеж от 10-15%. По данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) новоразкритите работните места от аутсорсинг компании са се увеличили с 11% през 2012. Данните на асоциацията показват, че преди кризата този процент за България е бил около 20. Прогнозите са, ако отново се достигне това ниво, през 2015 броят на заетите в този сектор да се удвои и да достигне 30 000 души, а в рамките на пет години да надхвърли 45 000.

    Economy.bg потърси за коментар мениджъри на компаниите, работещи в една от малкото индустрии, които отчитат ръст, за да дадат своята оценка за годината.

    Очакваме двуцифрен ръст на приходите от над 20%

    Филип Угринов
    изпълнителен директор
    CallPoint New Europe

    За CallPoint  2012 се очертава като най-успешната година от 8-годишното си създаване. Наред с привлечените нови клиенти, новоназначените служители, очакваме двуцифрен ръст на приходите от над 20% с растяща и стабилна норма на печалба. CallPoint следваше стратегията си за разширение и през 2012. Отворихме  през май 2012 четвърти офис в град Крайова, Румъния с капацитет 200 работни места, от които 100 са вече запълнени, което е голям успех . Така CallPoint има вече 1200 работни места капацитет в 4 офиса с близо 1000 служители, като предоставя специализирани услуги на вече повече от 30 езика. През септември 2012 CallPoint стана партньор на глобалната компания за BPO услуги от Канада Telus International,  което ни дава невероятни възможности за развитие. Сега сме част от компания за услуги с глобално присъствие в 12 държави по света, 15 000 служители и над 150 клиенти, за които предоставяме услуги. Отчитаме като положителни постигнатите промени в България от правителството в Закона за насърчаване на инвестициите, което ще даде един важен тласък на аутсорсинг бранша.  

    Продължаващата финансова криза има положителен ефект върху нашия бранш

    Джон Гладуиш
    CEO
    60К

    2012 беше една изключителна година за България и 60K. Отчетохме ръст от 30% през периода, като търсенето през втората половина на годината нарасна с по-бързи темпове, тъй като компании, които първоначално се колебаеха,  предприеха решителни действия. Нашите клиенти разшириха своя бизнес благодарение на по-доброто обслужване и икономиите, които аутсорсването предлага. Продължаващата финансова криза има положителен ефект върху нашия бранш. Все повече фирми осъзнават, че за да оцелеят, трябва да съкратят своите оперативни разходи и да се концентрират върху основната си дейност, което превръща аутсорсването в спасителна алтернатива.

    Около 1/3 от компаниите спечелиха нови проекти

    Снежана Райкинска
    изпълнителен директор 
    Bulwork

    Годината за компаниите в България, които са ангажирани в сектора, беше добра - голяма част успяха да задържат текущия си персонал, около 1/3 от компаниите спечелиха и нови проекти. Нямаше големи съкращения или сътресения в тази сфера на дейност, което е определено успех за страната ни предвид, че този вид дейности са особено чувствителни към цена, наличие на човешки ресурси, разходи за труд.

    Очаквам ръстът, който ще бъде отчетен за 2012, да бъде в рамките на 10%-15%

    Стефан Бумов 
    изпълнителен директор
    „Софика”
     
    2012 година може да се счита за успешна за бизнеса свързан с изнасяне на различен тип дейности или по-познат като аутсорсинг. Очаквам ръстът, който ще бъде отчетен за 2012, да бъде в рамките на 10%-15%. Основната част от този ръст е генериран от компаниите, които имат вече установено присъствие на пазара в България. Принос имат и няколко нови компании, които през изминалата година създадоха свои центрове за споделени услуги.

    Растежът на индустрията е над средното равнище за страните от Централна и Източна Европа

    Ивайло Славов
    СЕО
    „БулПрос Консултинг”

    2012 година беше успешна година за аутсорсинг бизнеса в България. След лекото забавяне на растежа на индустрията вследствие  световната икономическа криза миналата година бяха взети решения за откриване на нови центрове и разширяване на съществуващите. Растежът на индустрията бе повече от 15% и над средното равнище за страните от Централна и Източна Европа, което поставя България отново на картата на страните, където е интересно да се инвестира през следващите години.
    Интересното беше и стартирането на процес на консолидация на бизнеса, като най-добрите примери бяха сделките по продажбата на дялове от Call Point New Europe, както и закупуването на OPI от индийската EXL Services. Това ще доведе до нови възможности за растеж на компаниите и достигането до нови пазари. През 2012 бяха открити и нови вътрешни центрове за услуги като този на Инграм Майкро.
        



    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години