събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4576 прочитания

    Отварят първия банков електронен магазин за злато и нумизматични продукти в България

    Вижте интервю с д-р Валентина Григорова-Генчева, която е директор Злато и нумизматика в ПИБ
    27 декември 2012, 13:53 a+ a- a

    Д-р Валентина Григорова-Генчева завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1990 г., специалност „Стара и средновековна история”. Специализира антична история и нумизматика и защитава докторска дисертация във Фрибургския университет, Швейцария, където води поредица лекционни курсове по нумизматика. Работи като експерт за аукционни къщи в Швейцария и Германия, както и като заместник-ръководител на разкопките на Френския археологически институт в Аргос, Гърция. От есента на 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка, където създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

    Потърсихме д-р Валентина Григорова-Генчева по повод откриването първия Банков електронен магазин за злато и нумизматични продукти в България, за да ни разкаже повече за този проект.

    Какво точно ще представлява този онлайн магазин?
    Онлайн магазинът „Gold&Silver е част от системата за справки и услуги на банката “Моята Fibank” и ще е достъпен през портала my.fibank.bg. От неговите услуги ще могат да се възползват всички потребители, не само клиентите на Първа инвестиционна банка.

    Какви функционалности ще поддържа и как ще се извършва разплащането?
    В магазина могат да бъдат разгледани предлаганите за продажба продукти, могат да бъдат намерени последно въведените и най-търсените продукти. Периодично ще се предоставя информация за публикуваното за нас в печатните и електронните медии, както и съвети за инвеститори и колекционери. Плащането ще се извършва с дебитна или кредитна карта в размер до 30 000 лева или равностойността им в друга валута.

    Какво ще се предлага в този онлайн магазин?
    В електронния магазин ще се предлага по-голямата част от продуктите от благородни и други метали от асортимента на Първа инвестиционна банка. Инвестиционни кюлчета и монети от злато и сребро, много популярните златни и сребърни кюлчета медальони на швейцарската рафинерия ПАМП, както и редица изключително привлекателни и емблематични колекционерски нумизматични серии. Потребителите ще могат да пазаруват и съвременните възпоменателни монети на БНБ.

    Ще има ли по-особени изисквания към потребителите, за да го ползват?
    За да пазарувате в онлайн магазина „Gold&Silver, е необходимо да направите регистрация в сайта. Клиентите на Fibank, които имат регистрация в системата „Моята Fibank”, могат да ползват данните от „Моята Fibank”, за всички останали клиенти, включително и такива, които не са клиенти на банката, регистрацията се извършва, като се въвеждат изискваните от системата данни. Регистрацията е напълно безплатна и не обвързва със срокове и задължителни покупки.

    Какви гаранции ще получават потребителите и ще има ли някаква разлика спрямо закупуването на нумизматични продукти офлайн?
    Всички продукти са придружени от сертификат като голяма част от кюлчетата – инвестиционните на швейцарските банки UBS и Credit Suisse и тези на швейцарската рафинерия ПАМП – са в специална сертификатна опаковка. Гарантирано е и правото на рекламация, което е подробно описано в общите условия за ползване на магазина.

    Правили ли сте проучване за нагласите на потребителите и дали са склонни да закупуват такива продукти онлайн?
    Създаването на магазина е именно в отговор на множество запитвания – както на клиенти от новата „online” генерация, така и на потребители от населени места, в които Първа инвестиционна банка няма свои офиси. Световна тенденция е нарастването на онлайн продажбите и в тази сфера България не прави изключение.

    Наблюдавате ли някакви отчетливи тенденции в поведението на потребителите предвид кризата?
    През последните няколко години се забелязва отчетливо все по-засилен интерес към инвестиционното злато и нумизматичните продукти. Оборотите ни в годините на кризата отбелязаха своеобразни рекорди като неколкократно достигнаха над 10 000 000 лева годишно. В офисите на Fibank през последните пет години са сключени над 170 000 сделки. Определено на инвеститорски интерес се радват както златото, което е традиционно известно на българина като финансов инструмент-убежище по време на кризи, така и среброто. То е значително подценено и през следващите години очакваме продажбите на сребърни кюлчета и монети да се увеличат.

    По вашите думи това е първият такъв магазин в България, наблюдава ли се такава практика при банките в чужбина?
    Сделките с благородни метали са важна част от дейността на редица чуждестранни банки. Много от тях като партньорската ни UBS от Швейцария, например имат не само електронни магазини, но и организират онлайн и други аукциони, на които продават ценни монети. По света обаче подобна доходоносна дейност се развива и в специализирани компании, които не са банки, а имат нумизматична и инвестиционна насоченост. От една страна те се изявяват като инвестиционни консултанти, а от друга - като експерти в областта на нумизматиката. Те също организират поне два пъти годишно търгове за продажба на монети с инвестиционна и нумизматична стойност. Именно при тези компании е изключително популярно търгуването онлайн, като по този начин се избягват основно времевите ограничения.

    Очаквате ли скоро и други банки на българския пазар да започнат да предлагат същата услуга?
    Не е изключено. Първа инвестиционна банка е пионер в създаването и развитието на пазара на благородни метали в България. От 2001 г., когато започнахме да извършваме сделки с благородни метали до днес, дилърите на кюлчета и монети в страната се увеличиха многократно. Вероятно и тази наша нова дейност ще катализира подобни процеси и в други банки, които вече търгуват с изделия от благородни метали.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство