вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4555 прочитания

    Отварят първия банков електронен магазин за злато и нумизматични продукти в България

    Вижте интервю с д-р Валентина Григорова-Генчева, която е директор Злато и нумизматика в ПИБ
    27 декември 2012, 13:53 a+ a- a

    Д-р Валентина Григорова-Генчева завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1990 г., специалност „Стара и средновековна история”. Специализира антична история и нумизматика и защитава докторска дисертация във Фрибургския университет, Швейцария, където води поредица лекционни курсове по нумизматика. Работи като експерт за аукционни къщи в Швейцария и Германия, както и като заместник-ръководител на разкопките на Френския археологически институт в Аргос, Гърция. От есента на 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка, където създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

    Потърсихме д-р Валентина Григорова-Генчева по повод откриването първия Банков електронен магазин за злато и нумизматични продукти в България, за да ни разкаже повече за този проект.

    Какво точно ще представлява този онлайн магазин?
    Онлайн магазинът „Gold&Silver е част от системата за справки и услуги на банката “Моята Fibank” и ще е достъпен през портала my.fibank.bg. От неговите услуги ще могат да се възползват всички потребители, не само клиентите на Първа инвестиционна банка.

    Какви функционалности ще поддържа и как ще се извършва разплащането?
    В магазина могат да бъдат разгледани предлаганите за продажба продукти, могат да бъдат намерени последно въведените и най-търсените продукти. Периодично ще се предоставя информация за публикуваното за нас в печатните и електронните медии, както и съвети за инвеститори и колекционери. Плащането ще се извършва с дебитна или кредитна карта в размер до 30 000 лева или равностойността им в друга валута.

    Какво ще се предлага в този онлайн магазин?
    В електронния магазин ще се предлага по-голямата част от продуктите от благородни и други метали от асортимента на Първа инвестиционна банка. Инвестиционни кюлчета и монети от злато и сребро, много популярните златни и сребърни кюлчета медальони на швейцарската рафинерия ПАМП, както и редица изключително привлекателни и емблематични колекционерски нумизматични серии. Потребителите ще могат да пазаруват и съвременните възпоменателни монети на БНБ.

    Ще има ли по-особени изисквания към потребителите, за да го ползват?
    За да пазарувате в онлайн магазина „Gold&Silver, е необходимо да направите регистрация в сайта. Клиентите на Fibank, които имат регистрация в системата „Моята Fibank”, могат да ползват данните от „Моята Fibank”, за всички останали клиенти, включително и такива, които не са клиенти на банката, регистрацията се извършва, като се въвеждат изискваните от системата данни. Регистрацията е напълно безплатна и не обвързва със срокове и задължителни покупки.

    Какви гаранции ще получават потребителите и ще има ли някаква разлика спрямо закупуването на нумизматични продукти офлайн?
    Всички продукти са придружени от сертификат като голяма част от кюлчетата – инвестиционните на швейцарските банки UBS и Credit Suisse и тези на швейцарската рафинерия ПАМП – са в специална сертификатна опаковка. Гарантирано е и правото на рекламация, което е подробно описано в общите условия за ползване на магазина.

    Правили ли сте проучване за нагласите на потребителите и дали са склонни да закупуват такива продукти онлайн?
    Създаването на магазина е именно в отговор на множество запитвания – както на клиенти от новата „online” генерация, така и на потребители от населени места, в които Първа инвестиционна банка няма свои офиси. Световна тенденция е нарастването на онлайн продажбите и в тази сфера България не прави изключение.

    Наблюдавате ли някакви отчетливи тенденции в поведението на потребителите предвид кризата?
    През последните няколко години се забелязва отчетливо все по-засилен интерес към инвестиционното злато и нумизматичните продукти. Оборотите ни в годините на кризата отбелязаха своеобразни рекорди като неколкократно достигнаха над 10 000 000 лева годишно. В офисите на Fibank през последните пет години са сключени над 170 000 сделки. Определено на инвеститорски интерес се радват както златото, което е традиционно известно на българина като финансов инструмент-убежище по време на кризи, така и среброто. То е значително подценено и през следващите години очакваме продажбите на сребърни кюлчета и монети да се увеличат.

    По вашите думи това е първият такъв магазин в България, наблюдава ли се такава практика при банките в чужбина?
    Сделките с благородни метали са важна част от дейността на редица чуждестранни банки. Много от тях като партньорската ни UBS от Швейцария, например имат не само електронни магазини, но и организират онлайн и други аукциони, на които продават ценни монети. По света обаче подобна доходоносна дейност се развива и в специализирани компании, които не са банки, а имат нумизматична и инвестиционна насоченост. От една страна те се изявяват като инвестиционни консултанти, а от друга - като експерти в областта на нумизматиката. Те също организират поне два пъти годишно търгове за продажба на монети с инвестиционна и нумизматична стойност. Именно при тези компании е изключително популярно търгуването онлайн, като по този начин се избягват основно времевите ограничения.

    Очаквате ли скоро и други банки на българския пазар да започнат да предлагат същата услуга?
    Не е изключено. Първа инвестиционна банка е пионер в създаването и развитието на пазара на благородни метали в България. От 2001 г., когато започнахме да извършваме сделки с благородни метали до днес, дилърите на кюлчета и монети в страната се увеличиха многократно. Вероятно и тази наша нова дейност ще катализира подобни процеси и в други банки, които вече търгуват с изделия от благородни метали.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 15 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 21 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев