петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10730 прочитания

    Experian удвоява софтуерния си екип в България

    Вижте какво сподели за плановете на компанията у нас пред Economy.bg Стив Лейн, директор „Софтуерна разработка”
    25 септември 2013, 11:11 a+ a- a

    Стив Лейн се присъединява към Experian през юни 2007, като отговаря за софтуерните разработки в Experian Decision Analytics в глобален мащаб. Под негово директно ръководство са 8 отделни развойни центъра в цял свят. Той има над 25 години опит в софтуерните разработки и управлението на проекти, предимно във финансовия и банковия сектор. Като част от борда на директорите в Decision Analytics Стив управлява разработката, развитието и поддръжката на водещите аналитични решения на групатa. Срещнахме с него, за да ни разкаже повече за плановете за разширяване на компанията.

    Приходите на компанията са 4.7 млрд. Каква част от тях са принос на офиса в България? Софтуерът, който създаваме в този офис, се предлага по цял свят. Като световна компания продаваме своя софтуер във Великобритания, САЩ, Бразилия, Европа, Тихоокеанска Азия, Австралия – навсякъде. Така че доста част от тези 4.7 млрд. долара, приблизително 10% идва от софтуер, който правим тук.

    Какъв софтуер се създава в България?

    Какъв софтуер създавате тук?
    Става дума за софтуер, който подпомага автоматизираното вземане на решения. Може да се отнася до отпускането на кредит на даден човек или проверка дали някой е склонен към извършването на финансови измами. Тук разработваме основата на няколко ключови продукта. Един от тях е Hunter. Този софтуер засича измами при подаване на заявления за заеми. Освен този продукт, тук създаваме Tallyman. Този софтуер се използва за идентифициране на хората, които са склонни да не си плащат задълженията. Софтуерът ни позволява на нашите клиенти да преценят дали могат да предложат нещо ново на своите потребители и дали техните потребители биха могли да изпитват затруднения.

    Проявяват ли компании в България интерес към този тип софтуер?
    Да. Работим с 8 от 10-те банки в България, с 2 от 3 телекома, с 6 от 8-те небанкови финансови институции в България. Не всички ползват цялото ни портфолио, но работата ни с тях ни показва, че този пазар се разраства.

    Как се справя офисът на Experian в България в сравнение с останалите центрове за развитие на софтуер на компанията?
    Създават страхотен софтуер. Мисля, че едно от нещата, с които съм най-горд, е Power Curve. Това е изцяло нова платформа. Работим върху нея от 4 години. Пуснахме я това лято. Става дума за лансиране на продукт на световния пазар. Гордеем се с това.

    Защо компанията е решила да се разраства в България?

    Защо избрахте да разраствате R&D центъра си в България?
    В началото избрахме България за изграждането на малък R&D център и представихме само един продукт. Открихме, че бихме могли да наемем брилянтни хора, които са много добри в работата си, много отдадени. Типът експертиза, който откриваме тук – доста аналитична, доста ориентирана към математика – този тип програмни умения се развиват много добре от образователната система в България. Отчетохме такъв успех при ранните продукти, които представихме тук, че за нас е съвсем естествена стъпка да продължим да се разрастваме.

    В началото на годината планирахте да се разширите с 40 души, как протече това разширяване?
    Последният път, когато разговарях с Вас, обсъждахме 30-40 души. Това разширяване протече добре, ние увеличихме екипа си. Сега планираме да се разширим с още 60-80 души. Винаги е предизвикателство да откриеш и наемеш страхотни хора.

    Какви хора ще търси компанията?

    Какви хора ще търсите при сегашното си разширяване и всички те към екипа на Decision Analytics ли ще се присъединят?
    Да, R&D центровете, които аз ръководя са, в дивизията Decision Analytics, така че хората, които ще наемем, ще работят там. Търсим JAVA програмисти на всички нива. Търсим QA специалисти отново на всички нива и най-вече в областта на автоматизацията. Търсим бизнес анализатори и технически комуникатори. Накратко, търсим широк спектър от хора.

    Как мислите да преодолеете предизвикателствата на свръхтърсенето на таланти в сферата на ИТ?
    Това наистина е предизвикателство. Мисля, че има уникални неща, които да предложим тук в Experian. Работим по наистина интересни проекти. Това е нещото, което привлича голяма част от хората, които работят при нас.

    Предвид плановете ви за разрастване, къде ще попадне R&D центърът в България като размер спрямо другите ви центрове за развитие?
    Що се отнася до DA дивизията, за която аз отговарям, след като завършим разрастването си, R&D центъра ни тук в България ще стане най-големият за компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации