събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6762 прочитания

    Научете повече за аналитичните решения, които разработва Experian в България

    Как работи софтуерът, кои са клиентите и с какви предизвикателства се сблъсква екипът, вижте какво споделиха пред Economy.bg от компанията
    21 октомври 2013, 10:12 a+ a- a

    „В България се разработва софтуер с най-висок клас аналитични решения и съм горд, че именно български екипи са ядрото на подобни продукти”, разказва ни Христо Хаджичонев от Experian. Той е натрупал опит като предприемач в различни компании, сред които HP и „Рила Солюшънс”. Последните близо 5 години работи за Experian България, където ръководи дейността по разработка на софтуер. Екипът в софийския R&D център, създаващ едни от ключовите софтуерни продукти на компанията,се състой от 70 софтуерни инжeнери и QA, които работят заедно в екипи.

    Приходите на Experian за 2012 са 4.7 млрд. долара, като значителна част от тях са резултат от работата на българския офис. „Бизнес приоритетите в компания с нашия мащаб не се задават лесно”, споделя менидъжърът „Разработка и развитие на софтуер”. „От една страна ние имаме много клиенти, мисля, че над 100 хил. От друга страна, има конкуренция, която също не спи, тя също е креативна, мисли. От трета страна, имаме нашите собствени идеи за това какво бихме могли да направим”, добавя той.

    В помощ на мениджмънта

    Как един софтуер може да ни помогне да изберем вярната стратегия?

    Офисът на Experian България работи по 4 от ключовите продукти на компанията. Последният, пуснат на пазара, е платформата Power Curve. Христо Хаджичонев споделя, че това е най-мащабнатa инвестиция на Experian Decision Analytics в софтуер за последните 5 години. Според него Power Curve подпомага стратегическия мениджмънт, като оценява различни стратегии и показва как да бъде оптимизирана най-добрата от тях. „Имате идея за разработка на нов продукт, имате потенциални стратегии, но има два въпроса, на които човек експертно или аналитично сам не би могъл да намери отговор. Първо – коя е най-подходящата стратегия? И второ - как да оптимизирам една стратегия, така че да постигна максимален резултат”, разказва за приложенията на софтуера мениджърът. Що се отнася до ролята на българския екип при разработката на платформата, офисът у нас участва на две нива. „Едното е back office - осигуряване на работоспособността на всички отделни бизнес приложения. И от гледна точка на бизнес вертикалите, ние участваме естествено в Analytics”, уточнява Хаджичонев.

    На лов за измамници

    На какви технологии се базира софтуерът Hunter?

    Друг важен продукт, по който работят 3 екипа в България, е Experian Hunter. Той дава възможност на финансовите институции да засекат опити за измама при кандидатстване за дадена услуга. „Примерно Вие кандидатствате за кредит. Давате данни на банката за настоящ работодател, прикривайки факта, че от две години сте безработен. Знаете много добре, че ако предоставите тази информация на банката, най-вероятно няма да получите достъп до кредита. Tази система се опитва да създаде превенция от подобен тип измами”, обяснява Хаджичонев. Софтуерът се използва като решение не само от отделни финансови институции, но и за цели държави като например Великобритания, която е с развит финансов пазар и население от близо 62 млн. души. Това налага извършването на трилиони операции в рамките на часове. „Ето едно предизвикателство, което българският екип реши. В рамките на две версии на софтуера вдигнахме скоростта на обработване на данните с 4 пъти - от 8 часа до 2 часа. Вече всички са много спокойни, че това решение би могло да послужи на пазари, където в момента се внедрява - Индия, Китай, Бразилия”, разказва мениджърът.

    Математика в полза на обществото

    Какво представлява Model Development Studio?

    Офисът в България продължава да развива и първия софтуер, с който преди години е стартирал работа – MDS (Model Development Studio). Това е инструмент за математици статистици, който позволява обработването на голям обем от информация и създаването на математически модел. По думите на Хаджичонев статистическите модели показват взаимовръзките между отделни характеристики, а след това хората търсят причините зад тях. „Тази система може да бъде използвана по много различни начини. Община Бирмингам е една от най-големите общини в Англия, мисля, че е от порядъка на 6-7 млн. хора. Те казват: „Ние имаме по-малко пари, които можем да използваме сега, и трябва по някакъв начин да определим приоритетите си”. Experian предоставя услугата за това къде най-оптимално в полза на обществото да се изхарчи намалелият ресурс на самата община, така че да се постигне максимален ефект”, дава пример той. „Можем само да си пожелаем общините в България да започнат да управляват финансовия си ресурс по този начин”, допълва Хаджичонев.

    Събиране на вземания

    Какво представлява Tallyman?

    У нас се разработва и софтуер, който подпомага събираемостта на задълженията - Tallyman. „Има една шега с едни наши клиенти в Русия. Наш екип отива да внедрява Tallyman и устaновява, че тяхната събираемост на задължения надхвърля 99,6%. Казали им: „Тука имаме един телефон, ние се обаждаме на този телефон, даваме данните и общо взето, доста бързо кредитите биват върнати”, споделя Хаджичонев. „Истината е, че в развитите финансови пазари събираемостта не означава да пратят момчетата с бухалките или че вие, които в някакъв момент може да сте изпаднали в затруднение, ще бъдете притиснати до стената без значение по здравословен или нездравословен начин”, подчертава той. „Цената да се привлече нов клиент на една банка например е 5 пъти по-висока отколкото да се задържи настоящ. Tallyman разработва стратегии, с които да се гарантира или увеличи събираемостта на задълженията, без да се гонят клиентите”, разказва мениджърът. „Самите стратегии включват неща, като пращане на подсещащи смс, мейли и т.н.”, допълва той.

    Предизвикателствата

    Какви са предизвиквателствата при създаването на софтуер с аналитични решения? Вижте какво споделиха от екипа на Experian

    Нуждата от постоянно осъвременяване на познанията и комуникацията със специалисти от цял свят са сред най-големите предизвикателства, с които се сблъскват в работата си екипите в Experian. „В Tallyman нещата се случват доста бурно”, споделя Светослав Димитров, мениджър на софтуерен екип. „Един софтуерен отдел не е оставен сам за себе си в една такава голяма софтуерна компания. Той има връзка с поне 5-6 други различни отдели – „Продажби”, „Бизнес анализ”, „Продукт мениджмънт” и т.н. Координацията между желанията на всички тези хора, така че и крайният резултат да отговаря на всички очаквания е наистина много трудна”, разказва Светослав.„Има страшно много математика, много интересни алгоритми...Истинско предзивикателство е тези алгоритми да се имплементират така, че да вървят достатъчно бързо”, коментира техническият архитект Димитър Атанасов за работата по MDS.  „Бих казал,че е много мотивиращо да разбереш, че определена функционалност, която на пръв поглед изглежда доста незначителна, ще струва на клиента 500 хиляди, а всъщност ще му спести милиони”,  обобщава Сава Сертов същинското предизвикателство в работата си.

    Софтуерните решения, които се разработват в България, са свързани с обработката на голям обем от информация. „Винаги има едно аналитично ядро, което всъщност върши същинската работа и там са най-големите предизвикателства”, обобщава Христо Хаджичонев. „Аз съм много горд, че българският екип работи точно в частта на тези ядра, защото те са мозъкът зад цялата останала система. Ако този мозък го няма, тези системи престават да съществуват”, подчертава той . По думите му това обяснява и плановете на Experian да превърне R&D центъра си в България в най-големия за цялата DA девизия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство