четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10633 прочитания

    Връчиха Наградите на Германската икономика за 2014

    Вижте победителите в отделните категории
    30 януари 2015, 12:00 a+ a- a

    За единадесета поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде своите награди. Призовете се връчват в три категории: "Голямо предприятие", "Малко или средно предприятие" и отворена категория (за проекти, организации и социален ангажимент).

    Отличени тази година с Наградата на Германската икономика бяха: „Булпрос Консултинг” в категорията „Голямо предприятие”, „Кан Учтехспор България” за „Малко или средно предприятие” и „Рефан България” в отворената категория.

    „Булпрос” е българска аутсорсинг компания с 400 работни места. Около 70% от приходите на компанията за 2014 са генерирани от сделки с над 30 германски фирми. Ръстът в приходите на фирмата през 2014 спрямо 2013 е 95%.

    „Кан Учтехспор България” се занимава с производство на училищна мебел и спортни стоки. Предприятието има разкрити 106 работни места. От 5 години фирмата закупува и работи изцяло с машини, произведени в Германия. Общата стойност, на която възлиза оборудването е 700 хил. лв. В резултат от въведени иновации фирмата е увеличила работните си места с около 7%, а оборотът е нараснал с 9.76%.

    „Рефан България” се занимава с производство на парфюмерия и козметика. Фирмата има 183 работни места. През 2014 тя осигурява дарения на стойност близо 47 хил. евро за храни, учебни пособия, за домове за сираци, училища и фондации в подкрепа на спорта, за културни събития и неправителствени организации. Фирмата развива активна дейност в разработването на проекти, щадящи и оздравяващи природната среда

    Вижте кои компании бяха отличени в отделните категории

    Общо 30 предприятия бяха номинирани. Членството в ГБИТК не беше условие за участие.

    Кои да бъдат наградените тази година реши жури, съставено от представители на Посолството на Германия в България, на Германската агенция за инвестиции и търговия (Germany Trade and Invest), Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.

    Критериите за избор са инвестиции и повишаване броя на работните места, увеличение на търговията с Германия (внос или износ), технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми, свързани с повишаване квалификацията на служителите; проекти в областта на околната среда; социална ангажираност, други заслуги за развитието на двустранните икономически отношения.

    Очаква се стокообменът между Германия и България за 2014 да достигне пореден рекорд и да надмине оборота от 2013 (5,3 млрд. евро).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк