четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3473 прочитания

    Осем българи в тазгодишната New Europe 100

    Класацията подрежда „предизвикателите“ от Централна и Източна Европа в сферата на иновациите, науката, бизнеса и социалната сфера, които имат глобално влияние
    26 ноември 2015, 16:30 a+ a- a

    За втора поредна година Res Publica Foundation съставя класация на 100-те иноватори с най-голямо глобално влияние от Централна и Източна Европа. Това са хората, които създават автомобили, които могат да бъдат управлявани директно от инвалидната количка; по-бързи и по-евтини тестове за Ебола; дронове за спасителни мисии др. Според създателите на класацията това са най-изтъкнатите иноватори в региона, чиито действия имат и ще имат глобален отзвук.

    Отличените имат различни сфери на занимание – 44% са предприемачи, 31% са в сферата на политиката и работа в полза на обществото, 13% са учени и 12% са в сферата на медиите и културата.

    Основната идея на класацията е да покаже признателност и да постави фокус върху хората, които създават иновациите, работещи в полза на обществото.

    Макар че класацията се казва New Europe 100, присъстващите в нея са 200 души. Между тях има и осем представители на България. Ето кои са те:

    Антон Гавраилов и Тихомир Недев са съоснователи на Flyver. Компанията създава отворена платформа (open-source) за безпилотни самолети. Основната цел е да се подобри софтуера за тези машини, така че да могат да бъдат използвани пълноценно както от бизнеса, така и от крайните потребители. Техният продукт се ползва от компании в сферата на селското стопанство, сигурността, застраховането, енергетиката (нефт и газ).

    Пламен Русев е основатели председател на Global Webit Series. Събитията се посещават от над 20 000 души от 110 държави по света ежегодно. Семинарите проправят пътя за дигиталното бъдеще и са ориентирани предимно към стартиращи компании (стартъпи), уточняват от New Europe 100.

    Саша Безуханова е основател на MoveBG. Платформата има за цел да създаде визия за устойчиво развитие на България като обединява експерти и активни граждани.

    Коста Йорданов е съосновател и изпълнителен директор на Flipps. Компанията създава приложение, което позволява на потребителите да си направят собствена телевизия, като избират от филми, музикални клипове и онлайн серии. Новият „канал“ може да се гледа както на телевизора, така и на всяко друго мобилно устройство. Платформата вече работи с над 250 млн. свързани телевизора и е съвместима с над 5 000 произведени модела телевизора. Компанията има офиси в София, Сан Франциско и Ню Йорк.

    Иван Кънев и Сергей Петров са съоснователи на Bee Smart Technologies. Компанията е специализирана в извличането на данни от пчелни кошери. Създадената от тях Smart Beehive Management System мониторира температурата, влажността и теглото на кошерите. Всички данни се записват и обработват „в облака“, като при проблем се изпраща сигнал до хората, които се грижат за кошерите.

    Ева Паунова е член на Европейския парламент. Тя е на 29 години и е отличена заради своята подкрепа за разрастването на „дигитална Европа“. Тя получи и наградата MEP Award след по-малко от година работа в ЕП. Сред нейните основни сфери на интерес са предприемачеството, малките и средните предприятия, създаване на възможности за инвестиции и подкрепа за растеж на европейската икономика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 52 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн