четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7662 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги за декември 2015 на „Хеликон“

    06 януари 2016, 17:30 a+ a- a

    Вижте кои са най-продаваните заглавия на българския книжен пазар според класацията на книжарници „Хеликон” за месец декември 2015:

    ТОП 10 ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 

    1. „Адвокат на престъпници от Джон Гришам, Обсидиан, 19.00 лв.

    Адвокат Себастиан Ръд няма нужда от реклама. Номерът му не фигурира в нито един телефонен указател. Но преследваните от закона успяват да го намерят.

    Той поема само заплетени случаи. Защитава големи престъпници и невинни хора, заплашени от смъртна присъда. Ръд обича зрелищните процеси и медийния шум. Носи пистолет и има брониран бус, който му служи за кантора. Често получава заплахи за живота си. Веднъж дори отвличат сина му. Затова шофьорът му е едър и тежковъоръжен. Той е и негов бодигард, довереник, правен асистент и единствен приятел.

     Ръд се бори за клиентите си със зъби и нокти. Убеден е, че всеки има право на справедлив процес. Дори ако това означава самият той да наруши някои закони.

    2. „Караджата“ от Георги Божинов,  „Хермес“, 12.95 лв.

    „Караджата“ на Георги Божинов е завладяваща историческа повест, проследяваща съдбата на четата на Хаджи Димитър. Но за основен свой персонаж авторът не избира първия войвода. В центъра на книгата стои образът на Стефан Караджа, на героя, търсещ проста смърт, а намерил безсмъртие.

    Книгата на Божинов трябва да бъде четена като биографичен епос за смелостта на Караджата и на четниците, отдали себе си на свята битка в името на свободата. А борбата за родината иска пълно посвещаване, иска скъпи жертви. И смелите българи не могат да оставят друго, освен живота си.

    3. „Милениум. Онова, което не ме убива“ от Давид Лагеркранс, Колибри“, 18.00 лв.

    За да оцелее, вестник „Милениум“ отчаяно се нуждае от финансова инжекция. За да спаси вестника, журналистът Микаел Блумквист отчаяно се нуждае от история. И тя се появява късно една вечер след телефонно обаждане. В нея са замесени американската Агенция по националната сигурност, американската компютърна компания „Солифон“ и руската мафия в противоборство с шведския топизследовател Франс Балдер, разработил алгоритъм за създаване на изкуствен интелект, малкия му син аутист Аугуст, момче с изключителни дарби, служителите от шведската полиция Ян Бублански и Соня Мудиг, специалистът по ИТ-сигурност Ед Нийдъм, младоците от Републиката на хакерите с колоритни имена като Чумата, Боб Песа, Маца… и най-вече с добре познатата ни от трилогията на Стиг Ларшон суперхакерка Лисбет Саландер с прякор Осата и един призрак от миналото – нейната сестра близначка Камила, с която я свързва дълбока омраза. За да се сдобият с най-новите компютърни технологии, които биха им донесли огромни печалби, киберпрестъпниците не се спират пред нищо, дори пред убийство. Докато не се сблъскват с таланта на Аугуст и с гения на Лисбет. Лисбет, момичето, преминало през ада и продължило напред, младата жена, за която важи прочутата фраза на Ницше: „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен”.

    4. „Виж ме“ от Никълас Спаркс, Ера, 16.00 лв.

    Тези, които виждат право в сърцето ни, невинаги са тези, които забелязваме от пръв поглед… Но любовта често е там, където най-малко очакваме да я намерим…

    Колин Ханкок дава най-доброто от себе си, за да избяга от сянката на мрачното си минало и да върви по правия път. Работа, учене, тренировки – това е всичко, от което има нужда, за да стои далеч от неприятностите. Последното, което търси, е сериозна връзка. 

    Мария Санчес е образец на общоприетата идея за успех – тъмнокоса красавица с безупречно професионално досие на адвокат в престижна кантора. И все пак, Мария бяга от болезнени спомени, които са я прокудили обратно в родния град. 

    Случайна среща в една дъждовна нощ променя житейските пътеки, по които и двамата са поели. Предизвиквайки всички предразсъдъци, които имат един за друг, любовта неусетно се настанява между тях. И те дори се осмеляват да мечтаят за бъдеще заедно… До мига, в който миналото ги връхлита. 

    Мария и Колин ще бъдат подложени на изпитания. Дали демоните от миналото ще разрушат крехката им връзка? Или любовта ще ги запази и в най-мрачния им час?

    5. „Ключът на Соломон”, Жозе Родригеш душ Сантуш, „Хермес”, 17.95 лв.

    В големия адронен ускорител в Европейския център за ядрени изследвания е открит трупът на Франк Белами – шеф на дирекция на ЦРУ. В ръката на жертвата има лист със символ и името на Томаш Нороня, което го превръща в главен заподозрян. По петите на португалския учен тръгват най-безмилостните убийци на ЦРУ.

    Нищо неподозиращият историк изведнъж се оказва в центъра на шпионска мрежа от лъжи и коварни интриги. Той може да докаже невинността си само като разкодира предсмъртното послание на мъртвия агент. Томаш обаче бързо разбира, че преследвачите му не се интересуват толкова от смъртта на Белами, колкото от секретния му проект – „Квантово око“.

    За да открие проекта и истинския убиец, Томаш се впуска в невероятно приключение, което ще го отведе до най-шокиращите научни открития за същността на Вселената и човешкото съзнание. В края на разследването той ще намери отговорите на най-фундаменталните въпроси: съществува ли душата? Какво се случва с нас след смъртта? 

    6. „И страж да бди на пост”, Харпър Ли, „Бард”, 17.99 лв.

    От наследството на Харпър Ли идва забележителен роман, чието действие се развива две десетилетия след нейния шедьовър „Да убиеш присмехулник“, удостоен с наградата „Пулицър“.

    Мейкомб, Алабама. Двайсет и шест годишната Джин-Луиза Финч – някогашната Скаут – се връща от Ню Йорк да навести своя застаряващ баща Атикус. На фона на борбите за граждански права и политическите сблъсъци, които преобразяват Юга, завръщането на Джин-Луиза се оказва примесено с огорчение, когато тя научава тревожни истини за своето семейство, града и най-близките си хора. Спомените от детството прииждат и нейните ценности и убеждения са подложени на съмнение. Като използва мнозина от култовите герои в „Да убиеш присмехулник“, „И страж да бди на пост“ представя великолепния образ на една млада жена и един свят, преживяващи болезнено, но необходимо освобождаване от илюзиите на миналото – пътешествие, в което единственият водач е собствената съвест. 

    7.  „Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли, „Бард”, 13.99 лв.

    Един от най-обичаните романи с петдесетгодишна история!

    „Да убиеш присмехулник” остава в световната белетристика като изключителен литературен феномен.

    Весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли прорязва времето и все още учи читателя на удивителен брой полезни истини за живота.

    Творба с ранга на изключително постижение в литературата, която несъмнено ще ви накара да се насладите на естествената простота, с която е написана... Един роман със силно съвременно звучене.  

    8. „Мис Каприз“ от Сюзан Елизабет Филипс, Ибис, 15.90 лв.

    Те са като керосин и огън, като хайвер и бира. И са на път да се влюбят безумно...

    Само допреди няколко месеца тя е пиела шампанско на партитата на висшата английска аристокрация, омайвайки с чара си дори и принцове. Но след смъртта на майка й всичко в живота й се преобръща и нещастията я сполетяват едно след друго. Сега, разорена и отчаяна, тя куцука по един селски път насред Тексас в розова рокля с кринолин...

    Той обича три неща: играта на голф, студената бира и красивите жени. Но ако знаеше какви неприятнос­ти го очакват с тази надменна английска лейди с грозна бална рокля, никога нямаше да й предложи помощта си...

    9. „Светът на акото“ от Тери Пратчет, Архонт - В, 9.00 лв.

    Историята проследява посещението на малкия Джефри при баба му в големия град – Анкх-Морпорк. Скоро след пристигането си Джефри развива голям интерес към изпражненията от всякакви биологични видове.

    Голямата му мечта е да основе музей на акото, където да се стичат хора от целия Свят на Диска и да се дивят на чудната му колекция, която включва експонати като гнолски плодчета, свински гранулки, ако от пресмятаща камила, змейско ако, морпоркско ако, ако от водоливник, конски ябълки и други.

    10. „Баба праща поздрави и се извинява” от Фредрик Бакман, „Сиела”, 15.00 лв.

    Eлca e нa ceдeм и e paзличнa. Бaбa e нa ceдeмдeceт и ceдeм и e лyдa. Лyдa в cтил „cтoи-гoлa-нa-бaлкoнa-и-cтpeля-c-пeйнтбoл-пo-cъceдкaтa-кoятo-нe-xapecвa“. Ho ocвeн тoвa e нaй-дoбpaтa - и eдинcтвeнa, пpиятeлкa нa Eлca.

    Tъкмo пpeди дa yмpe, бaбa пpaщa Eлca нa лoв зa пиcмa. B тяx бaбa мoли зa пpoшкa xopaтa, c кoитo нe ce e oтнecлa дoбpe. Лoвът ce пpeвpъщa в нaй-гoлямoтo пpиключeниe нa Eлca и я oтвeждa в блoк, пълeн c пияници, чyдoвищa, бoйни кyчeтa и нaй-oбикнoвeни вeщици. Ho я oтвeждa cъщo тaкa дo иcтинaтa зa eднa бaбa, кoятo нe пpиличa нa никoя дpyгa.

    Haпиcaнa c шиpoкo cъpцe тaзи книгa щe ви paзкaжe зa живoтa, cмъpттa, нo и зa eднo oт нaй-вaжнитe чoвeшки пpaвa: пpaвoтo дa бъдeш paзличeн. 

    ТОП 10 НЕХУДОЖЕТСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

    1. „За мен е чест. Откровенията на Слави Трифонов, записани от Иво Сиромахов“ от Слави Трифонов, Сиела, 16.00 лв.

    За да правиш политическа сатира, трябва да имаш: първо - много добър екип, второ - топки, и трето, да имаш доверието на аудиторията. Само тогава можеш да си позволиш да създаваш сатира, да иронизираш, да бъдеш саркастичен и хората да ти вярват и да се разсмиват или пък да се чувстват на твоя страна. Иначе става нелепо. Става като правено в читалище, художествена самодейност.

    В тази книга ще видите непознати страни от личността на Слави. Ще видите един образ - доста различен от този, който познавате от екрана или от концертната сцена. 

    2. „Владимир Путин. Неизбежните войни”, Михаил Зигар, „Слънце”, 14.99 лв.

    Тази книга не е поредната биография на руския президент, наскоро обявен от Forbes за най-влиятелна личност в света. В нея се проследява историята на Русия по време на управлението на Владимир Путин от 2000 до 2015 г. Написана е въз основа на документи, на десетки уникални лични интервюта, които авторът е направил с хора от най-близкото обкръжение на руския президент. Сред тях са главният му идеологически съветник Владислав Сурков, бившият президент и настоящ премиер Дмитрий Медведев, служители в администрацията на президента, членове на правителството, депутати от Държавната дума, бизнерсмени от списъка на Forbes, чуждестранни политици.

    Така събрани, фактите, събитията и мнениятата оформят цялостна картина на живота в Кремъл. Това е и историята на взаимоотношенията на руския държавен глава с чуждестранни партньори и противници – Герхард Шрьодер, Ангела Меркел, Джордж Буш, Барак Обама, Силвио Берлускони, Муамар Кадафи, Тони Блеър, Виктор Янукович и други.

    Според автора в тази книга за пръв път става ясна метаморфозата на Путин – как и защо от либерален прозападен президент през първите години на новия век той се превръща в авторитарен управник и в един от най-яростните противници на Запада.

    3. „Обичам цветовете: Анти-стрес книга за оцветяване”, „Миранда”, 5.95 лв.

    Оживи красотата на картините!

    С тази книга ще преоткриеш оцветяването като творчески начин за релаксация и забавление.

    В Обичам цветовете ще намериш съвети и техники за по-добри резултати, примерни цветни страници, 128 прекрасни картини в мини формат, които ще напълниш с цвят и живот с помощта на цветни моливи и флумастери.

    Красивите и занимателни модели ще те държат зает с часове.

    4. „Неразгаданите мистерии на България“ от Андрей Кудин, Уникарт, 19.99 лв.

    В книгата си за България Андрей Кудин успява да погледне дистанцирано върху редица исторически факти и събития, да ги коментира безпристрастно, да изгражда версии, да прави догадки там, където днешната наука не успява да отговори на всички въпроси. Именно в този подход се вижда добрата страна на страничния ракурс върху българската история.

    Кой е Андрей Кудин?

    Руснак, роден в Днепропетровск (дн. Украйна). Завършил престижния Московски държавен институт по международни отношения и Богословската академия Св. Кирил и Методий, доктор по теология. Работил дълги години в Руската академия на науките. Автор е на десетки монографии, студии и статии. За неговия принос за проучването, съхранението и разпространението на християнските ценности той е награден с едно от най-висшит отличия на източноправославната църква - Златен рицарски кръст на Светия гроб Господен.

    5. „Силата на разума” от Ориана Фалачи, Издателска къща МаК, 12.00 лв.

    Ориана Фалачи е родена на 29 юни 1929 във Флоренция. През половинвековната си журналистическа кариера интервюира световни политици като Голда Меир, Ариел Шарон, Индира Ганди, Дън Сяо Пин, Фидел Кастро, аятолах Хомейни, шаха на Иран Пахлави, етиопския император Хайле Селасие... След терористичните атаки над Световния търговски център променя левите си политически убеждения и през 2002 г. пише "Яростта и гордостта", в която посочва исляма като истински виновник за световния терор. През 2004 г. издава „Силата на разума", където доразвива тезата за неразривната връзка между ислямската религия и ислямския тероризъм. Умира във Флоренция на 15 септември 2006 г.

    „Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на „свобода на мисълта и словото". Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин - тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците „убийци", „негодници", „врагове на човечеството", ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата.” - Ориана Фалачи

    6. „Стратегическа дълбочина“ от Ахмедт Давутоглу,  Изток-Запад, 38.00 лв.

    Разположените около Турция близка териториална, близка акваториална и близка континентална зона в географски аспект се намират в центъра на световния материк, а в исторически аспект обхващат местата, през които преминават магистралите на човешката история. При новата динамика на международната и регионалната конюнктура след Студената война, Турция неизбежно ще се отвори към околния свят, започвайки от най-близката си зона, и затова страната трябва да предефинира ролята на близките зони като компоненти на стратегическата си дълбочина и обстойно да преразгледа геополитическите, геоикономическите и геокултурните измерения на тази дълбочина като параметри на външната политика.

    Модерността беше продукт на европоцентричен исторически процес. Глобализацията обаче съдържа фактори, които неизбежно ще включат отново в хода на историята натрупания потенциал на цялото човечество и на първо място на народите от Азия. В този процес, в който начело ще излязат обществата, съумели да поставят историческото си наследство в основата на ефективни инициативи, Турция е изправена пред отговорността да обедини в ново и съдържателно единство историческата и стратегическата си дълбочина и да материализира това единство в географската си дълбочина. Ако Турция като страна с ключово стратегическо значение се окаже на висотата на тези отговорности, тя ще спечели позициите на държава с централна роля, която ще навлезе при по-изгодни условия в създадената от новия баланс по-стабилна международна конюнктура.

    7. „Безпощадната истина. Моята автобиография“ от Майк Тайсън, Жануа 98, 25.00 лв.

    Най-лошият човек на планетата, написа най-добрата книга на годината!

    Философ, филмова звезда, боксьор, престъпник, веган – Майк Тайсън не се подчиняваше на стереотипите, очакванията и на нормалния разум цели три десетилетия, в които беше център на вниманието.

    Тормозен като дете в най-тежкия и най-беден квартал в Бруклин, Тайсън израства като един от най-вълнуващите и яростни боксьори на всички времена. Става най-младият световен шампион в тежка категория. Неговото великолепие на ринга често е компрометирано от безразсъдно поведение. Годините на здраво купонясване, жестоки побоища и криминални обвинения имат своята цена. До 2003-а Тайсън вече е ударил дъното – осъден престъпник, тотално разорен и обект на хиляди шеги по късните телевизионни програми. Въпреки това той се бори за своето завръщане. Човекът, който веднъж призна как е пристрастен към всичко, влезе в битка, за да си върне успеха, достойнството и любовта на семейството.

    Историята на Тайсън е колкото шокираща, толкова и вдъхновяваща. Към нея можем да прибавим тържествуващия му моноспектакъл и незабравимото участие във филмите от поредицата „Последния ергенски запой”.

    8. „Раждането на Британия“ от Уинстън Чърчил, Пергамент Прес, 17.99 лв.

    Раждането на Британия” е първият том от монументалния труд на Уинстън Чърчил, една от най-значимите фигури на XX в., посветен на историята на англоезичните народи. Повествованието започва през 55 г. преди Христа, когато „проконсулът на Галия Гай Юлий Цезар обърнал поглед към Британия”, и завършва с Войната на розите и Битката при Босуърт през 1485 г. И в този отрязък от хилядолетие и половина Чърчил разказва за борбите и вълненията, които съпътстват създаването на една нация, за нашествията на викингите и норманите, за подписването на Великата харта на свободите и изграждането на държавата, дала на света Парламента. В началото на тома в Британия властва племенният закон, а в края му Англия е пред прага на своето имперско величие.

    Написан от един от майсторите на английския език и Нобелов лауреат за литература, „Раждането на Британия” е завладяващ разказ, който разкрива драмата и патоса на историята и описва делата на големите мъже и жени от миналото. 

    9. „Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки” от Елена Тимошенко, „Асеневци”, 14.90 лв.

    Съвременните деца се нуждаят от особен подход и особени условия за разкриване на техните необикновени способности и уникални дарования. Затова е напълно обясним нарастващият интерес към педагогическата система на Мария Монтесори, в центъра на която стои ДЕТЕТО.

    Как мислите, какво може да обединява такива личности като писателя Габриел Гарсия Маркес, принцовете Уилям и Хари, политика Франсоа Митеран, актьора Джордж Клуни, основателите на Google - милиардерите Сергей Брин и Лари Пейдж, внуците на Лев Толстой? Техните родители са избрали за своите деца училища Монтесори! Идеите на великата италианка са подкрепяни от Зигмунд Фройд, Жан Пиаже, Томас Едисон и много, много други. Те са разбирали важността на уникалния период в живота на човека – от раждането до 6 години. 

    А защо този период е толкова важен? Защо на детето му е нужна свобода и до какво може да доведе тя? Как да възпитаваме, без да наказваме и поощряваме? Как да обучаваме, без да поправяме грешките? Защо няма нужда от оценки? Как да възпитаме у детето самостоятелност и отговорност? Как можем да използваме педагогическите принципи от системата на Монтесори в ежедневното общуване с нашето дете? 

    Ако сте от неравнодушните и търсещите родители и си задавате такива въпроси, тази книга е за вас. Тук ще намерите множество практически съвети и полезни наблюдения от многобройните посещения на автора в Монтесори детски градини и училища по цял свят. Книгата ще е особено полезна и на педагозите, които искат да следват принципите на Монтесори педагогиката.  ено полезна и на педагозите, които искат да следват принципите на Монтесори педагогиката.  

    10. „Тайната градина. Приключение с цветове и багри” от Джохана Басфорд, издателство „СофтПрес“, 15.00 лв.

    Световен феномен, издаден в 30 държави и с над 1,5 милиона продадени екземпляра!

    Тайната градина е възхитителна книга за всички, изкушени от рисуването и изящните арт форми. Тя отвежда читателя на съзерцателна разходка из вълшебна градина, изпъстрена с красиви детайлни илюстрации. Страниците й са приютили причудливи растения и цветя и всевъзможни животинки, които само чакат да бъдат открити, дорисувани и оцветени.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк