петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7946 прочитания

    Сред най-добрите в света сме по природни науки

    Българските олимпийци са сред първите 8 на планетата
    14 януари 2016, 12:00 a+ a- a

    Снимка: Президентство на Република България

    Досега от всички олимпиади по природни науки български ученици са завоювали над 700 отличия, което нарежда България в абсолютната класация сред първите 8 в света.

    „Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации“, заяви президентът Росен Плевнелиев пред ученици и преподаватели по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, на която беше домакин за поредна година. 

    Държавният глава отчете постигнатите от младите таланти на България нови успехи през 2015 на престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. Олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти. „Сигурен съм, че вашите амбиции са по-големи и че можете повече“, обърна се към учениците Росен Плевнелиев и посочи, че успехите им се увеличават с всяка изминала година.

    В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите 6 страни. Класирането на отбора по информатика през 2014 година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика. 

    Държавният глава посочи, че е изключително горд с постиженията на младите ни таланти. „Вашите победи трасират пътя на една България на бъдещето със своето ново талантливо поколение, което успява и е подготвено за новите предизвикателства. Вие сте бъдещите лидери на България“, подчерта Плевнелиев, цитиран от пресофиса на Президентството. Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.

    Плевнелиев благодари и на преподавателите за всеотдайната им работа по подготовката на олимпийците. „Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията“, посочи Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише „Чрез просвета - за България“ и посочи, че няма по-актуален лозунг за нас и днес. 

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години