петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6191 прочитания

    „Булпрос Консултинг“ е най-бързо растящата технологична компания в България

    Това показва класацията на „Делойт“ Fast 50 за Централна Европа през 2016
    21 октомври 2016, 16:44 a+ a- a

    През 2016 „Булпрос Консултинг“ АД е финалистът от България, който се класира на 24-то място в основната категория на Fast 50, реализирайки четиригодишен темп на растеж в размер на 560%. През 2015 „Булпрос“ заема 12-то място с ръст от 746%. Компанията създава и разработва софтуерни продукти, предоставя облачни услуги, разработва уеб и мобилни приложения.

    Според данните на „Делойт“ компаниите от сектора на Информационните технологии (ИТ) и дигиталните решения (общо 41 на брой) доминират класацията, като темповете им на растеж се увеличават. Средният темп на растеж при тях се увеличава до 1057% от 560% през 2015. Последният път, когато средният темп на растеж надвишава 1000% е през 2012 (1026%).

    Класацията включва компании от 11 държави (Полша - 17, Чехия - 7, Хърватия - 6, Словакия - 5, Унгария и Румъния по 4, Литва - 3 и Босна и Херцеговина, България, Сърбия и Словения с по една компания). 43 компании влизат в класацията за първи път, включително тези, които са на първо, второ и трето място; една се придвижва нагоре в класирането, а шест слизат надолу.

    Девет от компаниите, заемащи първите десет места в доклада на „Делойт“ Technology Fast 50 2016, който класира компании, реализиращи най-голям ръст на приходите в периода 2012-2015, са нови участници.

    Всички компании, заемащи първите пет места в класацията, са нови за Fast 50 участници. Първото място за 2016 принадлежи на полския технологичен маркетинг хъб Codewise, чийто невероятен тригодишен темп на ръст на приходите в размер на 13052%, засенчва все още впечатляващия ръст от 4555%, отбелязан от него през 2015, когато печели в категорията „Изгряващи звезди“. Не е изненада, че предвид този растеж Codewise, печели едновременно и наградата „Големите пет“ за тази година. Изключително постижение за компания, която само до преди 12 месеца бе твърде млада, за да участва в основната категория Fast 50.

    Във всяка от предходните години, компанията CodiLime, заемаща второ място, отново от Полша, щеше да доминира класирането със своя изключителен тригодишен ръст от 5038%. Интересното е, че CodiLime заемаше второ място в категорията „Изгряващи звезди“ миналата година. Трето място отива при чешката ИТ компания Dataspring с тригодишен темп на ръст на приходите от 3129%. Словашката софтуерна компания JUMP е на 4-то място (1965%), а на 5-то място е единствената компания от Босна и Херцеговина – Nsoft с ръст (1760%).

    Единствената компания, която успя да се класира в топ десет за втора поредна година е сръбската High Tech Engineering Center, заемаща 9-то място. Миналата година тя бе на 7-мо място.

    Наградата в категорията „Изгряващи звезди“ класира компании, твърде скоро създадени, за да участват в основната категория Fast 50, но въпреки това привличат вниманието със своя ръст на приходите и са потенциални участници във Fast 50. Доказателство за това са двете водещи Fast 50 компании тази година. Лидерът в специалната категория за 2016 е Deeper, UAB от Литва с тригодишен темп на ръст на приходите от 3631%. Втора е полската компания Phenicoptere, (2370%), която е създала средство за отстраняване на грим за многократна употреба, за което се използва само вода. Това е единственият представител от сектор Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии – всички останали компании са от сектор ИТ и дигитални решения. Трета е унгарската IncQuery Labs, предоставяща B2B технологични устройства, с тригодишен темп на растеж от 1700%.

    Категорията „Големите пет“ отличава бързо растящи големи компании, чиито мащаб затруднява конкурирането им с по-малките бизнеси във Fast 50. Това прави още по-забележително класирането на компанията Codewise, която оглавява, както Fast 50, така и категорията „Големите пет“. Темпът на растеж на тази компания е наистина удивителен 13052% в сравнение с ръста, който постига компанията на второ място 484% - словашката софтуерна Aliter Technologies. Трето място заема Pigu, UAB (171%) от Литва, които оглавяваха „Големите пет“ през 2015.

    Тази година в програмата на „Делойт“ е въведена още една нова категория Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, но е пионер в създаването на иновативна технология, имаща революционно въздействие върху пазара. Първата такава награда бе спечелена от полската компания HiProMine, която създава базирана на насекоми технология, използвана в сферите на управлението на отпадъците, производство на храна, производство на торове.

    Позитивна среда за растеж
    Според Магдалена Бурнат-Микош, Лидер на Deloitte Fast 50 в Централна Европа „ако търсите доказателство, че бизнес средата в Централна Европа е била положителна през последните 12 месеца, средният темп на растеж на компаниите в размер на 1,057% за последните 3 години го потвърждава. Това е почти удвоен растеж в сравнение с постигнатия през 2015 г. растеж от 560%, което показва, че съществува цяло ново поколение от динамични млади компании, които са тук, за да отправят своето предизвикателство към вече установения ред, но също така и да го допълнят.“

    Сектори
    През 2016 година в програмата бяха въведени нови групи от сектори на индустрии, които да категоризират участниците. Това са ИТ и Дигитални решения, които доминират класацията с 41 финалисти, Медии и Телекомуникации (6), Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии(0), въпреки че, една компания от този сектор е отличена в категория „Изгряващи звезди“ и Технологии за чиста енергия (3).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк