петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7208 прочитания

    През 2016 български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади

    Страната ни ще е домакин на две международни олимпиади през 2017
    28 декември 2016, 11:50 a+ a- a

    Български ученици спечелиха 61 медала от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. Медалите от Международната олимпиада по математика са 6, по физика - 4, по химия - 7, по биология- 3, по информатика - 3, по математическа лингвистика 5, по астрономия - 7, от европейската олимпиада по природни науки - 6, Балканиадите по ма тематика - 12 и от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст) – 8, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

    През 2016 България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

    Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 са спечелили още:
    - Христо Веселинов Венев, СМГ - два златни медала от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст;
    - Кристиан Георгиев Георгиев, ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив - Международна олимпиада по математическа лингвистика;
    - Евгени Стаев Кайряков, СМГ - Балканска олимпиада по математика, младша възраст;
    - Енчо Иванов Мишинев, МГ „Атанас Радев“, Ямбол - Балканска олимпиада по информатика, старша възраст;
    - Радослав Димитров, ОМГ, Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

    През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

    В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─ гр. Плевен (39 ученици).

    През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

    Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016/2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 25 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 43 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 59 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research