петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14748 прочитания

    Вижте кои са 16-те най-търсени програмни езика

    Познанията по тях ще ви помогнат в намирането на работа в бъдеще
    10 юли 2017, 08:36 a+ a- a

    Все повече компютърни програми и машини заемат работните места на много служители по света, пише Business Insider. Популярният TIOBE Index, класацията за програмни езици Redmonk и анкета на Stack Overflow разкриват кои са програмните езици, които ще спомогнат за намирането на работа в бъдеще:

    Java
    Създаден през 1991 като програмен език за умни телевизори, това все още е един от най-популярните методи за програмиране в света. Java стои в основата на програмния код за приложенията за Android и софтуера за бизнеса.

    C
    Това е един от най-старите езици, който все още е в широка употреба. „C“ бе създаден в началото на 70-те години на 20-и век. През 1978 излиза първото упътване с обем 800 страници, което и до ден днешен обучава програмистите.

    Python
    Този език датира от 1989 и е предпочитан поради лесния си за разчитане код. Според програмистите това е най-лесният език за учене.

    PHP
    Този програмен език е най-популярен при създаването на уеб страници. Големи компании като WordPress, Facebook и Yahoo го използват за сайтовете си.
    „PHP не е толкова език, колкото колекция от своеволно събрани команди, виртуална експлозия на клавиатурата и функциите“, пише основателят на Stack Overflow Джеф Атууд.

    Visual Basic
    Visual Basic и наследникът му Visual Basic .NET са платформи на Microsoft, които целят да улеснят писането на код за Windows. Програмната среда има графичен интерфейс, който позволява промяната на софтуера чрез извлачването и пускането на виртуални обекти върху диаграма.

    JavaScript
    Този популярен програмен език се използва най-вече за мобилни приложения. Въпреки сходното име с Java, езикът няма нищо общо с този на Oracle. JavaScript е отговорен за процесите в много от съвременните сайтове.

    R
    Това е програмният език, предпочитан от всеки, който се занимава с обработката на статистически данни и анализирането на информация. Google е една от компаниите, които използват езика поради възможностите, които предлага за платформите.

    Go
    Разработен от Google за направата на системи за поддръжката на търсачката им, Go става все по-популярен сред програмистите, които предпочитат да използват надежден и цялостен език. Това е един от най-бързо развиващите се програмни езици.

    Ruby
    Подобно на Python софтуерните разработчици харесват този 24-годишен език, защото е лесен за разчитане, а кодът за него се пише изключително лесно.

    Groovy
    Това разклонение на Java става все по-популярно след появата си през 2007. Езикът цели да улесни писането на големи количества код. Groovy работи отлично с кода на Java и се използва от компании като IBM, Google и Target.

    Objective-C
    Оригиналният език „C“ вдъхнови създаването на много други програмни среди, носещи подобно име. Езикът използва елементи на оригиналния код, но доразвива възможностите му с функционалността на други езици.

    Perl
    Оригинално разработен от НАСА в края на 80-те Perl е отличен език за обработката на текст. Той е способен и гъвкав. Езикът може да спомогне за сглобяването на сайтове.

    Pascal
    Носещ името на Блейс Паскал този език положи основите за програмирането на първите компютри Apple Macintosh. Впоследствие езикът се превърна в Object Pascal, използван в много съвременни системи.

    Delphi Object Pascal
    Разработен в Apple през 1986 езикът помогна на софтуерните разработчици да свържат програмите си с базите от данни на Oracle. В днешно време езикът се използва като алтернатива за създаването на приложения за смартфони.

    Swift
    Swift е програмният език на Apple, който се използва главно за създаването на приложения за iPhone.

    MATLAB
    Създаден като език за математическо програмиране, MATLAB помага на студенти и ученици по технологични професии да създават софтуер за изчисления и обработка на изображения. Освен това езикът е широко използван от учени, инженери и програмисти, работещи върху програми за разпознаване на изображения и изкуствен интелект.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 час
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство