вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21765 прочитания

    10 от най-красивите скални творения в България

    Вижте идеи за забележителности, които може да разгледате в родината ни
    14 юли 2017, 16:40 a+ a- a

    България разполага с огромно богатство от удивителни скални творения, които природата е извайвала в продължение на милиони години. Вижте някои от най-впечатляващите: 

    1. Белоградчишките скали. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни, участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Много от скалите имат фантастични форми и за тях се разказват интересни легенди. Оформяли са се в продължение на стотици милиони години в резултат на ерозия, денудация и други природни фактори. Вижте видео: 


    2. Чудните скали край Дългопол. Скалният феномен се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, на бреговете над язовир „Цонево“.  Чудните скали са причудлив и впечатляващ скален масив от около десет скални възвишения с височина 50 – 60 метра, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Наподобяват руини на старинен замък. 


    3. Пещера Проходна, село Карлуково. Това е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково. По-популярна е като „Очите на Бога“. В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Пещерата е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото). 


    4. Чудните мостове. Намират се в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо.  В миналото на това място е минавала пълноводна река. Нейните води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и са образували подземна водна пещера. С течение на годините в резултат на ерозия части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове. 


    5. Скален феномен „Главата”, с. Градище. Намира се на 5 километра от селото, на пътя за Сатовча. Скалното образувание е част от праисторическото светилище в местността Градище край село Долно Дряново, което е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. На територията на светилището могат да се разпознаят гигантски профили на мъже и фигури на животни – костенурки, змии, риби, птици и др. 

    *Wikimedia Commons


    6. Стобските пирамиди, село Стоб. Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка. Височината им варира между 7 и 12 метра.  Скалните композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина. 


    7. Лъвската глава. Скалният феномен се намира във високите части  на резерват „Ропотамо“.  Може да се види по пътя Созопол – Приморско, както и при разходка с лодка по река Ропотамо. 


    8. Караджов камък, село Мостово, Западните Родопи. На върха на високо скално плато се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък – т. нар. Караджов камък. Скалният феномен е обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош. До него се достига само след пешеходен преход и тъй като месността е обявена за защитена местност, природата е запазена непокътната. Маршрутът дотам минава на места по билото, което открива красиви панорамни гледки.

    *Wikimedia Commons


    9. Побитите камъни. Скалният феномен се намира на 18-20 км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав. Известен е и като Каменната гора и Дикилиташ. Представлява група от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове.   


    10. Каменната сватба, село Зимзелен. Скалният феномен се намира на около 5 км източно от град Кърджали. Скалните форми много приличат на група от хора.  Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.  Твърди се, че Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 2 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 6 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 6 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд