четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2712 прочитания

    Наградиха българските победители от световни конкурси за вино и високоалкохолни напитки

    През 2018 Пловдив става столица на високоалкохолните напитки
    27 септември 2017, 09:19 a+ a- a

    Български производители на вино и високоалкохолни напитки бяха наградени на официална церемония снощи, 26 септември. Отличията са за участие в два международни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection. Те бяха връчени от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, Владимир Туджаров, главен секретар на Министерство на икономиката, и Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles, който пристигна специално от Брюксел за събитието.  

    На първия от двата кокурса, Concours Mondial de Bruxelles, България спечели общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и 7 за розе. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Страната ни е  на 7-о място по брой на спечелени медали и на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е близо 40%.

    "За трета поредна година България постига високи резултати", коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. "Средната успеваемост е 29%, Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството", допълва тя.

    Общо три медала спечели България на втория от международните конкурси, Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold. За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“,  коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България. 

    „Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят още по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, сподели Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles.

    Spirits Selection by Concours Mondial ще се проведе в Пловдив от 21 до 23 август 2018 г. с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк