четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3929 прочитания

    Кои са българските компании в топ 100 на Югоизточна Европа?

    Вижте кои наши фирми намериха място в класацията SEE TOP 100
    03 октомври 2017, 16:26 a+ a- a

    С двама представители по-малко България присъства в тазгодишната класация на най-големите 100 компании в Югоизточна Европа. Девет са българските участници тази година в SEE TOP 100. Класацията подрежда и 100-те най-големи банки по общи активи и на най-големите 100 застрахователи по брутно записани премии в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

    „Лукойл Нефтохим Бургас“ отново е с най-добро представяне в страната и запазва пето място в общата класация. По-назад в класацията е „МК Аурубис България“, която заема 12-то място спрямо седмо от година по-рано, последвана от „Лукойл България“ на 16-то място.

    Общо 17 са българските банки – участници в класацията SEE TOP 100 Banks, което е с един по-малко спрямо предходната година. „Уникредит Булбанк“ е най-големият български кредитор, запазващ шеста позиция в класацията, следван от банка „ДСК“ на 13-то място.

    Деветнадесет български застрахователи влизат в класацията SEE TOP 100 Insurers. Тазгодишният най-голям застраховател е „Лев Инс“ заемащ 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция - „Армеец“. На 22-ро място се нарежда „Булстрад Виена Иншурънс Груп“.

    Регионът с най-развита икономика е Румъния, като компании от страната продължават да доминират в класацията с 59 представители в SEE TOP 100. Румънската компания-производител на автомобили Dacia, част от Groupe Renault, е най-голямата компания в Югоизточна Европа, показваща ръст на приходите от 8%, достигайки 4.619 милиарда евро и ръст на нетната печалба – до 100.5 милиона евро през 2016. Румънската банка Banca Comerciala Romania е на върха на класацията на TOP 100 за банковия сектор.

    Повишеното вътрешно търсене, растящите частни инвестиции и заетостта продължават да оказват въздействие върху икономическия растеж в Югоизточна Европа през 2016, подпомагани и от исторически най-ниската инфлация. Голяма част от търговците на дребно и производителите на автомобили - двете индустрии, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия доход и потребителското поведение - се възползваха от благоприятните икономически условия.

    Същевременно, петролните и газови компании, които традиционно доминират в класацията на най-големите компании в региона, продължават да търпят загуби, които влияят върху общия приход на участниците в класацията. Въпреки това комбинираната нетна печалба на 100-те най-големи компании се е увеличила с 39% в сравнение с печалбата на участниците в класацията от предходната година.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам