петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5657 прочитания

    Кои са най-бързо развиващите се технологични компании в България?

    Вижте какво сочи класацията на Deloitte за ЦИЕ
    16 октомври 2017, 14:45 a+ a- a

    Две български компании се класират сред 50-те финалисти от Централна Европа в основната категория Technology Fast 50 на Deloitte в Централна Европа, а една от тях заема второ място в специалната категория „Големите пет“.

    "Тайтън Гейт" (сектор Интернет, медии и телекомуникации) се класира на 16-то място, отбелязвайки ръст на приходите от 802% за периода 2013-2016. Компанията, стартира като пъблишър, основавайки технологичния уебсайт PhoneArena.com. През 2013 е създадена платформата за монетизация на рекламно пространство PubGalaxy, насочена към собственици на високия сегмент уебсайтове, която e предназначена да им помогне в привличането на рекламодатели.

    "Аксидиа" (сектор ИТ и Дигитални решения) е вторият български финалист, заемащ 26-то място в класацията с ръст на приходите в размер на 495% за периода 2013-2016. "Аксидиа" е технологична компания, предоставяща професионални ИТ услуги, специализирана в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на разработка на софтуер и създаване на цялостни софтуерни решения.

    В класацията са представени компании от 11 държави от региона на Централна Европа, включително и от България. Средният темп на растеж на технологичните компании в Централна Европа поставя нов рекорд от 1,127%. На първите пет места са класирани нови участници, но всички те са отличени в категорията „Изгряващи звезди“ през 2016. Компаниите от сектора ИТ и Дигитални решения (39) доминират в класацията.

    Лидерът в класацията за 2017 е чешката компания за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com. Четиригодишният ръст на Kiwi прави скок от 1,534% до 7,165%. Компанията цели да се превърне в световен лидер в областта на онлайн пътуванията до 2021, а нейните резултати подсказват, че това е напълно постижимо.

    На второ място с ръст от 7,048% е литовската компания за интелигентни спортни технологии Deeper. Тя почти удвоява ръста, постигнат през изминалата година.

    Ако сравняваме представянето на дадена компания за двегодишен период, то тогава най-бързо растяща е чешката Prusa Research, която отбелязва темп на растеж от 688% през 2016 до 6,910% през 2017.

    На четвърто място е полският софтуерен разработчик TOOPLOOX (2,827%), а на пето място отново полска компания за набиране на персонал - Recruitment.Proper.pl (2,437%).

    С динамичните промени на върха на класацията една единствена компания запазва мястото си в топ 10 място през 2017. Става въпрос за софтуерната компания NSoft от Босна и Херцеговина с ръст от 1,990%.

    За втора година Deloitte връчва наградата за Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, но е пионер в създаването на иновативна технология, имаща революционно въздействие върху пазара. Наградата за 2017 печели сръбският технологичен иноватор за отоплителна, вентилационна и климатична технология (HVAC) DADANCO Europe. Компанията обещава да направи революция в енергийната ефективност на нашите градове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години