четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    31898 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излизат през 2018?

    Най-чаканите заглавия разкриват водещи издателства в България
    04 януари 2018, 15:33 a+ a- a

    Коя е най-интересната книга, която предстои да издадете през 2018, и защо според вас заслужава внимание? 

    Попитахме това някои от най-големите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като най-интригуващите книги на 2018 (подредени по азбучен ред): 

     

    „Анатомия на един скандал“ от Сара Вон, издава „Ентусиаст“

    Дебютният роман на Сара Вон е изключителен съспенс за скандал, разтърсил най-привилегирования елит във Великобритания. Съпругът на Софи, Джеймс, е любящ баща, красив мъж, харизматична и успешна обществена фигура. И въпреки всичко e обвинен в ужасяващо престъпление. Софи е убедена в невинността му и отчаяно се опитва да предпази семейството си от лъжите, заплашващи да го съсипят.

    Кейт е адвокатът на обвинението: опитен професионалист, който е наясно, че законът се простира в границите на доказания аргумент. Въпреки това обаче Кейт винаги търси истината и е сигурна, че Джеймс е виновен и трябва да плати за извършеното престъпление.

    Кой ще се окаже прав за Джеймс? Софи или Кейт? И двете ли разчитат единствено на инстинкта и предубежденията си? Въпреки че Софи е израснала в елитните среди, тя е наясно, че малкият ѝ перфектен свят лесно може да се пропука. Беше го разбрала още когато с Джеймс бяха любовници в Оксфорд. Тогава беше видяла колко лесно удоволствието прераства в трагедия.

    Повечето хора едва ли биха искали да разберат какво се случва между мъжа и жената, когато са сами: сами в леглото, сами в обятията си, сами в асансьора... Или сами под лунната светлина на двора в оксфордски колеж, където едно момиче някога бе застанало с препускащо сърце пред едно момче и бе изпитало вълнение, а после страх. Софи така и не бе разбрала защо учебната ѝ партньорка Холи бе напуснала Оксфорд така изненадващо. Какво ли щеше да си помисли, ако знаеше истината? 

    През 2018 подготвяме още няколко важни заглавия: двата тома „Събрани приказки и разкази“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Котаракът Франт и Загадъчният остров“ от Иван Раденков; „Змия и лилия“ от Никос Казандзакис; „Going solo“ на Роалд Дал и „Get the guy“ от Матю Хъси и Стивън Хъси.

     

    „Бих умрял за теб и други изгубени истории“ от  Ф. Скот Фицджералд, издава ИК „Хермес“

    Най-интересната книга за 2018, която предстои да издадем, е сборникът с последните неиздавани до този момент разкази на Ф. Скот Фицджералд „Бих умрял за теб и други изгубени истории“ („I'd Die For You: And Other Lost Stories“).

    Ф. Скот Фицджералд (1896  - 1940) е един от най-талантливите и обичани американски писатели. Той по неповторим начин описва живота и хората от т. нар. Ера на джаза – 20-те години на миналия век. Автор е на пет романа („Последният магнат“ остава незавършен и е издаден след смъртта на автора), две новели и четири сборника с разкази. Най-известният му роман безспорно е  „Великият Гетсби“ (1925). 

    „Бих умрял за теб и други изгубени истории“ съдържа последните неиздавани разкази на легендарния писател. По изрична молба на попечителите на наследството на автора, редактор на сборника, който включва осемнадесет разказа, е Ан Маргарет Даниъл. Тя е преподавател по американска литература и изследва творчеството на Фицджералд от 1996 г. насам. 

    Разказите представят Фицджералд в една различна светлина: той пише част от тях в последните години от живота си, когато е подложен на огромен натиск в личен и професионален план. Някои са отхвърлени от издателите навремето заради противоречивите си тематики или защото не отговарят на очакванията на читателите. Въпреки безпаричието си, Фицджералд предпочел да ги остави непубликувани, вместо да допусне редакторска намеса.

    От началото на забележителната си кариера през 1920 г. Фицджералд е възприеман единствено като автор от Ерата на джаза. Читателите са очаквали от него стандартни любовни истории, в които бедни млади мъже ухажват красиви и богати дами. Вече на зряла възраст, той се опитва да създаде нещо различно, но разрушаването на стереотипа се оказва изключително трудно и на практика неуспешно. Днес обаче именно тези разкази доказват, че Фицджералд не е просто „тъжен млад мъж“, впримчен в капана на спомените за отминалото славно време, а един от най-добрите американски модернисти.

    Книгата се появи на пазара на английски език през април, а българските читатели може да я очакват и у нас в началото на 2018 г. 

     

    „Бог не е велик. Как религията трови света” от Кристофър Хичънс, издава „Сиела”

    През 2018 г. екипът на издателство „Сиела” е планирал разноцветна палитра от художествена, нехудожествена и специализирана литература за всеки вкус и възраст. Заглавията, с които издателството се гордее, че ще издаде през следващите 12 месеца, са десетки, но едно от тях грабва вниманието не само в реалиите на страната ни, но и в световен мащаб: „Бог не е велик. Как религията трови света” от известния британско-американски журналист, литературен и обществен критик, хуманист и писател Кристофър Хичънс.

    Смятан за краен от мнозина, в тази си книга Хичънс излага подробно тезата, че т.нар. организирана религия е не просто ирационална, а води след себе си пагубни за човечеството последствия, като провокира устойчиви и предаващи се от поколение на поколение предразсъдъци на полова и расова основа, ограничава свободата на мисълта и често подтиква към опасно невежество. Всичко това Хичънс подкрепя с документи, лични истории и анализи на религиозни текстове.  

    Публикувано за първи път на английски език през май 2007 г., изследването „Бог не е велик. Как религията трови света”, което провокира редица въпроси и не се страхува да посочва неприятната страна на религията, се изкачва на 2-ро място в класацията за най-продавани книги на Амазон (изпреварва го единствено книга от поредицата „Хари Потър”) в рамките само на седмица. През следващите 3 седмици оглавява класацията за бестселъри и на „Ню Йорк Таймс”. 

     

    „Лидерите се хранят последни“ от Саймън Синек, издава ИК „Кръгозор“

    Едно от най-интересните и очаквани заглавия на ИК „Кръгозор“ за 2018 г. е „Leaders Eat Last“ – бестселърът на New York Times от известния мотивационен лектор, маркетингов консултант и автор на „Започнете със ЗАЩО“ Саймън Синек. 

    Представете си свят, в който всеки се буди вдъхновен и с радост отива на работа, където се чувства ценен, колегите му имат доверие и той има доверие на колегите си, а в края на работния ден се връща вкъщи и се чувства доволен от себе си и от работата си. Това не е налудничава утопия, не е идеализирана неосъществима мечта. В наши дни в много успешни организации великите лидери създават среда, в която хората по естествен начин работят заедно, за да постигнат забележителни неща.

    Докато работи за компании из цял свят, Саймън Синек забелязва, че някои екипи си имат такова пълно доверие, че буквално биха рискували живота си за другите. Други екипи обаче, независимо от предложените им мотивации, са обречени на вътрешни конфликти и борби, разделение и провал. 

    Когато са сигурни, че колегите им, началниците им и цялата компания ги подкрепят във всяко отношение, хората са по-мотивирани да рискуват повече и да постигнат забележителни резултати. Най-добрите компании насърчават доверието и сътрудничеството между служителите си, защото техните лидери са изградили така наречения от Саймън Синек „Безопасен кръг“, който отделя защитения екип вътре от предизвикателствата отвън.

    Синек обяснява идеите си чрез биологията и чрез вдъхновяващи реални истории – от армията до големия бизнес и от правителството до инвестиционното банкиране. Примери, които показват, че великите лидери жертват собствения си комфорт, дори и оцеляването си, за доброто на хората, за които са поели отговорност да се грижат и да ръководят.

    Идеите на Саймън Синек са изключително необходими в днешно време, когато много компании са подвластни на цинизма, параноята и егоизма. Неслучайно лекцията на визионера в TED.com за вдъхновяващото лидерство е третата най-гледана презентация - над 36 милиона гледания.

    В книгата е включена нова глава за поколението на милениумите и как бизнесът да работи с тях. Тя е вдъхновена от известното видео на Саймън Синек с повече от 150 млн. гледания: „Millenials in the workplace“. 

     

    „Мюнхен“ от Робърт Харис, издава „Обсидиан“

    Най-интересната книга, която ще излезе в началото на 2018 г., е „Мюнхен“ от Робърт Харис. Той пише исторически романи, които са много популярни в България. „Мюнхен“ разказва за споразумението между Хитлер и Чембърлейн с цел предотвратяването на война. 

    През септември 1938 г. Хитлер е твърдо решен да започне война. Британският министър-председател Чембърлейн иска да запази мира. Възникналите териториални спорове между Германия и Чехословакия ще бъдат адресирани на конференция в града, който завинаги ще бъде свързан с последвалите събития. Мюнхен. 

    Докато самолетът на Чембърлейн лети към Германия, а влакът на Фюрера се носи на юг от Берлин, двама млади мъже пътуват със собствените си тайни. Хю Легат е един от личните секретари на британския премиер. Паул фон Хартман е германски дипломат и член на кръга противници на Хитлер. Те са добри приятели от студентските години в Оксфорд, но не са се виждали след пътуване до Мюнхен преди шест години. Сега бъдещето на Европа е поставено на карта и пътищата им отново се пресичат.

    Когато залозите са толкова високи, кого сте готови да предадете? Приятелите, семейството, страната или съвестта си?

    Книгата се очаква да излезе на пазара на 11 януари 2018.

     

    „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” от Майкъл Шейбон, издава „Еднорог“ 

    В самия край на 2017 издаваме книгата, за която ще се говори изключително много през 2018 година – „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” от Майкъл Шейбон. Това е  изключително мащабен роман, който е носител на най-престижната литературна награда „Пулицър” и е избран за една от десетте най-добри книги на десетилетието от сп. „Ентертейнмънт Уийкли”.

    Майкъл Шейбон е изключително популярен по цял свят американски автор, определян като жив класик и поставян редом до така добре познатите на българския читател майстори на перото Дона Тарт и Джонатан Франзен. Горди сме с факта, че ние имаме възможност да го представим за първи път на нашия пазар. Надяваме се, че този бърз поглед към съдържанието на романа ще убеди бъдещите читатели в непреходната стойност на книгата:

    Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини да се изплъзва от всякакви капани, току-що е успял след фантастични приключения да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Неговият братовчед Сами Клей, живеещ в Бруклин, си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Двамата се оказват перфектните партньори в рисуването и разказването на истории и се отправят на незабравимо приключение, което ги отвежда дълбоко в сърцето на Манхатън и на набиращата все по-голяма скорост рекламна индустрия, тласкани неизменно напред от добрата стара американска амбиция. Но през това време в Европа гори страшният пожар на войната, семейството на Джо попада под ударите на антисемитизма, а двамата братовчеди подемат своя тайна война срещу Хитлер, която напомня на фантастичния, сътворяван от тях свят на комиксите. Изкачвайки се от улиците на Бруклин до върховете на Емпайър Стейт Билдинг, Джо и Сами извайват своите кариери щрих след щрих толкова ярко, сякаш ги рисуват пред очите ни с пурпурно мастило. Обхващайки различни континенти и епохи, „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” се превръща в една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.  

     

    „Неудържим“ от Ник Вуйчич, издава „Вакон“ 

    Една от най-интересните книги, които предстои да издадем през 2018 г., е книгата на Ник Вуйчич „Неудържим“. След големия успех на „Живот без ограничения“, това ще е втората книга на Вуйчич, издадена от „Вакон“. 

    В книгата си Ник Вуйчич споделя лични и много силни истории от своя живот. По този начин най-известният и успешен мотивационен лектор в света помага на милиони хора да постигнат мечтите си. Да повярват в собствените си възможности и да преодолеят бариерите, които им пречат да бъдат неудържими в преследването на собствените си цели. 

     

     

    Рене Карабаш

    „Остайница“ от Ирена Иванова, издава ИК „Жанет 45“ 

    Най-интересната книга, която ще излезе през 2018 г. в ИК „Жанет 45“, е романът с работно заглавие „Остайница“ на Ирена Иванова (позната с литературния си псевдоним Рене Карабаш).

    За нас няма съмнение, че е не само интересна книга, но и впечатлява с литературно-психологическите си качества и с блестящия си стил.  

     

     

     

     

     

    „Спящите красавици“ от Стивън Кинг, издава „Бард“

    Заглавието, което най-много се чака през 2018 г., е „Sleeping Beauties” на Стивън Кинг и сина му - Оуен Кинг. 

    В едно бъдеще, което е толкова истинско и близко, че като нищо би могло да е сега, нещо става с жените, когато заспят: телата им се обвиват в пашкул. Ако ги събудят или по някакъв начин наранят целостта на пашкула, ги обзема дива ярост и стават способни на невиждано насилие. В същото време, докато спят, те се намират на съвсем друго място…

    В седемстотинте страници на „Sleeping Beauties” има всичко, което очаквате от един Кинг, пардон – от двама - Кинг & Кинг. „Sleeping Beauties” е с наградата за най-добър хорър роман за 2017. Номинацията е на Goodreads, единствената награда, която се определя от читателите.

    Книгата се очаква да излезе през първото тримесечие на 2018.

     

    „Три минути“ от Руслунд & Хелстрьом, издава „Ера“

    През последното десетилетие писателите от Европейския север, и най-вече от Швеция, превзеха световната литературна сцена. А най-големият принос за този международен успех несъмнено се дължи на авторите на криминални романи. 

    Руслунд и Хелстрьом са най-популярното и атрактивно дуо в шведската литература. Романите им са преведени на седемнайсет езика, а „Три минути“ („Three Minutes“), който ще бъде издаден в началото на 2018 г. и в България, в момента се адаптира за екран.

    След световния успех на „3 секунди“ и „Номер 8“, разследващият журналист Андерс Руслунд и бившият затворник Бьорг Хелстрьом отново ще потопят читателя в престъпния свят с напрегнат, многопластов сюжет. В типичния си реалистичен стил, шведското дуо още веднъж ни среща с агента под прикритие Пийт Хофман. Докато стокхолмската полиция го смята за мъртъв, той е принуден да бяга както от доживотна присъда, така и от полската наркомафия, чиито интереси е пресякъл. За да оцелее, Хофман се впуска под фалшива самоличност в двойствен живот, докато не се превръща в пречка... и за двете страни. 

    Книгата ще излезе през януари 2018 г. 

     

    „4321” от Пол Остър, издава „Колибри“

    Очакваме литературното събитие на 2018-а да бъде „4321” на Пол Остър. Монументална творба, която ще излезе на български в превод на Иглика Василева. Едва ли някой е очаквал от автора на „Нюйоркска трилогия” реалистичен роман с Дикенсова атмосфера и обем 900-1000 страници, но той е факт и вече се спряга като литературен феномен. Става дума за социално ангажиран панорамен епос, в който действието се развива в XX век.

    В романа намират отражение моменти от биографията на Остър, но везните натежават в полза на историческия детайл. По отношение на теми като Студената война, екзекуцията на Юлиус и Етел Розенберг, Мартин Лутър Кинг, Джон Кенеди и клането в Ми Лай авторът е толкова отговорен, колкото правдиви и прецизни са книгите на  Филип Рот, Ричард Форд и Джонатан Франзен. Вече определян като изумителен шедьовър, като „най-внушителния, удовлетворителен, ярък и сърцераздирателен роман” на Пол Остър, „4321” се очаква с нетърпение както от милионите му почитатели, така и от всички ценители на съвременна литература.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк