петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14510 прочитания

    10 книги, които да прочетем през пролетта

    Вижте предложения за вдъхновяващи заглавия, които наскоро излязоха на българския пазар
    29 март 2018, 16:02 a+ a- a

     Кога за последно прочетохте нещо вдъхновяващо? Понякога една добра дума, една мъдрост, една красива история, една хубава книга са достатъчни да усмихнат деня ни и да ни заредят с добро настроение. Особено в най-цветния и най-зеления сезон от годината...

    „За да прегърнеш някого, трябва да потърсиш сърцето му. Една прегръдка винаги трябва да бъде сърце в сърце.“ - Алберт Еспиноса

    Ако се чудите какво да четете тази пролет, вижте няколко свежи идеи: 

    1. „Малък наръчник по люка“ от Майк Викинг, „Хермес“

      Никой не знае повече за щастието – или както датчаните го наричат: lykke (люка) – от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и автор на световния бестселър „Малък наръчник по хюга“. Макар да вярва, че можем да научим много от датчаните как да се радваме на малките неща, той е убеден, че ключовете към щастието се намират на много места по света. В книгата, която излезе в България през март 2018, Майк ни повежда на пътешествие в търсене на тези ключове. Любопитните идеи и практики от всички краища на планетата – от Япония и Австралия до Холандия и Великобритания, ни предоставят лесноприложими идеи как да намерим повече хармония и смисъл в ежедневието си. Тази книга ще ви подтикне да внесете повече щастие не само в своя живот, но и в живота на другите.

     

    2. „Тайните, които никой не ти разкри“ от Алберт Еспиноса, „Бард“

     Книгата излезе през март 2018. „Тайните, които никой не ти разкри“ е своеобразен наръчник с „напътствия за живота“, както я определя самият автор. За това как щастието се крие във всеки един отделен ден, но да го открием зависи от нас. За това, че не бива да бягаме от скритата си същност, а да ѝ се доверим. За това как трябва да усещаме тялото си и да се грижим за него така, както и за духа си. Да търсим удовлетворение в малките неща, защото именно те ни правят това, което сме. И най-вече за това да приемаме провалите и изпитанията, защото те ни дават нов поглед към света.

    „Тайните, които никой не ти разкри“ е книга вдъхновение. Книга, която трябва да се усети, да се попие с всяко сетиво. Алберт Еспиноса споделя тайните си за живота с надеждата, че ако всеки ги допълни със своите собствени, то щастието ще престане да бъде непостижима мечта.

     

    3. „Освен това танцувам“ от Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева, „Хермес“

    Книгата излезе в края на февруари 2018. Тази красива история ще ви вдъхнови да пеете, да пишете на приятелите си, да пиете лечебни чайчета, да прекалите с алкохола, да промените живота си, да карате колело по брега на морето. Или да ремонтирате терасата си. Тази книга ще ви накара да обичате. Освен това и да танцувате!

    „Всичко започна в един зимен ден през 2013 г. с едно писмо от Жан-Клод Мурлева. Отговорих му. На свой ред, и той ми отговори. След това моят отговор предизвика неговия отговор и т.н. И докато се забавлявахме неизмерно, продължихме така до пролетта, без да осъзнаваме докъде ще стигнем. В един момент си казахме, че тази импровизация започва да прилича на роман. На епистоларен роман – очевидно. В началото на лятото имахме готова история и сметнахме, че можем да я споделим и с други хора. През есента изпратихме ръкописа (в големи жълти пликове) до няколко издателски къщи. В средата на зимата той стигна до издателство „Фльов“. Любов от пръв поглед! Така се отправихме на едно изключително забавно приключение.“

     

    4. „Ние срещу всички” от Фредрик Бакман, ИК „Сиела”

    Продължението на романа „Бьорнстад” излeзe от печат през март 2018. В типичния за автора си стил книгата едновременно разплаква и разсмива, докосва и оставя следа у читателя. След ужасяващата случка, която раздели Бьорнстад на лагери и беляза завинаги семейство Андершон, и грандиозната загуба на „Бьорнстад Хокей” предстои нов удар за всички в Града на мечките. Съдбата на няколко поколения е заложена на карта и е време нов герой да се появи на хоризонта. Какви са подбудите му? Ще успее ли да обедини враждуващите лагери и ако да – на каква цена? Колко далеч са готови да стигнат хората в омразата си и колко са готови да жертват, за да спечелят?

    „Ние срещу всички” напомня защо авторът му е един от най-хитовите и обичани съвременни скандинавски автори, добили огромна популярност по целия свят. 

     

    5. „Момичето, което четеше в метрото” от Кристин Фере-Фльори, ИК „Сиела”

    Това е топла история за книги и любов, която се стреми да покаже, че нищо на този свят не е случайно. Книгата излезе през март 2018 и ни пренася в Париж. Запиляна в монотонното си ежедневие из парижките улици и страниците на книгите, които чете всеки ден в метрото, Жюлиет прекарва дните си без особено силни емоции. Всеки ден, увита уютно в големия избледняло син шал, изплетен от баба й, Жюлиет се крие зад слънчевите си очила във формата на пеперуда и от време на време хвърля поглед на заобикалящите я в метрото – почти едни и същи лица, повечето четящи като нея, и дори й се струва, че започва да ги опознава по заглавията, които вижда в ръцете им. 

    Един ден героинята на Фере-Фльори решава да слезе няколко спирки по-рано, за да се разходи из града. Това ненадейно решение я отвежда до прага на странна къща, чиято врата е подпряна с книга, а на табелка има загадъчен надпис:  „Книги без ограничения“. Така Жюлиет се озовава сред обществото от хора, които пускат книгите свободни. Те не оставят нищо на случайността – опознават околните и откриват от коя книга имат нужда, за да бъдат щастливи. Жюлиет скоро разбира, че трябва да се научи отново да чете – и книгите, и хората, за да промени изцяло живота си. А дали ще открие щастието?

     

    6. „Пролетен сняг“ от Сара Джио,  „Хермес“

    След големия успех на „Теменужки през март“, на 27 март излезе новата книга на Сара Джио.  „Пролетен сняг“ е роман за любов, загуба, скандални разкрития и изкупление на фона на необичайно природно явление...

    Сиатъл, 1933 г.
    Самотната майка Вера Рей целува тригодишния си син Даниъл за лека нощ и с неохота тръгва за работа. Не й се иска да го оставя сам, но се налага да поема нощни смени, за да ги издържа. На сутринта – въпреки че е началото на май – земята е покрита с пухкав бял сняг! Капнала от умора след тежката смяна, Вера се прибира и с ужас установява, че синът й е изчезнал. Намира любимата му плюшена играчка навън, но снегът е заличил всички следи...

    Сиатъл, 2010 г.
    Журналистката Клеър се опитва да се съвземе след спонтанен аборт, който я отдалечава от съпруга й. На сутринта на втори май с изненада открива, че градът е покрит със снежна пелерина. Шефът й възлага да отрази необичайното природно явление – снежна буря през пролетта. Подобна е връхлетяла за пръв път Сиатъл на същия ден преди седемдесет и седем години. Докато се рови из архивите, Клеър попада на неразкритото отвличане на Даниъл Рей. 

    Тя вярва, че ако разреши случая, ще може да вземе и собствения си живот в ръце. Двете с Вера обаче ще се окажат свързани по неподозиран начин...

     

    7.  „Макара със син конец” от Ан Тайлър, „Колибри“

     На 9 март авторката на „Уроци по дишане“ и „Турист по неволя” Ан Тайлър се завърна с романа „Макара със син конец” - финалист за наградата „Букър“, една от най-добрите книги на 2015 г. за „Вашингтон Пост“, „Пийпъл“ и „Чикаго Трибюн“. „Макара със син конец“ ни запознава с Аби Уитшенк чрез разказа ѝ за онзи юлски ден през 1959 година, в който се е влюбила в съпруга си Ред. Макар Уитшенкови да са убедени, че не са като другите, поне в това отношение те са едно съвсем обикновено семейство и историите, които си разказват, разкриват само част от цялата истина. През годините между Аби, Ред и четирите им пораснали деца са се натрупали не само мигове на нежност, смях и веселие, а и ревност, разочарование и внимателно пазени тайни.

    В този роман, написан с ведро чувство за хумор и човешка топлина, пред нас се изправят четири поколения на една фамилия, чийто живот се върти около голямата, уютна къща, която винаги е била техният пристан и с която сега трябва да се разделят. 


    8. „Формата на водата” от Гийермо дел Торо и Даниел Краус, „Изток-Запад”

     „Формата на водата” бе обявен за най-добър филм през тази година и спечели 4 Оскара.  В края на март в България излезе и книгата. Големият режисьор Гийермо дел Торо и прочутият писател Даниел Краус обединяват забележителните си таланти, за да разкажат една вълнуваща и сърцераздирателна любовна история.

    Елайза Еспозито – нямо сираче, подхвърлено на брега на реката – работи от години като чистачка нощна смяна в авиокосмическия изследователски център „Окам”. В иначе сивото й ежедневие внасят цвят само добросърдечната й колежка Зелда и милият съсед Джайлс. Една съдбовна нощ Елайза вижда нещо, което не е предназначено за нейните очи – най-ценната собственост на „Окам“; човек-амфибия, уловен в Амазонка, за да бъде проучен и използван за целите на Студената война. Съществото е страховито, но и изумително разумно – способно е да комуникира и да разбира човешките емоции. Нямата Елайза е запленена от него и започва да го учи на езика на знаците. Постепенно интересът й прераства в любов, а амфибията осмисля живота й. Но щастието ѝ е застрашено. Ричард Стрикланд – войникът, заловил създанието – държи пленникът да бъде подложен на дисекция, преди руснаците да се доберат до неговите тайни. И Елайза е принудена да рискува всичко, за да спаси своя любим...

    Формата на водата е и формата на любовта, твърди Гийермо дел Торо.

     

    9. „Единствената история“ от Джулиан Барнс, „Обсидиан“

     Новият роман на носителя на наградата „Букър“ излезе на 15 март 2018. „Единствената история“ е красиво написана и трогваща книга. Повечето от нас могат да разкажат една-единствена история. Не че в живота ни се случва едно-единствено нещо – безброй са събитията, които превръщаме в безброй истории. Ала само една е от значение, само една си струва да се разкаже. Ето я моята. Деветнайсетгодишният студент Пол се връща у дома за лятната ваканция и в тенис клуба среща Сюзан, самоуверена и духовита омъжена жена на четирийсет и осем. Скоро тя и Пол стават любовници и той е горд, че връзката им е бунт срещу закостенелите нрави. Двамата избягват в Лондон и остават заедно години след като всичко, за което са мечтали, се е разпаднало. Мъдър и затрогващ роман от блестящия литературен картограф на човешкото сърце.

    „Кое бихте предпочели: да обичате повече и да страдате повече, или да обичате по-малко и да страдате по-малко? Според мен накрая това е единственият истински въпрос.“ 

     

    10. „Сред лимоновите дръвчета” от Надя Маркс, „Кръгозор“

    Книгата излезе в началото на февруари 2018. Надя Маркс (по баща Китромилидис, което на гръцки означава горчиви лимони) израства в Лондон, но е родена в Кипър. Благодарение на спомените си тя успява умело и автентично да предаде гръцките нрави и традиции. Страница след страница пред читателите се разкрива очарованието на малък гръцки остров - къщи, съхранили семейни истории; слънчеви дни под сянката на лимонови дръвчета; маси, отрупани с чаши ароматно кафе, домашно грозде и сочни смокини; благоуханни нощи, в които всички се събират под асмите, пият вино и припяват с пълни гърди стари песни. Разказ за светоусещане и култура, в която любовта има четири имена...

    Главната героиня в романа Анна обича да казва, че гърците имат четири думи за любов и всяка една от тях описва различен нюанс на това чувство. Сторге е нежната майчина любов, Филия – приятелската обич. Ерос – сексуалната любов. Агапе е голямата любов и събира всички други видове в едно върховно чувство! Възможно ли е да съществува нов, пети вид любов?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава