сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9266 прочитания

    10 от най-добрите книги, които излязоха в България през април

    Вижте списък с някои от най-интересните заглавия, които дебютираха на българския пазар през месеца
    24 април 2018, 16:56 a+ a- a

    Предлагаме ви списък с 10 заслужаващи внимание заглавия, които излязоха на българския пазар през април: 

    1. „4 3 2 1” от Пол Остър, Colibri, 30 лв. меки корици.

    Романът на големия американски писател излезе в България на 20 април. В края на миналата година от издателство Colibri определиха дебюта на книгата като литературното събитие на 2018-а, а Пол Остър признава, че „4 3 2 1” е романът, за който се е подготвял цял живот.  Критиката обяви „4 3 2 1” за „изумителен шедьовър” и „най-внушителния, удовлетворителен, ярък и сърцераздирателен роман” на големия американски романист.  „4 3 2 1“ е оригинална и виртуозно конструирана сага, в която колелото на една лична съдба се завърта четири пъти. През март 1947 година в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания. Всекидневни предизвикателства, емигрантски неволи, семейни превратности и предателства, любов и изневери, приятелства и раздели, страстни младежки увлечения по спорт, книги, музика и секс се менят на фона на социални сътресения и политически интриги. В личния живот на всеки един от четиримата Фъргюсън нахлуват силите на бурната и брутална действителност на Съединените щати от средата на миналия век.

     

    2. „Homo deus. Кратка история на бъдещето“ от Ювал Ноа Харари, 35 лв. твърди корици.

    Книгата предстои да излезе на 30 април. В международния бестселър „Sapiens“ Ювал Ноа Харари ни показа как човешкият род надделява в битката за оцеляване и завладява планетата. В „Homo deus“ – своята нова, не по-малко завладяваща и провокативна книга, той насочва поглед към бъдещето на човечеството и стремежа на хората да станат богоравни. Човешкият род днес е в състояние да овладее масовия глад, епидемиите и войната. Те вече не са непонятни и неконтролируеми природни сили, а предизвикателства, които могат да бъдат преодолени. За пръв път в историята повече хора умират от преяждане, отколкото от глад; от старост, отколкото от заразни болести; повече хора се самоубиват, отколкото са убити от войници, терористи и престъпници. Какви тогава ще са занапред най-важните точки в дневния ред на човечеството? Изкуственият интелект и надмогването на смъртта? Ще се превърнат ли хората в „богове“ и как ще защитят този крехък свят от собствената си разрушителна сила?

     

    3. „Китай – събуждането на един гигант” от Хенри Полсън, „Сиела”, 19.90 лв.

    Книгата излиза в България на 25 април. Като директор на „Голдман Сакс” Хенри Полсън има ключова роля в отварянето на Китай към частни инициативи. После, като финансов министър на САЩ, той инициира създаването на Стратегически икономически диалог, който подобрява съществено търговските отношения между двете държави. През своята кариера той е работил с най-високопоставените китайски политици, а същевременно е инициатор за създаване на училище по Управление и икономика към Университет номер 1 в Китай – Цинхуа.  В „Китай – събуждането на един гигант” Полсън прави цялостен анализ на генезиса и развитието на новата китайска цивилизация като отговаря на ред важни въпроси: „Как Китай се превърна в икономическа суперсила?”; „Как всъщност се прави бизнес там?”; „Кои са най-добрите начини западните бизнесмени и политически лидери да работят или да се конкурират с Китай?”; „Как американската администрация преговаря и влияе на Китай по теми като авторитарното управление, мащабното замърсяване, огромното население и повишаващите се очаквания за икономически просперитет и сигурност в световен мащаб?”.

     

    4. „Код за успех: Опростявай” от  Ричард Кош, Locus, 19.90 лв.

    Книгата излезе на българския пазар в началото на април. В изданието популярният автор и сериен предприемач анализира успеха на десетки успешни компании в световен мащаб като Ford, McDonald’s, IKEA, Honda, Walt Disney, Penguin books, Boston Consulting Group, Bain & Company, Southwest Airlines, Sony, Dyson, Tetra Pak, Charles Schwab, Vanguard, Apple, Amazon, Google, Facebook, Uber и др. Съавтор на Кош е серийният предприемач Грег Локууд, основател на базираната в Лондон фирма с рисков капитал Piton Capital. Според авторите на „Код за успех: Опростявай” именно опростяването е начинът компаниите да предложат висока стойност срещу пари и така да накарат пазара да се разрасне хиляди или дори милиони пъти. През историите на Хенри Форд, Стив Джобс, Ингвар Кампрад, Ричард Сиърс, Рей Крок и братята Макдоналд, Кош и Локууд показват нагледно как всеки бизнес може да бъде опростен, кои са предимствата на този тип оптимизация и кои са двете стратегии за опростяване.

     

    5. „Пътеписи за душата на България“, „Хермес“, 15.95 лв.

    След успеха на романа „Бабо, разкажи ми спомен“, избран от читателите за любима книга на България за 2016 г., Ивинела Самуилова се завърна с нова книга. На 3 април излезе „Пътеписи за душата на България“. Книгата не е просто пътеводител. Всеки разказ за пътешествията на авторката до различни кътчета на страната носи дълбоко послание. Неочакваните срещи по пътя, поетичното преживяване на природата, провокативният поглед към историята, задълбоченото вникване в традицията, споделените съкровени мисли и искрената емоция ни повеждат към дълбините на душата на България. Поднесени увлекателно, затрогващо, но и с типичния за авторката свеж хумор, петнайсетте истории завладяват, вдъхновяват за пътешествия и разпалват любовта към родното. „Вдъхновението да започна нова книга се появи по време на едно пътуване, когато ме осени прозрението, че махала Небесна може да бъде открита навсякъде. Защото, ако тя е алегория за душата на България, то тази душа не е само под любимия ми връх Марагидик в сърцето на Балкана, а може да бъде усетена из много други кътчета на родината“, казва Ивинела Самуилова. 

     

    6. „Извинявай” от Ида Хегаси Хойер, Colibri, 16.00 лв.

    Романът, за който норвежката писателка Ида Хегаси Хойер беше удостоена с Наградата за литература на Европейския съюз, излезе в България на 13 април. „Извинявай” разказва любовната история на едно момиче на 20 години и едно момче на 25, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его. Между лиричното начало и печалния край избуяват и линеят надежди, мечти за сватба и голямо морско пътешествие, копнежи за пълно единение и вечност. Задушават ги прикрити истини, парещи тайни и съмнения, тежки спомени от детството, отключили тъмни, пагубни реакции. С реализъм, граничещ със съновидението и абсурда, и с нотки на черен хумор авторката поднася ретроспекция на любов сияйна и мрачна, ликуваща и тъжна, извисена и смазваща, щедра и себична, само не тривиална. И когато всичко изглежда невъзвратимо, остава жив спомен в кръвта и пръстен в плътта, един изстрадан монолог и едно стаено, безмълвно „извинявай“.

     

    7. „Мозъкът разкрива“ от Вилаянур Рамачандран, „Хермес“, 19.95 лв. 

    След „Поток“ от Михай Чиксентмихай и „Благоденствие“ от Мартин Селигман на 17 април излезе нова книга от серията „Велики съвременни мислители“ на издателство „Хермес“. „Мозъкът разкрива“ е провокативно и увлекателно изследване на загадките на човешкия мозък. В знаковия си труд световнопризнатият учен Вилаянур Рамачандран изследва странни случаи от практиката си – от проявления на редки състояния, като синдром на Капгра и афазия на Брока, до пациенти с фантомни крайници или извънтелесни преживявания. С подчертан афинитет към необичайните подходи, той провежда прецизно „разследване“, за да добие ценни факти за мозъчните механизми и да открие ключ – понякога удивително прост – към лечението на пациента.  В тази книга Рамачандран не просто гради новаторски теории, но и поставя важни въпроси относно човешката ни същност: Как възприемаме света? Какво представлява връзката ум–тяло? Кое определя половата ни идентичност? Какво представлява съзнанието? Как бихме могли да обясним присъщите за човека способности – като езика, метафората, творчеството, самосъзнанието и дори религиозната чувствителност?

     

    8. „Последен изход” от Федерико Аксат,  Colibri, 20 лв.

    Нашумелия психологически трилър, който превърна аржентинеца Федерико Аксат в международна знаменитост, излезе у нас на 5 април. Книгата ни среща с Тед Макей, заможен мъж с красива съпруга и две дъщери, в момент, в който е решил да скъса с живота си по неясна причина. Но ето че съдбата се намесва, на вратата се звъни, а на бюрото незнайно как изниква саморъчно написана от него бележка с текст „Отвори! Това е последният ти изход!“. Непознатият му предлага съблазнителна сделка – вместо жертва да стане палач, като се присъедини към тайнствена организация. Грабващо начало на същински психологически лабиринт, в който се разхожда един странен опосум, нахлуват болезнени спомени и халюцинации и нищо не е такова, каквото изглежда. Подобно на руски матрьошки една подир друга изскачат енигми, заплитащи високоволтова интрига. Към която и врата да посегне Тед, на нея все пише „Последен изход“, но той неизменно се изкушава да я отвори, защото знае, че едва ли ще е последна.

     

    9. „Черешови води“ от Георги Божинов, „Хермес“, 14.95 лв.

    Книгата излезе в България на 24 април. Тя включва разкази и пътеписи. Георги Божинов е автор на романа „Калуня-каля“, който „Хермес“ преиздаде през 2014 г. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените и продавани български книги.  През 2015 г. излезе историческа повест „Караджата“, а през 2016 г. – новото издание на „Кукувица кука“. Ето какво казва за него Ангел Русков: „Има моменти в текстовете му, когато не можеш да повярваш на очите си – картината е изумителна, точна и чиста, сякаш гледана през капка роса! Четката му не се влачи по платното, а го сече с къси, резки мазки. Рисува, рисува, дълбае и дълбае. И напомня: Това е България. Обичайте я, казва, няма нищо по-прекрасно от тая земля българска. Ваша е тя и вие сте нейни. И все устремен, задъхан, все едно изкачва височина: казва се само най-важното, защото дъхът ще ти трябва, за да стигнеш още нагоре...“. 

     

    10. „Минало несвършено“ от Даниел Стийл, „Бард“, 15.99 лв.

    Новият роман на американска писателка излезе в България на 16 април. „Минало несвършено“ е омагьосващ разказ за две семейства, разделени от сто години, които се срещат при странни обстоятелства. Сибил и Блейк Грегъри са модерни хора, чийто семеен живот е предсказуем и подреден. Живеят в Манхатън заедно с двамата тийнейджъри Анди и Каролайн, и шестгодишния Чарли. Животът им се преобръща, когато Блейк получава неустоимо предложение за работа в Сан Франциско. Той приема без да се посъветва със съпругата си, а после на своя глава купува старо имение в Пасифик Хайтс. Минало и настояще се сблъскват в новия им дом. След едно земетресение внезапно изникват първите собственици на красивата къща. През следващите няколко дни семейство Грегъри се запознават с голямата фамилия, обитавала къщата преди цял век, и така започва тяхното невероятно приятелство. Макар и отдавна покойници, членовете на семейство Бътърфийлд се явяват като живи хора и всички заживяват заедно под един покрив. Предстои много да учат едни от други. И семейство Грегъри осъзнават, че са получили безценен подарък – близки приятели и мъдростта на миналото, с която да градят бъдещето си. „Минало несвършено“ е роман за непреходните ценности и връзката между епохите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа