четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7697 прочитания

    Ето кои са победителите в конкурса CFO оf the Year 2018

    Вижте кои финансови директори бяха отличени в отделните категории
    15 юни 2018, 14:39 a+ a- a

    Голямата награда за Цялостен принос в конкурса CFO of the Year 2018 бе връчена на Младен Маркоски, главен финансов директор на А1. Критериите за избор включват и задълбочена оценка на скорошни финансови резултати, стратегически насоки, етични въпроси, иновации, корпоративно лидерство, включително лична почтеност и поемане на риск, ценности и ключови екипни инициативи. 

    Конкурсът се организира за пета поредна година от консултантската компания EY Bulgaria в партньорство със списание Forbes. Целта на конкурса е да отличи успешни финансови лидери с принос, както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип. Основната мисия на конкурса е да даде повече популярност на професията на финансовите директори и на добрите практики, които финансовите специалисти прилагат. 

     „С всяка изминала година кандидатурите на финансовите директори, които участват в конкурса CFO of the Year стават все по-силни, все по-професионално подготвени и за независимото жури е все по-трудно да отличи наистина най-добрите. Поздравявам всички, които имаха куража да се включат в конкурса. Финансовите директори имат ключова роля за това, бизнес проектите в България да бъдат икономически обосновани, финансово обезпечени, както и в съответствие със законите и добрите корпоративни практики.  Само тогава те  добавят стойност за икономиката на България в дългосрочен план и допринасят за подобряване на бизнес средата в страната“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY Bulgaria.  

    Ето и победителите в конкурса CFO of the Year 2018

    Цялостен принос

    Голямата награда за Цялостен принос в конкурса CFO of the Year 2018 бе връчена на Младен Маркоски, главен финансов директор на А1.

    Младен Маркоски се присъединява като главен финансов директор на Мобилтел през 2016, в момент на пълна промяна за управленския екип на мобилния оператор и за компанията като цяло. Промяната носи положителни резултати за Мобилтел – през 2016 компанията стабилизира финансовите си резултати, през 2017 постига растеж по всички ключови пазарни и финансови показатели, а през 2018 показателите на компанията се подобряват още по-убедително, за да посрещнат етапа на ребрандиране на компанията като А1.

    Отдаден на финансовата професия, с повече от 16 години опит в телекомуникационния сектор и екип от над 220 служители в направление „Финанси“ Младен Маркоски вярва, че силните резултати идват благодарение на инвестицията в хората, процесите и добрата комуникация.

    Победителите в останалите категории на конкурса CFO of the Year 2018 са:

    Виктор Спириев, главен групов финансов директор на Монбат груп в категория „Ликвидност и риск“

    Виктор Спириев се присъединява към Монбат груп през 2013 година, за да поеме координацията на Международните стандарти за финансова отчетност и консолидацията на компаниите в групата. В последствие става групов финансов контролер на групата Монбат. От 2016-та година и досега ръководи развитието и модернизирането на финансовата функция на Монбат груп в контекста на непрекъснато подобрение на процесите за отчетност към институциите и инвестиционната общност. През последните няколко години успява да реорганизира ключовите финансови процеси в компанията и да изгради солидна финансова функция, която подкрепя динамичното развитие на бизнеса на компанията. 

    Орлин Александров, главен финансов директор на Siemens, победител в категория „Контрол и отчетност“

    Орлин Александров е главен финансов директор на „Сименс” ЕООД от октомври 2016 г. Преди това има над 5-години опит като старши консултант към отдел „Проектно и експортно финансиране” във финансовото поделение на концерна Siemens Financial Services в Ерланген, Германия. Той е първият българин, назначен за финансов директор на Siemens България в най-новата история на компанията, допринасяйки съществено с ангажираността и експертизата си за отличното финансово представяне и добрите бизнес практики в компанията. От назначаваното си във фирмата и досега, една от посоките, в която г-н Александров работи целенасочено е внедряването на най-новите концепции, стратегии и инструменти на Siemens в сферата на дигитализацията във финансовия сектор, поставяйки силен фокус върху развитието на екипа.

    Никола Анев, директор „Финансово-икономически дейности“ в Асарел Медет, победител в категория „Планиране и прогнозиране“

    Никола Анев е част от екипа на Асарел Медет от 2015 година. Вярва, че „уважението на служителите не е даденост, а се печели с личен пример“. През 2017 г. екипът на „Асарел-Медет“ АД е изправен пред стратегическо предизвикателство – да приеме дългосрочна програма за устойчиво развитие на рудника и на обогатителна фабрика „Асарел“ за следващите 25 години. Екип от професионалисти разработва няколко варианта на бизнес план и инвестиционна програма, които в последствие са верифицирани от финансовия екип под ръководството на Никола Анев.  Верифицирането е сложен процес с много променливи и широк кръг допускания, свързани с промените при геоложката структура на рудите през годините, с евентуална промяна при технологията на смилане на рудата, с прогнозиране на производствените разходи и заетостта при различните технически и технологични варианти. В резултат на финансово-икономическите модели, изготвени от екипа на Никола Анев, е избран оптималният технико-технологичен и финансово-икономически вариант за устойчиво развитие на рудника и обогатителна фабрика Асарел.

    Димитър Бакалов, главен финансов директор на VP Brands International и Живко Тодоров, главен финансов директор на Първа инвестиционна банка, победители в категория „Стратегия за развитие на финансовата функция“. Тази година, в категория Стратегия за развитие на финансовата функции  победителите са двама, тъй като журито ги оценява с равен брой точки.

    Димитър Бакалов, главен финансов директор на VP Brands International

    Димитър Бакалов успява да извърви целия път във финансовата функция на  VP Brands – стартира като финансов контролер през 2012 г, в последствие е повишаван в мениджър на отдел „Контролинг“ и в заместник финансов директор, а от януари 2017 заема позицията главен финансов директор на групата. През годините Димитър Бакалов постепенно развива финансовата функция на  VP Brands като процеси и екип. Преплитането на управленски и лидерски умения с професионалната експертиза на финансовия директор е в основата за развитието на финансовата функция, според него. Вярва, че една от най-важните предпоставки за успех е да обичаш работата си и да работиш с хора, които също обичат работата си.

    Живко Тодоров, главен финансов директор на Първа Инвестиционна Банка 

    Живко Тодоров е главен финансов директор на Първа Инвестиционна Банка от 2014 г. Когато става част от екипа на банката, основната задача на г-н Тодоров е да реорганизира финансово-счетоводната функция в съответствие с бизнес нуждите на банката и добрите управленски практики във финансовата сфера.

    Първоначално разделя оперативната от контролната дейност и създава различни нива на компетенции. Структурира и въвежда нови процеси, организационни структури и механизми, които подпомагат бизнеса и съдействат за изграждането на надеждна контролна среда. Под ръководството на г-н Тодоров  през 2015 г. е разработено и внедрено приложение за измерване рентабилността на ниво клиент/продукт/бизнес линия, с оглед постигане на максимална полза и целенасочено дългосрочно развитие на бизнеса и дейността на Банката. 

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка