вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1799 прочитания

    ИПИ: Необходимо е плавно покачване на акциза на цигарите

    Легалният пазар на цигари се е сринал с 1/3 заради лоша политика, сочи анализ на икономистите
    17 октомври 2013, 15:15 a+ a- a

    Решителни стъпки за ограничаване на потенциалните негативни ефекти от по-високите акцизни ставки за цигарите, изисквани от ЕС до 2018, препоръчват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

    Минималният акциз върху цигарите, който страната ни трябва да достигне до началото на 2018 според европейските изисквания, е 90 евро на 1000 къса за всички цигари.

    За да се избегнат негативните ефекти от предходния опит на страната ни при хармонизирането на акцизната си политика, икономистите от ИПИ предлагат да се приеме акцизен данъчен календар по подобие на този в Румъния, където ясно да бъдат разписани стъпките за покачване на акциза върху цигарите до 2018. Това ще осигури предвидимост, както за потребителите и за компаниите, така и за приходите в бюджета.

    На следващо място трябва да бъдат предприети равномерни стъпки за покачването на акциза, започвайки от началото или от средата на следващата година, което да осигури максимална плавност и да избегне резките покачвания на цените и всички последващи негативни ефекти, сред които е незаконната търговия. Увеличаването на ставките на минималния изискуем акциз и на специфичния компонент с равни стъпки през всяка от следващите пет фискални години е най-опростеният и ефективен вариант.

    Подобна политика би допринесла и за постигането на дългосрочната здравна цел за ограничаване на тютюнопушенето посредством данъчни и ценови мерки. Същевременно тя ще осигури постепенно ежегодно увеличение на бюджетните приходи, овладяване на незаконната търговия и предвидимост за бизнеса и потребителите, считат експертите.

    Те припомнят, че липсата на предвидимост, непоследователността и рязкото покачване на акцизите през 2010 са довели до свиване на легалния пазар на цигари с близо 1/3, намаляване на приходите в бюджета и бум в нелегалната търговия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Японската централна банка повиши лихвения процент
    Това се случва за първи път от 17 години насам
    преди 2 часа
    За поредна година: България изнася в САЩ повече, отколкото внася
    Американските инвестиции в България за 2023 са в размер на 514 млн. долара, заетите в американски компании у нас са 10 908 души, сочи нов доклад
    преди 3 часа
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 6 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 7 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 8 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места