четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16968 прочитания

    Австрийските фирми все по-често аутсорсват производство към България

    Защо австрийските компании все повече предпочитат да изнесат производство към България, отколкото да инвестират у нас, д-р Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия, пред Economy.bg
    12 февруари 2014, 15:42 a+ a- a

    Предварителните данни на БНБ за периода януари-ноември 2013 сочат отлив на австрийски инвестиции в размер на 22.2 млн. евро. За 2012 потокът на преките инвестиции от Австрия също е отрицателен (-167.1 млн. евро).
    За периода 1996 - 2011 данните на БНБ показват, че Австрия е сред водещите инвеститори в България (номер 2 в топ 10, след Холандия) с общ обем на инвестициите 5.8 млрд. евро или 14.6% от преките чуждестранни инвестиции в страната за периода.
    Износът на български стоки за Австрия е нараснал значително – от 234.4 млн. евро през 2009 до очаквано рекордно равнище от над 400 млн. евро за 2013. Секторът на машиностроенето държи около една трета част от износа за Австрия. Изнася се и готова продукция като облекло, мебели, спортни стоки.

    Потърсихме д-р Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия, за да коментира има ли реално отлив на австрийски инвестиции и ако да на какво се дължи той.

    Има ли отлив на австрийски инвестиции и защо австрийските фирми по-скоро предпочитат да изнасят производство към България?

    Д-р Ангерер, Австрия беше сред топ инвеститорите у нас. Защо сега страната сякаш отстъпва позиции?
    Смятам, че като цяло Австрия все още е и ще остане един от топ инвеститорите в България. Изгубихме позиции спрямо Холандия, която стана номер 1, но трябва да се има предвид, че фирмите, които инвестират тук, не са чисто холандски. Ако се гледа истинският произход на инвестициите, смятам, че Австрия все още е лидер в България. Вярно е, че напоследък не идват много нови австрийски инвеститори, както преди 2-3 години. Но това се отнася не само за България. Компаниите обмислят вече по-дълго дали и къде да инвестират.

    Защо австрийските фирми напоследък предпочитат по-скоро да аутсорсват производство към България, вместо да инвестират у нас?
    Такава практика вече съществува в Западна Европа. Австрийските компании поръчват на френски, италиански или германски фирми продукти, които се произвеждат там и се изнасят за чужбина или за Австрия. Смятам, че такава ще бъде тенденцията и в Централна и Източна Европа, включително и в България – австрийски компании не само да инвестират, но и да поръчват производството на продукти тук, които са нужни на самата фирма в Австрия.

    Според Вас няма отлив на австрийски инвестиции у нас?
    Не, не смятам, че това е отлив. Разбира се, няма толкова много нови инвестиции, но фирмите, които са тук, ще останат в България и ще продължат да разширяват инвестициите си. Вярно е, че има австрийски фирми, които трябва да връщат дългове към компаниите майки, което статистиката отчита като отлив. Но реален отлив няма.

    Можете ли да посочите конкретни примери за фирми, които изнасят производство в България?
    Конкретни имена не мога да кажа. Но смятам, че сектор с доста успешни примери за аутсорсинг на производство от Австрия към български фирми е машиностроенето. В този сектор има добри технологии и капацитет. Други такива сектори са мебелната и шивашката промишленост. Предимство е, че тук има сравнително добра и евтина работна ръка.

    Кои са конкурентните предимства на България в това отношение?
    България е вече седем години член на ЕС. Това улеснява административните процедури в сравнение с други държави, които не са членове на ЕС, като Сърбия или Турция например. Друго предимство е географската близост на България до Австрия. Разбира се, по-ниските разходи за производство и за заплати в страната също са важен фактор.

    Какъв е обемът на този пазар?
    Напоследък се наблюдава ръст на износа от България към Австрия. Той изпреварва вноса от Австрия. И това се дължи именно на факта, че повече австрийски фирми имат партньори в България, които изнасят към Австрия.

    Как България може да стане по-атрактивна за австрийските инвеститори и можем ли да очакваме нови инвестиции тази година?

    Как страната ни може да стане по-атрактивна за австрийските инвеститори?
    България трябва да подобри имиджа си в чужбина. Да може да покаже на чуждите инвеститори, включително австрийските, че е място, където има правната сигурност, предвидимост и предсказуемост. Това са най-важните фактори за един инвеститор, когато решава дали да вложи парите си в дадена страна. Другото са ниските данъци, които вече са налице в България.

    Другите фактори, които посочихте, налице ли са в България?
    През последните две години наблюдавам развитие, което не е привлекателно за един инвеститор. Пример в това отношение са постоянните промени за инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това прави страната трудно предвидима за инвеститорите.

    Достатъчни ли са ниските данъци и изгодните нива на възнаграждение, за да поддържаме конкурентоспособността на икономиката си?
    Вероятно не са достатъчни. Но има и положителни развития. Например, по отношение на обучението на персонала се правят усилия. Но са необходими още, тъй като вече има сектори като ИТ бранша, където не могат да се намерят достатъчно квалифицирани кадри.

    Можем ли да очакваме нови австрийски инвеститори през 2014?
    Тази година не виждам много нови инвестиции. По-скоро компаниите, които са тук, ще разширят инвестициите си, особено тези, които произвеждат за износ. България е много привлекателна дестинация за производство за износ, независимо дали към Австрия, други страни от ЕС, Турция или Арабския свят. България има добро местоположение. Страната е интересна дестинация и по отношение на инвестиции в сектора на логистиката пак заради географското си разположение между ЕС и Азия. Секторът търговия също е интересен за австрийските компании и по-специално за веригите магазини, които продължават да се развиват.

    За предимствата на дуалната система на обучение и опита на Австрия

    В момента се обсъжда въвеждането на дуално обучение у нас. Ще реши ли тази система проблема с недостига на квалифицирани кадри и какво България може да научи от Австрия в този смисъл?
    Австрия има голям опит по отношение на дуалната система. Тя допринася за по-ниската младежка безработица и за повишаването на квалификацията на работещите в различни сектори. Затова можем да препоръчаме и на България да въведе тази система. Много голямо нейно предимство е практичното обучение. Младите хора могат да се обучават едновременно в професионално училище и да работят по няколко дни в предприятие срещу заплащане, което мотивира повече. По този начин един млад човек може по-лесно да се интегрира в едно предприятие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 4 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 4 часа
    преди 19 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 21 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата