сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1606 прочитания

    Чуждестранните инвестиции у нас са с променена структура

    Те вече не служат за финансиране на държавата, смята Левон Хампарцумян
    23 септември 2014, 16:55 a+ a- a

    Преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ у нас са с променена структура. В миналото те са били източник на финансиране за държавите, в които вътрешните спестявания са били ограничени, включително България. Днес вече ясно се вижда тенденция на промяна на ролята на инвестициите като източник на ноу-хау, нови технологии и нови управленски практики. Това заяви в своята реч Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките в България, по време на участието си в конференцията Forbes CEE Forum в Букурещ.

    Преди няколко години България премина през много бързо разрастване в обема на ПЧИ - доста над нивата в някои от държавите в Централна и Източна Европа. Разликата е, че у нас по-голямата част от инвестициите бяха насочени към непроизводствени сектори от икономиката и особено в недвижими имоти и строителство, които, от своя страна, доведоха до нездравословно разрастване на бранша.

    За сравнение, други страни като Чехия, Словакия, Полша и в по-малка степен Унгария - привлякоха по-малък обем ПЧИ, които обаче бяха насочени към експортно ориентираната част от производството. По този начин беше увеличен производственият капацитет на тези страни, обяснява още Хампарцумян.

    За последните четири години ПЧИ се задържат на около 3% от БВП, като достигат 1.1 – 1.2 млрд. евро. Структурата им значително се е подобрила - една трета са насочени към производството, друга една трета в енергийния сектор, а останалият дял се поделя между търговията, транспортния, строителния и селскостопанския сектор, посочва още в анализа си Левон Хампарцумян.

    По отношение икономическото възстановяване на България, Хампарцуямн подчертава, че износът е фактор с "огромно значение". През второто тримесечие на 2014 в реално изражение износът на стоки и услуги вече е над пика си от преди шест години. Износът на суровини обаче достига 40% от общия износ на стоки, което е признак за изостаналост на икономиката и проблем, тъй като не създава условия за нови работни места.

    Друга слабост на българската икономика е високата задлъжнялост в сектора на недвижимите имоти и строителството, което ще продължи да тежи върху темповете на икономическо възстановяване в краткосрочен и средносрочен план.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа