петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1742 прочитания

    Делойт: Перспективата за банковия сектор в Централна Европа е положителна

    Банките в северните страни се справят по-добре от тези на юг, се посочва в нов доклад
    02 октомври 2014, 11:59 a+ a- a


    Представянето на банковите сектори на северните и южните държави в региона на Централна Европа все още е различно. И в двете зони се отчита подобрение, произтичащо от нарастващото доверие в бизнеса, като ръстът на БВП се увеличава (средно с 1.1 % за Централна Европа за 2013, нараствайки до 2.5% за текущата година и до 3% - 3.5% за 2015-16).

    Това е основният извод от последния доклад на Делойт: Преглед на банковия сектор в Централна Европа, който анализира представянето и перспективите на 10-те топ банки във всяка от осемте държави от Централна Европа: Чехия, Хърватия, Полша и Словакия на север; и България, Унгария, Румъния и Словения на юг.

    Шест години след финансовата криза перспективата за банковия сектор в Централна Европа е положителна за целия регион. Тези положителни резултати се отчитат, въпреки макроикономическите предизвикателства, като продължаващата неустойчивост на Еврозоната и нестабилността в Украйна.

    Докладът акцентира върху различното състояние на северните и южните банки. Най-значимите „двускоростни“ разлики между северните и южните банки са по отношение на качеството на активите и ръста на заемите. Това от своя страна оказва влияние върху нивата на рентабилност на банките и техните бъдещи стратегии, се казва още в документа.

    В северните държави, качеството на активите е много добро, с намаляващ коефициент на необслужвани кредити и по-ниски разходи, свързани с риска. При банките от южните държави коефициентът на необслужвани кредити нараства. Но тези показатели, както и текущите високи разходи, свързани с риска се очаква скоро да отчетат намаляваща тенденция, която ще продължи и през 2015 и 2016.

    В същото време кредитирането отбелязва нарастващи темпове на север и продължава да намалява на юг. Унгария и Румъния достигат най-ниско ниво на кредитиране, следвани от Словения и Хърватия през 2015. В България, с икономическото възстановяване, се очаква и  постепенно възстановяване в кредитирането.

    В Доклада се заключава, че банките от северната и южната част на региона ще се нуждаят от различни стратегии, за да постигнат напредък. На север вниманието ще бъде насочено към ръста на клиентите, задържането им; нови стратегии насочени към променящото се поведение на потребителите, както и кръстосаните продажби. На юг, банките трябва да се фокусират върху управлението на необслужваните кредити с по-ефективни процедури по събиране и преструктурирането.

    Консолидацията е следващият важен фактор, който засяга банките в региона. Очаква се консолидацията на банковия сектор  да продължи и дори да се увеличи през 2015 и след това.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам